Volumele de tranzacționare pe titlurile Bancii Transilvania au intrat la apa în ultima lună, banca care în mod normal înregistrează volume de peste 3 mil de acțiuni, nu a reușit să strânga tranzacții decât de 1,5 mil de acțiuni (medie) în ultima lună. Volumele reduse se datorează atât faptului că majoritatea investitorilor sunt în această perioadă în vacanță cât și stării de așteptare în care a intrat toată piața până la publicarea rezultatelor semestriale.
În cazul Bancii Transilvania, investitorii așteaptă însă altceva, publicarea rezultatului licitației pentru achiziția Bancpost de la finalul lunii iulie. Conform celor mai recente știri din presă Banca Transilvania este favorită pentru câștigarea licitației după ce OTP (poate principalul concurent) a anunțat retragerea din cursă dupa achiziția Banca Românească. În cazul în care Banca Transilvania va fi declarată câștigatoare acesta ar ajunge la o cotă de piață de peste 16% detronând BCR liderul pieței în 2016. Bancpost este în acest moment cea mai importantă bancă scoasă la vânzare având active de 2,5 miliarde de euro și având o cotă de aproape 3% la finalul anului 2016.
Liniștea dinaintea furtunii
Analizând volumele de tranzacționare din ultima perioadă putem constata o scadere abruptă a acestora care poate fi comparată cu liniștea dinaintea furtunii doarece orice veste legată de achiziția Bancpost poate propulsa acțiunile băncii într-o direcție sau alta. Acest lucru s-a putut observa foarte bine la începutul lunii iunie când în presă a apărut știrea cum că Banca Transilvania a pierdut cursa pentru achiziția Băncii Românești. Acțiunile care la finalul lunii mai au crescut până la pragul de 3 lei, tocmai pe baza așteptărilor legate de o nouă achiție, s-au inscris imediat pe un trend descendent și au pierdut în câteva zile procente bune intrând pentru scurt timp sub suportul de la 2,75 lei/acțiune.
Volumele de tranzacționare indiciul rezultatului final
Așadar în perioada următoare, pentru a intui momentul anunțării câștigatorului licitației pentru achiziția Bancpost putem urmări volumele zilnice de tranzacționare pentru Banca Transilvania. O creștere a valomului de tranzacționare peste media lunii iulie însoțită și de o creștere accelerată a prețului acțiunilor ne poate semnala un zvon aflat de unii investitori ce ar indica câștigarea licitației de către Banca Transilvania. O scădere a prețului sub suportul de la 2.90 lei/acțiune ar putea indica o dezamăgire din partea investitorilor și probabil pierderea licitației de către bancă.
Studiu de caz – preluarea Albalact
Veștile legate de tranzacții astfel de mari circulă repede și ajung la urechile unor investitori mai rapid decât la urechile presei. Acest lucru poate fi constatat foarte ușor pe graficele companiilor prin urmărirea volumelor de tranzacționare. În cazul preluării Albalact de către grupul Lactis se poate observa pe graficul companiei o creștere uriașa a volumelor de tranzacționare cu 2 zile înaninte de publicarea anunțului de preluare, semn că unii investitori au aflat deja vestea. Anunțul de preluare vine 2 zile mai târziu și produce o creștere a prețului peste pragul de 0,4 lei/acțiune.
Urmărirea volumelor de tranzacționare dar mai ales cunoașterea mediilor zilnice de tranzacționare pentru companiile listate și urmărirea depășirii acestor medii zilnice poate semnala un eveniment important ce încă nu au apărut pe prima pagină a publicațiilor de specialitate. Multe platforme de tranzacționare oferă posibilitatea investitorilor să-și configureze alerte de depășire a mediei zilnice de volum pentru diverse companii astfel încât aceștia să fie notificați de eventualele situații speciale apărute în piață.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.