Ultimele săptămâni au adus în rândul multor investitori ce au alocat capital în companii nou listate pe piața Aero niște pierderi marcate în portofoliu.

După un debut extrem de pozitiv pe piața Aero în prima jumătate a anului în care am putut vedea evoluții spectaculoase ale unor companii, ultimele listări au arătat pe bursă evoluții divergente.

De la creșteri spectaculoase pentru acțiunile Simtel și Arctic Stream, la scăderi la fel de abrupte în prima zi de la listare pentru acțiunile companiilor Bonas, Airclaim și Allview.

Deși motivele pentru scăderile suferite de diferitele companii sunt diverse (în cazul Airclaim a avut loc lichidarea CEO-ului în prima zi de la listare, în timp ce în cazul Bonas și Allview a fost vorba în principal de neîncrederea investitorilor în bussiness-ul companiei de a livra ce și-au propus în următorii ani), euforia ultimelor listări s-a mai estompat, ceea ce se traduce ca fiind probabil un lucru pozitiv în evoluția și echilibrarea pieței pe termen lung.

În primele șapte luni ale anului, mai mult de 14 societăți s-au listat pe piața Aero, de departe cel mai bun an pentru Sistemul Multilateral de Tranzacționare (piața Aero). Deoarece în ultimii ani foarte puține companii s-au decis în a face pasul pe bursă, aceste listări au venit cu mult entuziasm din partea investitorilor, entuziasm ce s-a putut reflecta și în prețul acțiunilor.

După evoluția impresionantă a primelor companii venite pe bursă în anul curent, acest lucru nu s-a mai repetat și în perioada următoare ca urmare a diversificării numărului de companii ce își anunțau intențiile de listare precum și creșterii evaluării companiilor din plasamentele private.

A doua parte a companiilor venite în anul 2021, au oferit surprize neplăcute prin trenduri descendente după listare sau prin tranzacționarea sub prețul din plasamentele private. Prima companie care a coborât încă din primele minute de tranzacționare sub prețul din plasamentul privat a fost Bonas, care a suferit o corecție puternică de până la 30%, urmată de o revenire a prețului în perioada următoare.

De asemenea, Distribuție pe Gustate, a fost prima companie care nu a reușit să atragă capitalul necesar de la investitori într-un plasament privat derulat în luna iulie. Astfel, evoluțiile dezamăgitoare ale unor companii nou listate a condus la o analiză mai atentă din partea invesitoriilor a companiilor ce doresc finanțare pe piața de capital.

CompanieSimbolPreț listare*Preț actual**RandamentEvoluție luna Iulie
MAM BricolajMAM30.658.490.85 %6.57 %
Safetech InnovationSAFE4.815.5222.92 %16.89 %
Agroland BusinessAG21.220.5-3.26 %4.06 %
Star ResidenceREIT0.3170.2327.52 %-3.97 %
Firebyte GamesFRB1.1270.85-24.63 %-2.07 %
Raiko TransilvaniaRKOT4.843.09-36.14 %-2.83 %
VifranaBIOW0.50.416-16.74 %-2 .69 %
Agroserv MariutaMILK5761.98.6 %-1.75 %
Agroland AgribusinessAAB33.634.42.38 %11.69 %
Bonas Import-ExportBONA2.1622.285.46 %12. 11%
Simtel TeamSMTL23.828.218.49 %
AirclaimCLAIM12.48.9-28.17 %
Visual FanALW135129-4.45 %
Arctic StreamAST33.6341.2 %

*Pret listare = Pret 30/07/2021; **Pret listare= Pret inchidere prima zi de tranzactionare

Din cele 14 companii listate anul acesta, jumătate dintre ele se află sub prețul din prima zi de închidere, iar Vifrana, Bonas și Visual Fan se află chiar sub prețul din plasamentul privat. Din punct de vedere al multiplilor de evaluare, aceștia se află la valori mult mai mari decât a companiilor de pe piața principală.

Acești multiplii au o relevanță scăzută pentru investitori, ei considerând companiile recent listate ca având perspective de creștere accelerată. Însă, devine evident faptul că nu toate companiile listate vor reuși să livreze creșteri accelerate a veniturilor în următorii ani, riscând să fie deja supraevaluate și să sufere corecții în timp. De aceea, este foarte importantă analiza fundamentală a acestor companii și alegerea acelora care prezintă cele mai bune perspective în perioada următoare.

Dar chiar și companiile cu evoluții spectaculoase au prezentat o volatilitate considerabilă, prețul având variații importante. Este important de precizat faptul că scăderilor apărute nu ar trebui să influențeze investitorii pe termen lung, multe dintre companii având perspective extrem de bune în viitor, dar pentru investitorii mai puțin experimentați și acestea pot oferi pierderi în portofolii dacă nu există fundamente în luare deciziei investiționale.

Un astfel de exemplu a fost reprezentat de către Safetech, care deși se tranzacționează la multiplii destul de ridicați, a continuat să crească încă de la listare, aflându-se pe un trend ascendent bine conturat. Cu toate acestea, prețul a suferit și corecții destul de serioase de până la 30%, corecții care au putut speria investitorii cu mai puțină experiență și determina pe aceștia să își lichideze deținerile în pierdere, deși perspectivele companiei se mențineau solide.

În concluzie, vom cita un pasaj dintr-un articol ce creionează extrem de bine perioada în care ne aflăm, și anume:

Nu tot ce zboară prin ofertele brokerilor trebuie înghiţiţi pe nemestecate. Suntem la final de ciclu economic, la final de perioadă exuberantă pe burse, la finalul dobânzilor mici, la începutul inflaţiei. Companiile ştiu că e ultimul tren pentru a-şi vinde scump acţiunile şi de asta tot abundă ofertele publice, plasamentele private, fuziunile şi achiziţiile. De fiecare dată, înaintea unei mari căderi a burselor, efervescenţa este maximă, iar brokerii au marfă multă de vânzare. Dar, vorba proverbului, nu e prost cine cere”.  sursa: bursa.ro 

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!