Indicii bursieri reprezintă o valoare agregată obținută prin compunerea prețului a celor mai importante companii listate cu scopul de a avea o valoare finală reprezentativă a sectorului din care fac parte acele companii sau a pieței per ansamblu. Datorită faptului că în componența lor se află cele mai mari și reprezentative companii listate, indicii bursieri sunt considerați totodată și un barometru a evoluției economiei sau a cererii și ofertei de pe piață respectivă la un moment dat.

Dacă inițial indicii bursieri au fost gândiți pentru a avea în componență doar acțiuni ale companiilor listate în ziua de astăzi putem găsi indici ce urmăresc evoluția și a altor instrumente financiare cum ar fi obligațiuni sau unități emise de fonduri mutuale. De asemenea putem întâlni indici la nivelul fiecărei țări pentru diferite sectoare dar odată cu evoluția piețelor financiare au apărut indici și la nivel regional (de exemplu indici caracteristici țărilor din spațiul monedei euro) sau chiar mondial.

Indicii bursieri îi ajută pe investitori să urmărească evoluția unui sector economic sau a unui grup de companii pe o perioadă de timp, orice creștere sau scădere a valorii indicelui însemnând de fapt o creștere sau o scădere a prețului companiilor din componenta lui ceea ce poate semnaliza o schimbare de atitudine a pieței față de acel sector sau grup de companii.

Modalitatea de compunere a indicilor reprezintă unul din cei mai importanți factori de clasificare a acestora. Astfel, în momentul de față pe bursele lumii putem găsi indici de preț ce utilizează în calcularea valorii finale doar prețul companiilor din componență dar și indici “Total Return” ce înglobează atât evoluția prețului cât și dividendele acordate de companii.

Cum au evoluat indicii bursieri în 2017?

Indicele bursier principal al Bursei de Valor Bucureși,indicele BET, a avut până la jumătatea anului 2017 un avans de peste 24% fiind impulsionat de hotarârea guvernului de a obliga companiile de stat să distribuie cel puțin 90% din profit prin dividende. Jumătatea anului a adus însă multă incertitudine în piață iar acest lucru a condus la o depreciere a principalelor companii din componența indicelui. La finalul anului principalul indice bursieri mai arăta o creștere de 9 procente.

Evolutie indicele BET – grafic zilnic

Evoluția indicelui BET nu surprinde însă adevărata imagine a randamentelor ce se pot obține investind la bursă deoarece graficul indicelui BET prezentat mai sus nu include dividendele distribuite de companiile din componența sa. Pentru a avea o imagine mai clară în acest sens trebuie analizată evoluția indicelui BET-TR ce ține cont de dividendele distribuite. Așadar consultând evoluția indicui BET-TR putem constata că până la finalul anului 2017 acesta are o creștere de 19.09%.

Evolutie indicele BET-TR – grafic zilnic

Află cum îți poti construi un portofoliu de investiții

Am făcut în cele ce urmeaza o listă cu cele mai bune articole de pe blog care să te ajute în construirea unui portofoliu solid de investiții

  1. Investiții în obligațiuni
  2. Investiții în aur
  3. Investiții în companii ce distribuie dividende
  4. De câți bani ai nevoie pentru a investi la bursă

Cum investești în indicii bursieri?

Având în vedere că un indice reprezintă de fapt o medie aritmetică ponderată a unui coș de companii acesta nu poate fi cumpărat direct de pe bursă așa cum se pot cumpăra acțiunile unei companii. Pentru a deține un indice un investitor ar trebui să cumpere acțiunile companiilor din componența acelui indice ținând cont de ponderile acestora. Acest lucru ar însemna însă costuri de tranzacționare destul de mari. Dar pornind de la nevoia de deține un indice un portfoliu, instituțiile financiare au inventat ETF-urile, acesta fiind instrumente financiare ce mimică evoluția indicilor bursieri și pot fi achiziționate și tranzacționate la fel ca orice alt instrument financiar. Lichiditatea acestui instrument este asigurată în permanență de compania de brokeraj ce a emis ETF-ul așadar veți putea oricând lichida poziția deținută la prețul din piață fără riscul de a rămâne fără contraparte la momentul vânzării.

La Bursa de Valori București există listat un singur ETF ce mimică mișcările indicelui BET iar investind în acest instrument veți putea beneficia atât de evoluția indicelui BET cât și de dividendele distribuite de companiile ce compun indicele.

Investițiile în indicii bursieri mai pot fi realizate și prin intermediul Certificatelor Index listate la Bursa de Valori București acestea fiind emise de diverse bănci mari ce joacă rolul și de market-maker oferind lichiditate instrumentelor. In momentul de față fiind listate certificate index ce mimează evolutia indicelui american S&P 500 și indicelui german DAX. Aceste instrumente însă nu beneficiază de avantajul dividendelor distribuite de companiile din componența indicelui. Înainte de a investi în aceste instrumnete este recomandată consultarea prospectului de emisiune pentru știi ce parametrii influențeaza modificarea prețului acestui instrument.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!