Brokerii, analiștii financiari sau marile publicații economice transmit zilnic sfaturi, analize sau noi oportunități de investiții. De multe ori analizele publicate pun în dificultate micii investitori, aceștia fiind bombardați cu informații din diferite locuri care se întâmplă în unele cazuri să se bată cap în cap.
Investițiile nu trebuie sa fie complicate. Am încercat în cele ce urmează să adun câteva sfaturi care să ajute investitorii începători în drumul lor către investiții de succes.
Nu deveni obsedat de portofoliul tău
Mulți investitori devin obsedați de evoluția propriului portofoliu. S-a demonstrat că cu cât urmărești mai mult mișcările acțiunilor din portofoliu cu atât ești mai tentat să faci tranzacții. Tranzacționând mai des vei ajunge să plătești mai multe comisioane brokerlui, ceea ce va duce la un randament mai mic la finalul anului. De asemenea, fiind expus la prea multă informație (știri, analize, mișcări ale pieței) ești tentat să faci ajustări în portofoliu.
Marii investitori ne sfătuiesc să ne construim o strategie pe termen lung, să alegem cu grijă companiile în care investim și să urmăm planul stabilit. În cazul în care nu ai destulă experiență pentru a construi o strategie de investiții, poți apela la brokerul tău.
Nu te lăsa pradă emoțiilor
De departe cea mai mare amenințare asupra randamentului portoliului tău sunt emoțiile. Randamentul și strategia de investiții construită poate fi distrusă într-o clipă dacă te lași purtat de emoții atunci când piața devine agitată. Emisiunile economice sau publicațiile mass-media vor încerca să dramatizeze orice evoluție spectaculoasă a bursei pentru a ține publicul cât mai aproape de emisiunea/publicația lor. Informațiile de acest tip trebuie tratate cu sânge rece deoarece te pot determina să vinzi acțiuni ale unor companii bune la cel mai prost moment, afectând astfel grav randamentul portofoliului tău. În momente de panică intens mediatizate de publicațiile economice investitorii inteligenți găsesc companii bune aflate la prețuri mici și le cumpără profitând astfel de panica creată în piață.
Trei resurse utile oricări investitor începator
Vrei să investeși la bursă în 2024?
Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.
Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!
Opreste-te din a încerca să găsești momentul oportun
Intrând și ieșind mereu de pe o acțiune în încercarea de a specula maximul sau minimul vei ajunge să plătești mai multe comisioane și să-ți îmbogățești brokerul. Puțini investitori reușesc să cumpere la cel mai mic preț și să vândă acțiunea la cel mai mare preț. Va trebui să te obișnuiești cu ideea ca puteai vinde mai scump sau puteai cumpara mai ieftin si sa nu mai regreti alegerile făcute.
Investeste pe termen lung
Piața poate suferi corecții care pot dura de la câteva zile până la săptămâni sau chiar luni. Din august 2015 până în ianuarie 2016 indicele BET ce este compus din cele mai mari 10 companii tranzacționate la BVB a suferit o corecție agresivă de peste 22% datorită panicii ce s-a raspândit pe piețele internaționale. Odată ce informațiile legate de bursa din China s-au mai temperat și prețul petrolului s-a stabilizat companiile ce formează indicele BET au înregistrat avansuri importante recuperând rapid din corecție. Investind pe termen lung, în companii ce distribuie dividende aceste corecții pot fi privite ca noi oportunități de acumulare de acțiuni la prețuri mai mici care vor aduce randamente mai mari la plata dividendelor.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.