Printre părinți, de multe ori am auzit spunandu-se aceste vorbe: “Copii mici, griji mici, copii mari, griji mari!”.

Nu am auzit încă pe nimeni care să încerce să contrazică această vorbă din popor.

Cei care nu au copii nu sunt în măsură să o contrazică iar cei care au copii, se pare că nu au puterea de a o contrazice. Și dacă e așa, dacă această părere populară e adevărată, nu ar fi înțelept din partea părinților să se pregătească din timp pentru zilele în care vor crește proprii lor copii și odată cu ei și grijile?

Vă propunem ca în acest articol să vorbim despre un porotofliu de investitii potrivit pentru copilul tau.

Economisirea pentru educația copiilor este un lucru înțelept din partea părinților. Odată cu înaintarea în procesul educațional, e posibil ca dorințele copiilor legate de propria lor educație să devină mai costisitoare.

Ca parinti, ne dorim ca pe viitor sa le putem oferi micutilor posbilitatea de a studia la o universitate de prestigiu si să putem susține financiar o astfel de dorință. Sau poate că odată cu împlinirea vârstei majoratului copilul nostru ar vrea să-ți deschidă propria afacere. Însă pentru a ne pregăti să facem față unor asemenea posibile scenarii, probabil nu e suficient doar să economisim constant o mica partea din veniturile familiei.

Ideea de a economisi pentru educația copiilor sau pentru a le oferi un start mai bun în viață se potrivește foarte bine cu ideea de a investi pe termen lung, din mai multe motive.

  • Perioada îndelungată de timp până când copilul va împlini 16, 18, 20 de ani se potrivește foarte bine cu investițiile pe termen lung, care pe o perioada atat de lunga au adus mereu randamente pozitive. Dacă, spre exemplu, luăm în considerare indicele S&P500, din anul 1926 și până astăzi și am alege oricare interval de 10 ani sau mai mare, putem constata un randament de 9.2%
  • Venitul recurent din alocația de stat a copilului pe care acesta o primeste lună de lună și la care mai putem adăuga și noi o mica contributie din salariu, este un bun prilej de a investi constant, adică de a folosi strategia DCA (Dollar Cost Averaging).
  • Nu suntem afectați emoțional de scăderile și creșterile înregistrate pe bursă pentru că fiind vorba despre un portofoliu de investiții pe termen lung, vom putea spune, asemenea lui Valentin Nedelcu: “Crește bursa? Mă bucur pentru că sunt mai bogat astăzi decât eram ieri. Scade bursa? Mă bucur pentru că pot să cumpăr mai ieftin ceva ce vreau să acumulez”.
  • De asemenea, pentru că e un portofoliu de investiții pe termen lung, dividendele primite anual le putem reinvesti și astfel vom beneficia și de pe urma dobânzii compuse.
  • Și poate ceea ce este cel mai important, gestionarea unui portofoliu de investiții special făcut pentru copil poate să fie pentru noi un bun prilej de a deschide subiecte de discuție legate de educația financiară cu copilul nostru. Pe lângă banii care se acumulează pentru el, putem să folosim fiecare prilej pentru a-i explica copilului principiile financiare necesare care stau la baza gestionarii portofoliului de investitii si cum pui banii sa munceasca pentru tine investind in diverse instrumente financiare.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!

Portofoliul de investiții pentru copilul tău

Avand în vedere orizontul de investiții extins (undeva între 15-20 ani), portofoliul poate avea o pondere ceva mai mare orientată către acțiuni și instrumente cu risc mai ridicat.

Ponderea pe acțiuni ar putea fi chiar de 80% iar 20% obligațiuni și titluri de stat.

Riscul mai ridicat aduce randament mai mare, iar perioada de timp îndelungată ne conferă totuși o siguranță a randamentului. Expunerea pe acțiuni poate fi atât pe acțiuni individuale ale unor companii sigure cu politică de dividend stabilă,  cât și pe ETF-uri cu expunere pe acțiuni.

Dacă e vorba despre acțiuni ale unor companii individuale, aș opta pentru cele listate la BVB cum sunt Transgaz, Transelectrica, Romgaz, Banca Transilvania. Companiile listate la BVB distribuie cele mai mari dividende din lume, sunt momentan subevaluate și cu potențial de creștere.

Dacă e vorba despre ETF-uri cu expunere pe acțiuni, aș opta pentru ETF-uri care urmăresc indici bursieri la nivel global cum ar fi MSCI World ETF de la Ishares care însumează cele mai profitabile companii din lume tranzacționate pe piețele financiare dezvoltate, și de asemenea MSCI Emerging Markets ETF pe care îl găsim tot la iShares, care conține companii de pe piețele emergente. 

Dacă ne gândim să includem și imobiliarele, am putea să avem un portofoliu mai moderat, 70% acțiuni, 10% imobiliare și 20% obligațiuni și titluri de stat. Investițiile în sectorul imobiliar se află printre preferințele noastre, ale românilor. De aceea în acest portofoliu de investiții special conceput pentru propriul copil cred că am putea face loc și unui REIT(Real Estate Investment Trust), care este alternativa de a investi în imobiliare fără a deține proprietăți fizice, cum ar fi European Property Yield UCITS ETF de la iShares, care este compus din companii imobiliare  listate la bursă și din fonduri de investiții imobiliare aflate în țările europene dezvoltate. 

Partea cea mai stabilă a portofoliului special conceput pentru propriul copil va fi reprezentată de titluri de stat și obligațiuni corporative. Acestea reprezintă modalitatea prin care statul sau anumite corporații se împrumută de la populație. Pentru noi, acestea sunt investiții cu un randament fix, dinainte cunoscut, și cu un termen de maturitate prestabilit. Oferte de a cumpăra titluri de stat și obligațiuni corporative apar în mod periodic. Pentru a întregi și a stabiliza portofoliul, le vom cumpăra pe acelea care promit un randament bun într-un termen convenabil. 

Pe măsură ce timpul va trece iar randamentele se vor acumula, vom observa și fluctuații mai mari ale portofoliului, mai ales în partea de acțiuni. Și e normal să fie așa pentru că aceleași procente mișcă un capital acumulat mai mare.

E ca la condusul mașinii, tragi de volan în stânga cu 10 grade dar nu e același lucru dacă mergi cu 30 km/h sau cu 60km/h. Însă suntem încrezători că lucrurile merg într-o direcție bună pentru că alcătuirea portofoliului nostru a respectat anumite principii de bază: Am alcătuit un portofoliu de investiții pe termen lung, am ales investiții diversificate, suntem consecvenți în a investi și ne păstrăm pozițiile pentru că știm că lucrurile bune se întâmplă celor care au răbdare, reinvestim câștigurile și nu intrăm în panică atunci când observăm volatilitatea din piață știind că pe piața bursieră momentele de corecție revin inevitabil în mod ciclic. 

articol scris de Ovidiu Bostan – colaborator Investestelabursa