Prețul acțiunilor Bancii Transilvania a oscilat pentru mult timp între 2.30 și 2.40 lei/acțiune datorită incertitudinii legate de creditele în franci elvețieni. Odată cu decizia Curții Constituționale, cotația băncii s-a înscris pe un nou trend ascendent iar în primele 3 luni ale anului 2017 acțiunile Băncii Transilvania au înregistrat o apreciere de 12%. Rezultatele preliminare pentru anul 2016 raportate de bancă au fost bune, dacă excludem câștigul nerecurent din anul 2015 în urma achiziției Volksbank. La nivelul anului 2016, venitul operațional a crescut cu 7% iar profitul net a însumat 1282 mil lei, cu 47,6% mai mic față de cel din 2015, când a avut loc un câștig din achiziții de 1650 mil lei. Excluzând acel câștig, evoluția profitului net în 2016 față de 2015 este una favorabilă, de +60,6%.

Banca a anunțat că va distribui un dividend de 0,06 lei/acțiune și 19 acțiuni gratuite la 100 deținute, respectând tradiția începută anul trecut, de a distribui acționarilor atât bani cât și acțiuni gratuite. Se pare că unii investitori nu fost prea mulțumiți de dividendele promise de bancă ce ofereau un randament de 2,2% (calculat strict la distribuția de numerar) iar imediat după propunerea de dividend cotația băncii s-a înscris pe un mini-trend descendent.

Banca Transilvania – Mini trend descendent pornit dupa anunțarea dividendelor

Pentru 2017 Banca Transilvania și-a bugetat dublarea investițiilor şi anticipează un câştig net de 852 mil. lei, în scădere cu 30% comparativ cu anul trecut. Însă analiștii de la Intercapital Invest sunt de părere ca banca pregătește o surpriză investitorilor și anume o nouă achiziție acesta fiind motivul pentru care nu alocă o mai mare parte din profit pentru dividende, bugetând dealtfel o suma de 37,9 mil. lei pentru „proiecte speciale“.

Dacă analizăm din punct de vedere grafic cotația Bancii Transilvania vom observa că acțiunile băncii au oscilat pentru mult timp sub nivelul de rezistență de la 2,40 lei/acțiune iar odată cu depășirea acestei rezistențe cotația s-a oprit la nivelul de 2,77 lei/acțiune. Propunerea dividendelor care a fost sub așteptările unor investitori și probabil oferta de dividende generoase ale companiilor de stat a determinat anumiți investitori să vândă acțiunile băncii și să se reorienteze. Cotația se pare că a găsit un suport timid la nivelul de 2,65 lei/acțiune ce corespunde și cu retragerea Fibonacci de 23,6% iar intrarea oscilatorului Stohastic în zona de supravânzare și intersectia cu linia de semnal a dus la o revenire a acțiunilor. Un alt semnal pozitiv a venit și din partea oscilatorului SMI ce a realizat deasemena o intersecție la îmceputul lunii aprilie

Mă aștept ca în perioada următoare, în lipsa unor știri importante referitoare la sectorul bancar sau efectiv la numele băncii, cotația să evolueze mai mult lateral între suportul temorar de la 2,65 lei și maximul de la 2.70 – 2,75 lei/acțiune.

Analiză grafic zilnic Banca Transilvania