Anul 2021 a oferit investitorilor de la BVB, până în acest moment, nu mai puțin de 8 companii noi din diverse domenii de activitate care și-au listat acțiunile pe piața AERO.

Tot în această perioadă, numeroase companii au realizat listări de obligațiuni, iar în luna martie,  ministerul finanțelor prin programul Fidelis, a listat titluri de stat denominate în lei și euro.

La începutul anului, Radu Hanga afirma faptul că “Ne aşteptăm anul acesta să vedem, din informaţiile publice disponibile, 20 de companii, cel puţin, către Bursa de Valori Bucureşti prin listare, fie de obligaţiuni, fie de acţiuni”.

Dinamica listărilor este una extrem de activă față de anii precedenți, fapt ce pare că promite a se menține în continuare. De asemenea, 2 IPO-uri, Transport Trade Services și One United Properties, primele de acest fel de la listare Purcari din 2018, și-au anunțat și ele intenția de a se lista pe BVB.

Întorcându-ne la listările ce au avut deja loc în acest an, în tabelul următor avem în ordine cronologică evoluția acestor companii de la plasamentul privat.

CompanieSimbolPreț*Preț PP**Rand. PPPreț listare***Rand. listareP/E
MAM BricolajMAM5520175%30.680%26
Safetech InnovationSAFE4941125%24104%50
Agroland BusinessAG20.54.5356%21.2-3%23
Star ResidenceREIT0.3020.21839%0.408-26%106
Firebyte GamesFRB1.230.56120%1.41-13%129
Raiko TransilvaniaRKOT3.91.05271%4.84-19%61
VifranaBIOW04560.451%0.5-9%16
Agroserv MariutaMILK 574527%5727%

*Pret= Pret 5/21/2021; **Pret PP = Pret plasament privat; ***Pret listare= Pret inchidere prima zi de tranzactionare

Până în acest moment toate cele 8 companii listate anul acesta prezintă o creștere a prețului față de cel din plasamentul privat.

Cu toate acestea, dinamica față de plasamentul privat este foarte diferită, astfel, dacă Vifrana prezintă un randament de doar 1% față de plasamentul privat, la polul opus, acționarii ce au investit în plasamentul privat al celor de la Safetech Innovation se bucură de un randament de 1125%. Aceste diferențe extrem de mari sunt datorate mai multor factori.

De exemplu, atât Safetech, cât și Mam Bricolaj au fost primele companii listate anul acesta în luna ianuarie, ce s-au bucurat de un interes foarte mare din partea investitorilor care nu au reușit să participe în plasamentele private.

De asemenea, în momentul plasamentului privat, compania Safetech a fost extrem de subevaluată, cu un P/E estimat de aproximativ 6, extrem de mic pentru o companie din sectorul de tehnologie. Un alt motiv poate fi și faptul ca Safetech, Mam Bricolaj și Agroland sunt companii mai solide față de celelalte cu capitalizare de minim 100 milioane de lei.

În schimb, dacă vrem să comparăm evoluția prețului de la listare și până la data de 21.05, putem observa că doar Safetech și Mam Bricolaj au prezentat o evoluție pozitivă, acestea fiind și primele companii listate anul acesta, restul prezentând scăderi după prima zi de la listare.

Prima dintre acestea a oferit un randament de 104%, în timp ce a doua un randament de 80%.

Din puncte de vedere tehnic, Safetech a prezentat o explozie a prețului în primele zile de tranzacționare, urmată apoi de perioade de consolidare.

Această evoluție ascendentă a scăzut în dinamică în ultima perioadă pe măsură ce compania a devenit mai scumpă, iar la momentul actual indicatorul P/E a atins un nivel de 50.

Compania dorește să distribuie 4 acțiuni gratis la una deținută și să acorde și un divident cu randament de 0.3%.

Precum cele prezentate anterior, și Mam Bricolaj a avut parte de o evoluție pozitivă a prețului de la listare.

Cu toate astea, compania a suferit o corecție de peste 15% de la maximele atinse în luna aprilie, iar recent recent prețul a reușit să coboare sub linia de suport a trendului ascendent, dar respingând de la retragerea Fibonacci de 0.382.

Cu un P/E de 26 compania nu pare foarte scumpă, dacă luăm în considerare perspectivele de creștere. De asemenea, și Mam Bricolaj dorește să realizeze o majorare de capital cu distribuirea a 4 acțiuni gratuite la 1 deținută.

În ceea ce privește celelate companii listate anul acesta, ele au suferit o scăderea a prețului de la listare și până în prezent, cu pierderi între -3% pentru Agroland și -26% pentru Star Residence.

Aceste evoluție a fost dată de evaluările tot mai crescute din plasamentele private, o diversitate mai accentuată pentru investitori odată cu creșterea numărului de companii ce caută să se listeze pe BVB, dar și capitalizările mai mici ale unora dintre acestea.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!