Sfantul Nicolae a lasat in ghetutele investitorilor un prospect de listare pe bursa de peste 200 de pagini a unuia dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale din Romania, Medlife. A fost un cadou mult asteptat si mult speculat de investitori si analisti, prin intermediul acestei oferte, investitorii avand acces la o oportunitate unica de investitii intr-o piata ce a inregistrat cea mai mare rata de crestere a serviciilor medicale private din Europa Centrala si de Est. Listarea este urmarita cu inters atat de conducerea Bursei de Valori Bucuresti cat si de antreprenori, marcand o noua incercare de listare a unei companii din sfera privata dupa esecul Adeplast din 2013. Analistii sunt de parere ca o listare de succes in cazul Medlife ar transmite un mesaj mult mai puternic in sfera antreprenorilor decat listarea producatorului de energie Hidroelectrica, de anul viitor.

Dupa indelungi speculatii a pretului de oferta, misterul in cele din urma s-a spulberat,compania anuntand un pret de 35 lei/actiune. Avand acest pret, valoarea Medlife se ridica la 703 milioane de lei (156 milioane euro) mult sub valoarea vehiculata anterior de 200 milioane de euro.

Revenind la prospectul de listare publicat de companie, rezultatele financiare la 9 luni arata o crestere a veniturilor din vanzari cu 26% pana la valoarea de 361.489.209 lei dar si o dublare a datoriilor totale la 346.789.882. Insa probabil lucrul ce a atras cel mai mult atentia investitorilor ce au parcurs prospectul a fost rezultatul net la 9 luni de numai 43.000 lei, datorat institurii unor provizioane. 

Indicator9 luni 20159 luni 2016Variatie
Venituri Operationale288.262.151362.117.679+25%
Cheltuieli Operationale269.172.819350.679.676+30%
Rezultat Operational19.089.33211.438.003-40%
Rezultat Net9.138.07243.138-99%
Total Active384.732.965438.047.490+13%
Total Datorii170.628.414346.789.882+103%
Total Capitaluri87.196.49291.257.608+4%

Indicatori cheie

Folosind datele financiare prezentate de companie, Laurentiu Rosoiu, director adjunct la Star Asset Management, a incercat sa determine cat de scumpa este actiunea Medlife pe blogul personal Totul despre banii tai calculand o serie de indicatori financiari.  Valoarea obtinuta de Laurentiu pentru indicatorul PER, ce reprezinta in perceptia investitorilor numarul de ani necesari pentru recupararea investitiei,  a fost de aproape 71 valoare cu mult peste media sectorului european. Gradul de indatorare, un indicator deasemenea foarte urmarit de investitori, obtinut prin impartirea datoriilor totale la activele totale a urcat la 79% de la valoarea de 64% la care se situa anul trecut. Mai multe calcule, indicatori si o comparatie cu sectorul european gasiti in articolul lui Laurentiu Rosoiu de pe blogul Totul despre banii tai.

Principalii jucatori de pe piata serviciilor medicale private. Sursa: Prospect companie

Principalii jucatori de pe piata serviciilor medicale private. Sursa: Prospect companie

Perspectivele sectorului

Sistemul de servicii medicale din Romania, stim cu totii, este subfinantat in comparatie cu media sectorului European. Nivelul scazut de finantare se vede in calitatea relativ slaba a serviciilor medicale si prin migratia medicilor din ultimii ani catre alte tari din Uniunea Europeana. Deasemenea potrivit prospectului de listare a companiei, aproximativ 9,2% din populatia Romaniei reclama nevoi medicale neastisfacute in 2014, acesta valoare fiind a 4-a ca marime in Europa. Principalele  motive  pentru  nevoile  nesatisfacute  reclamate  includ  lipsa  de  disponibilitate  a  serviciilor  medicale, distantele lungi pana la centrele de tratament corespunzatoare si perioadele lungi de asteptare.

In viitor, piata serviciilor private de sanatate este asteptata sa inregistreze cea mai mare rata de crestere in comparatie cu alte state din Europa datorita nivelului scazut de dezvoltare al serviciilor de sanatate oferite de stat. Conform previziunii raportului PMR pe 2016, rata de crestere anuala medie compusa pentru dezvoltarea sectorului privat de sanatate in Romania este de 9,5% pentru perioada 2016 – 2021. Totodata cresterea salariilor in Romania a generat o cerere pentru serviciile medicale private in randul populatiei. Nivelurile joase si continue de satisfacere a nevoilor pacientilor  prin  serviciile medicale oferite de stat  și  dezvoltarea  unor  noi  programe  naționale  care  oferă  mai  mult sprijin sectorului privat au dus la cresterea increderii in sistmul privat de sanatate ceea ce a dus la o schimbare de mentalitate in randul populatiei care va duce in timp la o crestere a cererii de servicii medicale personalizate si integrate.

Piata de servicii medicale private din Romania. Sursa: Prospect listare Medlife

Piata de servicii medicale private din Romania. Sursa: Prospect listare Medlife

 

Analistii recomanda folosirea unor metode diferite de evaluare

Nicu Grigoras, directorul departamentului de tranzationare la compania Intercapital Invest, avertiza in urma cu 2 saptamani ca listarea Medlife va fi un test de maturitate al bursei de la Bucuresti si ca  investitorii vor trebui sa aplice metode cu totul diferite de evaluare fata de cele utilizate in prezent. La fel ca si domnul Nicu Grigoras, recomand investitorilor sa puna mai mult accentul pe potentialul de crestere a companiei si nu pe bilanturile contabile prezentate care ar putea fi acum afectate de numeroasele achizitii realizate in ultimii ani. Ar trebui sa avem in vedere deasemenea si faptul ca MedLife este un grup care a derulat in ultima perioada o serie de achizitii (noi clinici, noi spitale si alti jucatori din diverse segmente) iar aceste achizitii nu se reflecta deocamdata in rezultatele financiare raporate de companie.

Sursa: Prospect companie, Profit.ro, Zf.ro