Ședința de tranzacționare de miercuri 24 August a început pe un ton liniștit cu mici mișcări pe câteva dintre cele mai lichide companii: Banca Transilvania, BRD și Romgaz. Până la ora 13:00, lichiditatea a fost una redusă, de 4 milioane de lei, indicele BET înregistrând un avans de 0,34% până la valoarea de 6918 puncte. La ora amiezii, singura acțiune ce prezenta un rulaj de peste 1 milion de lei era Fondul Proprietatea, care înregistra de asemenea, o creștere modestă de 0,13% la prețul de 0,78 lei.

Nimic nu anunța valul de creșteri ce ar urma să vină. Startul creșterilor în rândul companiilor mai lichide a fost dat de Erste Bank care prezenta deja la ora 15:00 un avans de peste 3%, imediat după ce banca austrică Romgaz a început să iasă din amorțeală afișând la ora 15:00 o creștere de 1,5%. BRD, a doua bancă din sistem, a beneficiat de asemenea de sentimentul pozitiv din această după-amiază afișând la ora 15 o creștere de 1,9%.

Punctul culminant al creșterilor a venit după ora 16, când multe dintre companii afișau avansuri spectaculoase.

CompanieVariatie
BRD+4,13%
Romgaz+2,17%
Erste Bank+2,5%
Transgaz+1,4%
Vrancart+2,7%
Alro+5,5%

Situație ora 16

Situatie ora 18

Situatie ora 18

Indicele BET, un avans modest +0,83%

Deși a fost o sedință în care multe companii au înregistrat câștiguri considerabile, indicii bursieri nu prezentau la finalul sedinței avansuri majore, indicele BET afișând doar o creștere de 0,83%. Acest lucru se datorează componenței indicelui și ponderilor alocate companiilor. În urma celei mai recente modificări care a avut loc în luna iunie 2016 ponderile companiilor în cadrul indicelui au fost modificate astfel ca 3 companii au acum cumulat peste 58% pondere în cadrul indicelui. În urma ajustării Banca Transilvania are 21,41% câștigând 1,42 puncte, Fondul Proprietatea 20,52% iar OMV Petrom are 16,46% din indicele BET.

Creștere modestă a indicelui BET se datorează tocmai ponderii majore ce o ocupă cele 3 companii  amintite anterior în cadrul indicelui după cum se vede și în tabelul atașat în urma ședinței de astăzi toate cele 3 înregistrand creșteri modeste.

Sectorul SIF-urilor nu a beneficiat prea mult de sentimentul pozitiv de astăzi din piață la finalul ședinței de tranzacționare doar SIF1 și SIF2 afișau creșteri mai însemnate, respectiv +2,67 pentru SIF1 și +1,48 pentru SIF2.

Breakeout

Creșterile de astăzi a adus și mult așteptatele breakeout-uri pentru unii emitenți (BRD, SNG, OLT) a căror cotații erau în faza de acumulare de ceva timp. Romgaz a reușit astăzi să treacă hotărât peste rezistența de la 23 RON după ce prețul a testat acest prag de pret mai bine de 3 saptămâni. În cazul Oltchim, în ședința de astăzi, s-a înregistrat o creștere a prețului de +4,5% și un volum de tranzacționare nemaivăzut de la începtul anului care a dus cotația până la rezistența de 0,39 lei.  Atenție însă,  pentru că breakeout-ul să fie confirmat va fi nevoie de încă 2, 3 zile în care prețul să se mențină peste pragul de rezistență.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!