Joi 26 Martie în cadrul unui webinar LIVE am analizat alături de Antonio Oroian broker al companiei Goldring cum ar putea fi afectate companiile listate la Bursa de Valori București de actuala criză provocată de COVID-19.

Discuția cu Toni a început de la contextul global actual foarte complicat în care principalii indici bursieri au scăzut cu zeci de procente de la maximele atinse la finalul anului 2019. Atât eu cât și Toni am fost de părere că volatilitatea va continua pe toate piețele având în vedere că numărul de cazuri de îmbolnăviri crește accelerat în SUA. În ciuda eforturilor depuse de FED de a injecta lichiditate în piață scăderile pe bursa din SUA vor continua iar investitorii ar trebui să fie prudenți în perioada următoare.

Așa cum se vede bursa de la București s-a corelat mai bine în această perioadă cu indicele S&P500, volatilitatea fiind foarte mare iar lichiditatea destul slabă pe unele simboluri a dus la activarea mecanismului de suspendare de la tranzacționare.

YouTube player

După măsurarea amplitudinii scăderilor și raliurilor din ultima perioadă Răzvan Oltu un membru al Comunității Investestelabursa a reușit să realizez o centralizare sub o formă grafică a evoluțiilor din ultima perioadă. Pe baza datelor din ultima perioadă putem constata că principalele companii care au șanse să recupereze cel mai repede scăderea din ultima perioadă sunt: SIF3, SIF1, FP, DIGI, EL. Desigur, nu există nici o certitudine în acest sens ci doar o estimare pe baza evoluțiilor din ultima perioadă care ne poate da o indicație asupra interesului manifestat de investitorii din piață față de anumite companii.

În cea de-a 2-a parte a webinarului am discutat împreună cu Toni despre câteva sectoare importante de la Bursa de Valori București.

Sectorul Bancar

Companiile din sectorul bancar ar putea fi afectate în acest an de ordonanță de urgență care dă posibilitatea celor care dețin credite să-și amâne ratele cu până la 9 luni. Conform unei declarații a CEO-ului CEC “Până acum, pe întreg portofoliul de credite am avut solicitări de amânare la plată de circa 25% din împrumuturile acordate, scadente în luna martie”.

O amânare de plată pentru un procent similar în cazul BRD sau TLV ar conduce la o scădere uriașă a veniturilor și implicit a profitului în acest an având în vedere că cea mai mare parte a veniturilor provine din dobânzile plătite de clienți.

Sectorul energetic

Companiile din sectorul energetic sunt și ele afectate de criza COVID-19 și carantina impusă de autorități.

Astfel, veniturile OMV-Petrom vor fi afectate în acest an atât de scăderea cotațiilor țițeiului de pe piețele internaționale dar și de restricția de circulație impusa de autorități care va conduce la vânzări mai mici în benzinări.

Producătorul de energie Nuclearelectrica se confruntă cu o scădere a prețurilor pe piața de energie electrică. Dacă în 2019 prețurile la energia electrică pe piața PZU erau la valori de 230 lei/MWh acum după ce mai mulți consumatori mari (uzinele Ford și Dacia) și-au suspendat activitatea prețurile au coborât spre 170 lei/MWh.

Veniturile Romgaz vor fi afectate în acest an de prețurile mai mici la gaze odată cu liberalizarea pieței. După o iarnă extrem de blândă compania are încă în depozite o cantitae foarte mare de gaze nevândute la care se mai adaugă gazele nou extrase care pun o presiune suplimentară pe preț. Potrivit analizei realizate de Asociaţiei Energia Inteligentă, în vara lui 2020 vom putea asista la prețuri ale gazelor cu până la 18% mai mici decât prețurile din vara lui 2019 și, de asemenea, vom avea prețuri mai mici ale gazelor în iarna 2020/2021, cu până la 2% față prețurile din iarna 2019/2020 (în condițiile unei ierni normale).

Totodată, dacă în anii anteriori în această perioadă asistăm la surprize majore cu ocazia propunerilor de dividende, în acest an multe companii au dezamăgit. Companii de la care investitorii așteptau dividende generoase pe baza profitul foarte bun anunțat în Februarie au surprins negativ prin rata mică de distribuție a profitului și randamentele scăzute.

Contextul bursier se menține în continuare foarte volatil, așadar investitorii ar trebui să fie în continuare extrem de precauți și dacă totuși se hotărăsc să intre la cumpărare ar trebui să o facă treptat cu sume mici alegând companii mari, stabile cu o politică de dividend generoasă.