Fiecare dintre noi, dacă am fost interesați de educația noastră financiară, cu siguranță că am auzit aceste trei cele mai utile sfaturi: să câștigi mai mult decât cheltuiești, să economisești și să investești banii economisiți.
Bineînțeles că a ajuns și pe la urechile noastre de acum celebrul concept descris de Robert Kiyosaki al cadranului banilor în care, fiecare om al acestei planete, atunci când vine vorba despre sursa veniturilor din propria muncă, inevitabil se găsește cel puțin în una dintre cele patru ipostaze: angajat, patron, liber profesionist sau investitor. Sursa sau sursele veniturilor reprezintă pilonii sau picioarele pe care se sprijină finanțele personale sau ale familie noastre și este evident faptul că pentru o mai bună stabilitate financiară e nevoie ca punctele de sprijin să fie cât mai multe și mai solide.
Așadar, dacă te interesează răspunsul la întrebarea De ce sa investesti la bursa în 2021, hai să găsim împreună motivele, trecând prin aceste întrebări intermediare: de ce să investești, de ce să investești la bursă și, de ce să investești la BVB începând cu 2021 dacă nu ai făcut-o până acum.
De ce să investești?
Cu alte cuvinte, de ce să fii investitor? Pentru că, după cum am spus, diversificarea surselor de venit reprezintă o dovadă a maturizării noastre financiare.
Acesta e doar un motiv, însă dacă stăm să ne gândim puțin, cu siguranță vom găsi și alte argumente.
Pentru ca economiile noastre să nu fie erodate de inflație, păstrarea lor într-un cont bancar nu poate fi o idee prea bună din cauza dobânzilor mai mici decât rata inflației, iar să le păstrăm într-o monedă mai stabilă, de asemenea nu e suficient. E nevoie să investim.
De multe ori am auzit afirmația: cei bogați nu muncesc pentru bani; cei bogați pun banii să muncească pentru ei. Eu nu am reușit să înțeleg cu adevărat aceste cuvinte până când nu mi-am dat seama că cei care au ajuns să dispună de mai mulți bani, au reușit acest lucru pentru că nu și-au achiziționat ceea ce au avut nevoie din primele venituri ci din veniturile realizate de pe urma investițiilor.
De ce să investești la bursă?
Să fii investitor poate că sună sofisticat, însă nu este.
Dacă facem comparația între a investi pe piața bursieră sau a investi pe piața imobiliară, suma de bani necesară pentru a începe este considerabil mai mică la pătrunderea pe bursă decât la achiziționarea unui apartament sau a unei garsoniere pentru închiriat. La fel și dacă comparăm cu investirea economiilor într-o franciză sau crearea propriei afaceri. Investițiile la bursă sunt mai simple și mai rapide.
Bineînțeles că aceste tipuri de investiții nu se exclud reciproc și foarte bine pot să meargă și împreună, conform principiului diversificării sau al proverbului: să nu-ți pui toate ouăle într-un singur coș.
Un alt motiv pentru a investi propriile economii în cumpărarea de acțiuni pe piața bursieră este lichiditatea. În situația în care avem nevoie de bani este mult mai simplu și mai ușor să-i obținem din vânzarea unor acțiuni decât din vânzarea unui imobil sau a propriei afaceri. Și în plus, dacă avem nevoie de o sumă mai mică, e imposibil să vindem doar jumătate de apartament și e foarte complicat să vindem doar un procent din propria afacere.
Să fii investitor înseamnă și să contribui la o afacere sau într-un sector de activitate în care crezi. Celebrul investor Warren Buffet spunea să nu investești niciodată într-o afacere pe care nu o înțelegi. Reciproca acestui sfat ar putea fi la fel de valabilă. Investește în afacerea pe care o înțelegi! Nu toți putem să avem propria afacere de succes care îmbunătățește viața la nivel local sau global, dar dacă înțelegem că anumite afaceri ne îmbunătățesc viața noastră și a celor apropiați, putem să facem parte din acele afaceri prin a cumpăra acțiuni ale acelor companii.
Randamentele investițiilor la bursă de asemenea sunt importante, iar dacă folosim dobânda compusă, vom ajunge ca pe termen lung să fim foarte mulțumiți de investițiile noastre.
Vrei să investeși la bursă în 2024?
Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.
Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!
De ce să investești la BVB în 2021?
Și iată că am ajuns și la momentul în care e nevoie să facem comparația între BVB și bursele dezvoltate, cum ar fi bursa din SUA sau Germania.
Bursa de la București este puternic corelată cu celelalte piețe bursiere externe. Ca să ne convingem de acest fapt este suficient să privim evoluția indicilor bursieri (indicele BET, indicele S&P500 respectiv indicele DAX).
În general descriu același trend chiar dacă momentan indicele BET a rămas puțin în urmă față de indicele S&P500, care deja a recuperat corecția suferită la începutul anului trecut. Dar putem să avem încredere că și companiile listate pe piața locală vor recupera această corecție. Iar dacă strategia noastră de a invest este gândită pe termen lung, corecțiile de care au parte piețele bursiere la nivel global din când în când nu afectează investițiile pe termen lung și alcătuite cât mai diversificat.
De-a lungul timpului indicii bursieri au tot crescut și nu avem nici un motiv să credem că pe viitor va fi altfel. Chiar dacă uneori se înregistrează chiar și prăbușiri, de fiecare dată au existat și reveniri.
In articolul Investitii la Bursa de Valori Bucuresti puncte bune – puncte slabe prezentam randamentele pe care le-a adus bursa locala pe termen lung. Randamentele anuale exprimate în dolari au fost de 8,8% pentru o perioadă de 24 de ani (1997-2020), 16% pentru 21 de ani (2000-2020) și 13,7% pentru 12 ani (2009-2020).
Investitorii iau parte la profitul companiilor listate la bursă o dată pe an prin intermediul dividendelor, în raport cu acțiunile deținute. Deci asumarea riscului sau acordarea încrederii prin cumpărarea de acțiuni ne este răsplătită de companii prin intermediul acestei plăți. Iar dividendele atractive care se distribuie an de an la BVB reprezintă încă un motiv pentru a investi în piața bursieră locală – vezi randamentele estimate ale dividendelor pentru anul 2021
La BVB va continua să apară noi companii, reprezentante ale unor sectoare de activitate diverse, ceea ce va permite investitorilor să-și creeze un portofoliu de acțiuni diversificat.
Vor fi prezente noi obligațiuni corporative cu randamente anunțate de 8%-10%, noi listări din partea statului și din sectorul privat, ceea ce va duce la ETF-uri mai cuprinzătoare, iar investirea cât mai diversificată are menirea de a dispersa riscurile.
Un ultim motiv de care ar trebui să ținem seama este legat de statutul BVB care în septembrie 2020 a trecut de la statutul de piață de frontieră la statutul de piață emergentă fiind inclusă în indicii Piețelor Emergente ai furnizorului global de indici FTSE Russell. Acest fapt determină atragerea de mari investitori, instituționali, care până acum nu au avut voie sa investeasca pe piata locală. Deci este un moment potrivit pentru investitori de a căuta acele companii care momentan sunt subevaluate și care au potențialul să înregistreze creșteri spectaculoase.
Acum, cu gândul că știm ce tip de investitori suntem, nu ne rămâne decât să ne alegem tipurile de instrumente financiare care ni se potrivesc, să ne face strategia de investiție și să alcătuim un portofoliu corespunzător.
Dacă vrei sa afli cum poți găsi acele companii în care merită să investeși am pregătit un tutorial gratuit pe această temă pe care îl găsiți la secțiunea – Tutorial Investiții
Vă doresc investiții cât mai profitabile!
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.