Sectorul bancar din România a anunțat pentru trimestrul întâi un profit record de aproape 1,24 mld lei, activele urcând la un maxim al ultimului deceniu iar solvabilitatea atingând un nivel record. Rata creditelor neperformante s-a încris pe o panta descendentă încă din anul 2015 iar după trimestrul întâi și rezultatele raportate de bănci putem constata o continuare a acestui trend.

Câştigurile raportate de bănci în ultimii doi ani au fost sus­ţinute atât de îmbunătăţirea calităţii portofoliilor şi scăderea provizioanelor, după ce băncile au scăpat de o parte importantă din creditele neperformante, cât şi de activitatea operaţională, portofoliile de credite noi fiind în creştere, în unele cazuri.

Sursa: Ziarul Financiar

 

Banca Transilvania – a raportat  un plus de 6,48% pentru veniturile nete din dobanzi si de 11,08% pentru veniturile nete din comisioane fapt care a ajutat banca să raporteze un profit net de 246, 2 mil de lei în creștere cu 7,7% fată pe perioada similară a anului trecut. Active băncii se mențin după primul trimestru la nivelul de 51 miliarde de lei după avansul din 2016 când banca a urcat pe poziția secundă in topul băncilor din România depășind BRD.

În opinia analiștilor rezultate raportate de bancă sunt în ton cu așteptările probabil de aici și reacția neutra a investitorilor la publicarea rezultatelor, cotația acțiunilor mai mult stagnând la nivelul de 2.75 lei/acțiune. Brokerii spun că fixarea datei de înregistrare pentru dividende la începutul lunii august nu înurajează investitorii să cumpere în acestă perioadă acțiunile băncii.

Dacă privim graficul băncii vom constata că acțiunile au intrat într-o fază de consolidare între 2.70 -2.77 lei/acțiune. În lipsa unor evenimente speciale care să influențeze direct banca mă aștept ca faza de consolidare să continue până în apropierea datei de înregistrare pentru dividende.

Grafic zilnic Banca Transilvania

Grafic zilnic Banca Transilvania

 

BRD – a fost banca ce a suprins cel mai plăcut investitorii raportând o creștere a profitului de aproape 5 ori față de T1 2016 până la 62.8 mil lei. Creșterea spectaculoasă de profit este datorată îmbunătățirii costului net al riscului cu creditele neperformante care s-au redus de la 13,7% în martie 2016 până la 10,3% în T1 2017. După rezultatele raportate în primul trimestru BRD devine una din cele mai atractive companii de la BVB dacă ne uitam la indicatorul PER pentru ultimile 12 valoarea acestuia fiind de 8,7.

Graficul BRD a intrat pe un trend ascendent încă de la începutul anului, rezultatele bune raportate de companie și în anul 2016 impulsionând investitorii să intre la cumpărare. După cum se poate vedea și în graficul de mai jos cotația băncii s-a încadrat destul d ebine într-un ptuch-fork ascendent de la începutul lunii august 2016. Acum graficul BRD testează limita superioară a pitch-forkului iar dacă va reuși să iasă se va îndrepta spre 14 lei/acțiune. Totodata se pare că media mbilă de 100 de zile oferă un suprt destul de bun cotației reușind să susțină prețul de mai multe ori.

Grafic zilnic BRD

Grafic zilnic BRD