Majoritatea investitorilor de retail sunt oameni educați și muncitori care au reușit să acumuleze un anumit capital în urma muncii și a obiceiului de a economisi.
Aceștia au devenit investitori datorită faptului că fiind oameni educați, au ajuns la concluzia că propriul capital acumulat, ca rod al muncii, obținut cu efort, nu e suficient să fie plasat într-un depozit de economii al vreunei bănci.
Chiar dacă banii puși într-un cont bancar sunt stocați sub forma unor numere digitale și am putea gândi că se află într-un loc sigur căci nu există pericolul să fie atacați de dăunători precum grânele de rozătoare, totuși, trebuie să nu uităm că există un fenomen fiscal care ronțăie puțin câte puțin din finanțele noastre personale.
Este vorba de inflație.
Grija principală a investitorilor de retail a fost întotdeauna mai întâi aceea de a feri proprii bani de această erodare provocată de inflație iar apoi de a-și spori propriul capital. Aceste obiective au fost atinse prin investirea banilor în companii listate la bursă, adică activarea pe piața de capital.
Cauzele inflatiei
Prin inflație înțelegem creșterea prețurilor, sau altfel spus, scăderea puterii de cumpărare a banilor.
În perioada anului pandemic 2020, economia a fost blocată și unele sectoare de activitate au avut grav de suferit. Pentru susținerea persoanelor care nu au mai putut munci, una dintre măsurile guvernamentale ale unor state precum SUA a fost aceea de a tipări și de a oferi populației sume de bani sub formă de sprijin.
Astfel, pe deoparte pandemia a cauzat scăderea producției iar pe de altă parte guvernele au “înmulțit” banii.
Acum, în 2021, odată cu relaxarea măsurilor restrictive și repornirea economică, lipsesc materiile prime din mai multe sectoare de activitate dar în același timp, apetitul populației pentru consum este foarte mare, căci aproape toată lumea vrea să recupereze timpul pierdut și să cumpere ceea ce le-a fost interzis în perioada de restricție.
Cu o cerere considerabil mai mare asupra unei cantități diminuate de produse, este firec ca prețurile sa cresca.
Deja de frica inflației se înregistrează o dorință de supracumpărare a produselor care lipsesc și despre care se crede că urmează să se scumpească și tocmai această supracerere și supracumpărare determină creșterea prețurilor, adică produce inflație.
Marfa devine prețioasă prin lipsă, nu prin creșterea calității ei, așa cum ar fi sănătos să se întâmple.
Fenomenul inflaționist odată pornit este foarte greu de oprit pentru că se autoalimentează iar apoi se rostogolește pe mai departe din inerție chiar dacă au dispărut cauzele care l-au determinat.
Întotdeauna în decursul istoriei, perioadele cu inflație crescută s-au întins pe mai mulți ani, iar după cum știm, inflație accelerată înseamnă de fapt scăderea nivelului de trai.
Aceste simple explicații le-am dat cu scopul de a ne readuce aminte ce înseamnă pentru noi inflația și cum ne va afecta în următoarea perioadă și pentru a conștientiza faptul că inflația nu e doar un foc de paie care se va stinge repede.
Cum ne protejăm de inflație cu ajutorul investițiilor?
Dacă încercăm să ne imaginăm inflația ca pe o linie de demarcare, indiferent că această linie este așezată la o rată de 4%, de 5%, sau mai mare, am putea spune că dacă ne plasăm investițiile sub această linie, vom face parte din echipa pierzatorilor iar dacă vom reuși să ne poziționăm investițiile peste această linie, vom sta alături de câștigători.
Dacă suntem insa investitori suficient de experimentați și cu apetență spre risc, vom ținti procente ale randamentelor mult mai mari astfel încât să fim mulțumiți atunci când scădem din acestea, rata inflației. E adevărat că în trecut s-au înregistrat randamente frumoase care aproape că ne-au făcut să uităm de inflație, însă în aceste momente cred că e neapărat necesar să ne reconsiderăm strategiile, luând în calcul și fenomenul inflaționist.
Chiar dacă o rată a inflației crescută este dăunătoare, totuși există zone din economie în care acest fenomen fiscal provoacă pierderi mai mari și alte zone în care pierderile sunt mai puține sau chiar deloc, în măsura în care cei afectați au capacitatea de a transfera efectele negative spre consumatorul final.
În ceea ce privește companiile listate la bursă, vor înregistra scăderi acele companii care au un grad ridicat de îndatorare, care nu reușesc să producă suficient profit și care își bazează activitatea dependent de materiile prime fără a le fi ușor să transmită costurile către consumatori.
Însă companiile care pot beneficia direct de pe urma creșterii dobânzilor bancare, cum sunt băncile, sau companiile care au posibilitatea de a crește prețurile cum sunt cele din sectorul energetic, cele din sectorul de servicii, cele din sectorul alimentar sau cele producătoare de bunuri de larg consum, vor reuși să stea departe de consecințele neplăcute ale inflației.
În ce investim pentru a bate inflația?
Este dificil să stabilim exact companiile care vor performa sau activele care vor aduce investitorilor randamente peste rata inflației.
După cum știm, atunci când investim într-o companie, noi nu doar cumpărăm acțiunile acelei companii. În egală măsură a investi înseamnă a acorda încrederea noastră acelei companii și deopotrivă a ne asuma riscul că ceva poate să nu meargă bine.
Titlurile de stat Fidelis care se află în derulare cu scadența la 3 ani și cu o dobândă anuală de 4%, au scăzut în valoare odată cu creșterea inflației iar dobânda plătită de ele va fi real negativă.
Oferta de obligațiuni corporative aflate în tranzacționare la BVB este foarte diversă, cu dobânzi anuale care ajung până la 9%. Criteriul principal pe care ar trebui să-l folosim în alegerea lor este încrederea noastră în compania emitentă și stabilitatea acesteia.
Astfel, pentru cei dintre noi care dețin obligațiuni sau titluri de stat, acestea în perioada următoare vor îndeplini mai curând funcția de siguranță și stabilitate în cadrul portofoliului de investiții. Și este o funcție importantă. De asemenea sperăm ca următoarele titluri de stat care vor fi emise de către Guvernul României să ofere dobânzi mai mari.
În ceea ce privește piața de capital, la BVB credem că putem găsi câteva companii care să îndeplinească criteriile enunțate, și anume grad de îndatorare scăzut, politică stabilă de acordare a dividendelor și ușurința transferului costurilor spre consumatori. Acestea vor reuși să performeze chiar și în această perioadă cu inflație ridicată.
Probabil că în perioada următoare ne vom îndrepta atenția mai ales spre piața principală, acolo unde sunt marile companii din sectorul energetic și din sectorul bancar, o piață mai stabilă, mai puțin efervescentă, așa cum e piața AeRO.
OMV-Petrom (SNP) și Nuclearelectrica (SNN) sunt companii care activează în sectorul energetic și care au pondere mare în exploatare și producție. OMV-Petrom depinde foarte mult de evoluția prețului țițeiului însă în ultima perioadă acesta a tot crescut și probabil se va menține la un nivel ridicat datorită cererii mari, fapt care va ajuta compania să își depășească obiectivele financiare stabilite în buget la începutul anului.
Nuclearelectrica își bazează afacerea pe operarea centralei nucleare de la Cernavodă, iar reglementările foarte stricte din domeniul energiei nucleare determină compania să fie foarte predictivă, cu calendare stabilite pe termen lung. De asemenea, gradul de îndatorare scăzut al companiei arată nivelul mare de independență al acesteia. Aceste companii sunt în continuă dezvoltare iar creșterea prețurilor la țiței respectiv energie electrică le va fi benefică.
TeraPlast (TRP) dovedește faptul că renunțarea la aproximativ 60% din active prin vânzările de anul trecut a fost o mișcare strategică bună. A reușit să-și scadă gradul de îndatorare și să-și dubleze profitul net.
Politica de distribuire a profiturilor sub formă de dividend în cazul TeraPlast este una generoasă, grija față de investitori în anul acesta se concretizează prin distribuirea unei acțiuni gratuite la fiecare 4 acțiuni deținute și acordarea unui dividend special în urma vânzării diviziei Steel. Iar faptul că această companie activează în domeniul producerii de materiale de construcții o face să fie una dintre companiile care pot ușor să transfere costurile spre cumpărători.
Alte două companii care au făcut performanță de când s-au listat la BVB și care pot la fel de ușor să transfere costurile spre clienții finali sunt Sphera Franchise Group (SFG) și Purcari (WINE).
Prima dintre acestea este cea mai mare companie de food services din România, extinsă și pe alte două piețe externe, deține trei branduri și însumează aproape 160 de restaurante. Această companie se află în plină expansiune și ținând seama de faptul că restricțiile din perioada pandemiei au determinat-o în 2020 să renunțe atât la planurile de dezvoltare cât și la acordarea de dividende, ne așteptăm ca o parte considerabilă din profitul companiei din acest an să fie direcționat spre acționari.
Purcari este unul dintre cele mai mari grupuri vinicole regionale, lider de piață în România pe segmentul premium și exportator în peste 30 de țări. Gestionează 4 vinării în România și Republica Moldova și are în exploatare peste 1000 de ha de viță de vie. Cu sortimentele de vinuri produse participă la concursuri de specialitate și reușește an de an să obțină recunoașterea internațională prin câștigarea a numeroase medalii de aur și argint.
Medlife (M) de asemenea este una dintre companiile care poate foarte ușor să își majoreze costurile serviciilor pe care le oferă, astfel încât să nu fie afectată de perioada cu inflație ridicată în care am intrat.
Toate acestea sunt doar niște exemple prin care am dorit să arătăm că perioada cu inflație ridicată în care am intrat ne obligă să ne facem mai bine temele și să analizăm cu mai multă rigoare companiile în care alegem să investim.
Criteriile de evaluare pe care le folosim în mod necesar va trebui să includă caracteristicile pe care le-am amintit iar randamentele pe care le țintim va trebui să includă și rata inflației.
În concluzie, perioadele cu inflație ridicată au fost mai degrabă lungi decât scurte și nu avem niciun motiv să credem că de data aceasta va fi altfel; fenomenul inflaționist determină scăderea nivelului de trai însă există modalități prin care să ne punem la adăpost propriile finanțe iar investirea în piața de capital este una dintre ele; așa cum au existat companii care au reușit să se adapteze în perioada de pandemie, tot așa vor exista companii care vor reuși să se adapteze în această perioadă cu rată de inflație ridicată iar nouă ne rămâne doar să investim în ele.
articol scris de Ovidiu Bostan – colaborator Investestelabursa
Vrei să investeși la bursă în 2024?
Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.
Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.