În articolul trecut am menționat depozitele bancare și în această săptămână aș vrea să vorbesc despre experiența mea cu acestea, cum și dacă m-au ajutat în tot acest timp.
Un lucru ar trebui să fie clar de la început: depozitele bancare nu sunt o investiție, cel puțin nu o investiție care să vă aducă profit. Aș îndrăzni să spun că ar trebui să le privim mai mult ca pe niște servicii oferite de bănci, pentru care plătim (în cazul acesta un comision). Niciun serviciu până la urmă nu este gratis, nu? Repet, depozitele bancare nu sunt o investiție, ci mai degrabă un mod prin care ne punem banii deoparte.
Depozitele bancare nu vă vor aduce profit, cum nici conturile de economii nu o vor face, dar vă pot aduce alte lucruri, care nu sunt de ordin material. În momentul în care decideți să vă deschideți un depozit bancar la termen veți învăța despre dobânzi, comisioane, inflație și poate cel mai important, veți învăța ce este disciplina. Așadar, un prim lucru pe care consider că l-am învățat punându-mi banii într-un depozit bancar la termen a fost să fiu disciplinată cu banii mei. Desigur, există oameni care nu au nevoie de niciun factor exterior să nu se atingă de banii acumulați, dar până la urmă și banii aceștia trebuie ținuți undeva.
- Cunoștințele acumulate
Dacă nu aș fi început prin a-mi constitui un depozit bancar la termen, probabil mi-ar fi luat mai mult timp să înțeleg aceste noțiuni legate de dobânzi, inflație etc. Este important să testăm ceea ce învățăm de-a lungul timpului. Orice noțiune necesită și punerea în practică pentru a putea trece la o altă etapă, fie ea în educația ta financiară sau în viața de zi cu zi. Nu degeaba spunem: E bine să simți pe pielea ta, deși uneori poate fi neplăcut.
- Ce au de-a face depozitele la termen cu disciplina?
Atunci când dorești să economisești ai nevoie să își construiești o anumită rutină pe care dacă nu o respecți este posibil să trebuiască să o iei mereu de la capăt. Banca unde îmi țin banii îmi oferă posibilitatea înfințării unor depozite pe perioade mai scurte de un an, cu dobândă de 3%. Luând în calcul inflația și eventualele comisioane plătite băncii la data scadentă, nu voi avea niciun profit, însă știu că banii aceia pot fi investiți mai târziu când voi avea cunoștințele necesare. Astfel, sumele economisite rămân în contul meu fără ca eu să mă ating de ele, reușind ca la final să îmi ating țelul – acela de a fi disciplinată și de a economisi.
Fiți curajoase! Îndrazniți!
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.