Digi a oferit o surpriza plăcuta investitorilor raportând un rezultat net în creștere cu 390%. Veniturile operatorului de telefonie mobilă și internet au crescut cu 12,1% în primul semestru al acestui an până la valoarea de 329,7 mil euro. Digi a reușit sa obțină o creștere a veniturilor pe toate pițele unde operează însă cea mai mare creștere a veniturilor a fost obținuta pe piața din România compania raportând venituri de 329,7 mil euro la finele lunii iunie.

Venitul mediu pe client creștere cu 25%

Compania a reușit în perioada raportată să opereze o serie de modificări la nivelul mixului de pachete și abonamente oferite clienților astfel încât Indicatorul ARPU (venitul mediu pe client, un indicator foarte important în cazul companiilor de telecomunicații) a crescut cu 25% față de S1 2016 până la valoare de 4 euro/lunar/client.

Digi a reușit să-și reducă în primele 6 luni ale acestui an datoriile pe termen lung cu 1,5% de la 746,4 mil euro până la 734.6 mil euro. Împrumuturile purtătoare de dobândă ajung la 628 mil euro de la 665,5 mil euro în S1 2016. Datoriile pe termen scurt s-au mărit în schimb cu 13 mil euro compania raportând la finele lunii iunie 463,2 mil euro la capitolul datorii curente.

Veniturile cresc acțiunile stagnează sau scad

Chiar dacă Digi a raportat rezultate bune atât pe primul trimestru cât și la finalul lunii iunie acțiunile Digi nu au avut evoluția așteptată de mulți investitori. Prețul a stagnat mai mult, în intervalul 39,5 lei/acțiune și 41 lei/acțiune. Nici măcar știrea extinderea operațiunilor în Ungaria prin achiziționarea unei companii rivale nu a reușit să miște prea mult prețul. Chiar dacă histograma indicatorul MACD arată o slabă divergență pozitivă ce ar trebui să conducă la o apreciere pe viitor, cotația se indreaptă încet spre suportul de la 39 lei/acțiune atât indicatorul MACD cât și RSI arătând o posibilă depreciere a prețului. 

De ce nu cresc acțiunile DIGI? – posibile explicații

O explicație pentru evoluția mai mult laterală a prețului ar putea fi ancheta penală desfășurată în acestă perioadă de DNA și știrile negative apărute în presă. Motivele de îngrijorare sunt dealtfel întemeiate compania avertizând investitorii în raportul financiar emis pe semestrul întâi de eventualele efecte negative în cazul în care decizia instanței va fi una nefavorabilă.

Investigația penală desfășurată de Direcția Națională Anticorupție cu privire la pretinse fapte de dare de mită și spălare de bani în legătură cu RCS&RDS, o filială a acesteia din România, cât și în legătură cu anumiți administratori ai RCS&RDS ar putea să afecteze atenția și anumite resurse de management, ar putea să afecteze reputația noastră și cea a managementului nostru și, în cazul în care se va finaliza printr-o hotărâre judecătorească nefavorabilă, ar putea să afecteze anumite active ale noastre, să afecteze operațiunile, situația financiară și perspectivele de dezvoltare.

Sursa: comunicat societate

Un alt motiv de îngrijorare al investitorilor este legat de datoriile uriașe raportate de companie. Compania operează pe un sector de activitate extrem de concurențial unde principalii competitorii din România și Ungaria, fac parte din grupuri internaționale semnificative de telecomunicații și se pot bucura de anumite avantaje competitive legate de finanțare. Având acest cadru compania are nevoie de investiții permanente pentru a asigura servicii de calitate și competitive iar aceste investiții nu pot fi susținute decât prin bani ce se pot obține prin credite sau emisiuni de obligațiuni.

 

Analizând rezultatele raportate de companie pe S1 și având și contextul extinderii operațiunilor în Ungaria prin achiziția unei companii concurente consider că acțiunile Digi sunt subevaluate la ora actuală singura îngrijorare, din punctul meu de vedere, fiind investigația derulată de DNA al cărei efect în cazul în care decizia instanței va fi una nefavorabilă, nu poate fi cuantificat la ora actuală.