Consumul de gaze naturale revine pe creștere

Producatorul de gaze Romgaz a raportat un profit net mai mare cu 41% față se semestrul 1 din 2016. Indicatorii Romgaz au cunoscut o îmbunătățire pe majoritatea segmentelor. Astfel că după o scădere a consumului de gaze naturale în 2015 și 2016 în primul semestru al acestui an consumul a revenit pe creștere cu circa 22%. Cu acestă ocazie Romgaz a reușit să-și crească livrările și să atingă o cotă de peste 42% din piața livrărilor de gaze. De asemenea producția de energie electrică a crescut cu 95% comparativ cu S1 2016 veniturile din vânzarea energiei electrice mai mult decât dublându-se. Cifra de afaceri a crescut cu 29% acesta ducând la o creștere a veniturilor cu 22%.

Per total cifrele prezentate de Romgaz au înregistrat o îmbunătățire semnificativă față de 2016 acestea fiind ajutate probabil și de efectul liberalizării parțiale a prețului gazelor naturale care au înregistrat dealtfel o creștere față de anul 2016.

Cotația Romgaz în fața unei rezistențe majore

Graficul Romgaz a atins un prag de rezistenta major la pretul de 31.5 lei/acțiune acesta fiind la cunfluența a doua retrageri Fibonacci fapt ce îi întărește imporanța și puterea. Chiar dacă oscilatorii grafici încă nu indică o slăbiciune a cumpăratorilor, cotația producătorului de gaze ar putea întâpina probleme în a trece peste acest prag de preț. În cazul în care cotația Romgaz nu va reuși să depășească decisiv prețul de 31.5 lei/acțiune în zilele ce urmează cotația ar putea reveni spre suportul 30.5 lei/acțiune și ar putea realiza o consolidare la acest nivel înainte să mearga mai departe. Acest scenariu a mai fost întâlnit și in primăvara asa cum se poate vedea și în graful de mai jos.

Analiza grafic zilnic Romgaz – zone de suport Fibonacci

Creșterea prețului barilului de petrol ajută Petrom să raporteze un rezultat de 3 ori mai mare

Rezultatele Petrom au fost una din surprizele plăcute a raportărilor semestriale compania anunțând un profit net de 3 ori mai mare decât cel raportat pe S1 2016. Producătorul de hidrocarburi a beneficiat din plin de creșterea cotației barilului de petrol de la 31,77 dolari/baril în primul semestru din 2016 la 43.33 dolari/baril în S1 2017 fapt care a dus la o creștere a veniturilor din vânzări cu 25%.

Pe segmentul de upstream adică foraj, explorare și producție de țiței costurile de producție au scăzut cu 13% compania beneficiind de eliminare impozitului pe construcții speciale. La nivelul producției de hidrocarburi și gaze naturale s-a constatat de asemena o scădere faptu care a ajutat compania să raporteze costuri mai mici. În schimb pe segmentul de prelucrare și comercializare a țițeiului și gazelor naturale compania a raportat o creștere a veniturilor atât din vânzarea produselor rafinate cât și din vânzarea gazelor. Deși producția de energie electrică a rămas la nivel constant compania a beneficiat de creșterea prețului la energie pe piața spot unde prețul mediu a crescut de la 134 lei/MWh în perioada ianuarie – iunie 2016 la 218 lei/MWh în primele 6 luni ale acestui an.

Petrom dă dovadă în continuare că are un management de calitate ce este capabil să eficientizeze procesul de producție astfel încât compania să funcționeze la parametri optimi și să raporteze rezultate mulțumitoare.

Cotația Petrom sub presiune

Chiar dacă compania a raportat rezultate bune cotația bursieră se află în momentul de față într-o fază de corecție. Atât oscilatorul SMI cât si indicatorul RSI arată o divergență negativă puternică ce indică o presiune pe vânzare fapt pentru care este puțin probabil să vedem o revenire pe creștere a cotației Petrom.

Analiza grafic zilnic petrom – divergenta negativa

Nuclearelectrica profită de liberalizarea pieței de energie

Nuclearelectrica a continuat să-și îmbunătățească rezultatele și pe trimestrul 2 beneficiind din plin de creșterea prețului la energie electrică de pe piața liberă. Astfel, dacă in primul semestru din anul 2016 prețul mediu ponderat era de 154 lei MW/h în 2017 prețul mediu a fost de 170,21 MW/h. Având acestă creștere de preț Nuclearelectrica a reușit să obțină venituri din vânzarea energiei cu 20% mai mari raportând încasări de 869,7 mil lei.

În ciuda opririi temporare și planificate a reactorului 1 în primele 6 luni ale anului compania a reușit totuși să-și crească producția de energie cu 5,5% față de perioada similară a anului trecut. Perioada de timp în care reactorul a fost oprit a fost însă mult mai mică decât cea de anul trecut. Un alt factor ce a influențat mult rezultatul din acest an a fost modificarea ponderilor de vânzare a energiei pe piața reglementată și cea concurențială. Datorită procesului de liberalizarea a pieței de energie compania a reușit să vândă o cantitate mai mare de energie pe piața concurențială unde prețul mediu ponderat a fost cu 6,2% mai mare.

Nuclearelectrica a raportat un profit net de 133,7 mil de lei un rezultat mult mai bun decat cel raportat pe S1 2016 când datorita închiderii reactorului 1 pe o perioada de 51 de zile compania a intrat pe pierdere, rezultatul fiind revizuit ulterior.

Cotația Nuclearelectrica condiții pentru o corecție temporară

Cotația nuclearelectrica se apropie încet de un prag de rezistență major la 8 lei/acțiune întărit atât de o zonă de suport folosită de preț în trecut dar și de retragerea Fibonacci de 50% a trendului descendendent realizat de la listare. Recenta corecție puternică a prețului de la maximele de 7.7 lei/acțiune și intersecția a indicatorul MACD ar putea duce la o depreciere spre zona de suport delimitată de linia de mijloc la pitchfork-ului ascendent desenat în graficul de mai jos.

Analiza grafic zilnic Nuclearelectrica – rezistenta majora la 8 lei