Jocul Money Race 2 este dupa părerea mea e unul dintre cele mai bune jocuri de educație financiară de pe piață. Jocul oferă o modalitate distractivă de a lua contact și de a învăța concepte de bază de educație financiară și investiții. Money Race 2 a fost lansat pe piață în 2015 și chiar dacă a fost produs de un dezvoltator independent neafiliat celebrului Robert Kiyosaki are toate elementele importante ale jocului Cashflow produs de celebrul scriitor.

Money Race 2 are la bază ideea evadării din “cursa șobolanului” prin acumularea de active care la un moment dat să acopere pasivele.

Jocul are o poveste simplă ce mimează viața de zi cu zi a oricărui om: job, salariu, credite, cheltuieli zilnice, cheltuieli neprevăzute și taxe care ne macină încet dar sigur veniturile lună de lună. Jocul are 5 nivele de dificultate care au aceeași structură. Ți se dă un set de active, un salariu de bază, câteva datorii și cheltuieli lunare și ești lăsat se supraviețuiești. Interfața jocului are la bază o roată care la fiecare învârtire prezintă aleatoriu unul din următoarele scenarii:

  • Oportunitate de achiziție sau investiție
  • Posibilitatea unei donații
  • Surpriza – ce poate avea un impact pozitiv sau negativ
  • Cumparaturi – achizitii uzuale
  • Oportunitate pe plan profesional

Având aceste 5 scenarii trebuie să realizezi investiții bune astfel încât să acumulezi într-un timp cât mai scurt suficiente active astfel încât să devii independent financiar.

Învață să identifici cele mai bune oportunități de investiții si devino idependent financiar

Periodic, învârtirea roții principale îți va prezenta o nouă oportunitate de investiții care va veni cu toate detaliile financiare pe care va trebui să le analizezi foarte atent, astfel încât să iei o decizie cât mai bună. Oportunitățile sunt variate de la bloguri și afaceri pe internet până la vile sau standuri de limonadă. Toate vin însoțite de un raport financiar detaliat cu privire la cost de achiziție, credit bancar și venituri generate pe lună.

De multe ori, datorită lipsei de cash, te vei afla în situația de a nu putea profita de oportunitatea apărută. Astfel vei fi nevoit să apelezi la un credit bancar. Money Race 2 simulează foarte bine contractarea unui credit, la care va trebui achitat și un avans plus rate și dobânzi. Desigur, acceptarea creditului din partea băncii nu este garantată. Banca putând refuza acordarea creditului în cazul în care constată că nivelul de îndatorare este prea mare sau cash-flow-ul generat este prea mic.

Un alt element foarte bine simulat în joc este piața bursieră. În cadrul pieței de capital din cadrul jocului se pot tranzacționa acțiuni și se pot realiza investiții în companii plătitoare de dividende, dividende care vin sa completeze veniturile salariale.

La fel ca în viața reală uneori apar situații excepționale, cheltuieli neprevăzute care trebuiesc onorate sau se întâmplă să-ți pierzi job-ul sau de ce nu, să fii promovat într-o poziție mai bună în cadrul job-ului. Toate aceste scenarii sunt prezente și în joc făcându-l mai atractiv și imprevizibil.

Pe lângă piața bursieră în joc mai există și o piață pentru proprietăți sau afaceri unde pot fi scoase la vânzare sau de unde se pot achiziționa diverse proprietăți sau afaceri. Toate acestea vin însoțite de detalii referitoare la costuri și venituri generate, detalii ce trebuiesc studiate înainte de a lua o decizie.

La fel ca în viața reală, imposibilitatea achitării cheltuitelor lunare duce la falimentul personal, moment în care jocul se termină. Spre deosebire de viața reală, unde e mai greu, în cazul Money Race 2 o poți lua foarte ușor de la 0 învățând de fiecare dată o lecție importantă.

Jocul dispune și de un mod Multiplayer unde îți poți invita prietenii de pe Facebook sa participe într-un turneu. În momentul de față Money Race 2 este disponibil doar pe platforma Android și poate fi descarcat gratuit din Google Play.