Dividendele reprezintă o parte din profitul realizat de acea companie în anul fiscal anterior. Pentru a-și recompensa investitorii pentru încrederea acordată companiei și pentru banii investiți, conducerea companiei poate lua decizia de a distribui o parte din profitul realizat către acționari. Nu toate companiile distribuie dividende, unele pot hotărâ să păstreze profitul realizat și să-l folosească pentru noi investiții, modernizări sau chiar pentru achiziții sau extinderea companiei, vezi cazul Medlife. Deasemena companii precum Apple și Google au adoptat aceeași politică timp de mai mulți ani, nedistribuind dividende acționarilor și folosind profitul în activitatea de cercetare și de dezvoltare de noi produse.

Cât de mari sunt dividendele?

Valoarea dividendelor depinde de 2 factori:

  1. Profitul realizat de companie
  2. Rata de distribuție (cât la suta din profit este distribuit prin dividende acționarilor )

Rata de distribuție a profitului către dividende diferă de la caz la caz. Companiile în care statul este acționar majoritar (Romgaz, Transgaz, Transelectrica și altele) distribuie o mai mare parte din profit către acționari implicit și catre stat, astfel statul putându-și acoperi gările din buget cu ajutorul acestor bani. La începutul anului 2017 guvernul PSD a emis o ordonanță de urgență prin care a obligat companiile de stat să distribuie cel puțin 90% din profit prin dividende. Pe lângă acesta distribuție uriașă a mai emis o ordonanță de urgență prin care statul poate cere companiile în care este acționar majoritar să distribuie prin dividende și banii din rezervele sau depozitele constituite de companii aceste distribuții fiind cunoscute sub numele de dividende speciale sau suplimentare. În cazul companiilor private rata de distribuție a profitului este mult mai mică, undeva între 40%-50% sau chiar mai puțin.

Dividende 2016 Rata de distributie profit

Cum se evaluează dividendele?

Deoarece companiile listate raportează profit mai mic sau mai mare, după caz, iar rata de distribuție a profitului este stabilită de fiecare companie în parte sau de statul român pentru a evalua dividendele investitorii calculeaza un indicator numit randamentul dividendului. Acest indicator este un raport între valoare dividendului propus de companie și prețul acțiunii din ziua respectivă.

Randament dividend = valoare dividend / prețul acțiunii * 100

Rezultatul raportului se înmulțește cu 100 pentru a obține o valoare în procente. Valoarea astfel obținută poate fi comparată cu dobânda bancară care în 2017 este undeva la 1%/ pe an sau poate fi comparată cu randamentul dividendului a altor companii.

Trei resurse utile pentru investitorii incepatori

  1. Cati bani poti castiga la bursa?
  2. Pensie linistita prin investitii la bursa
  3. Cum investesti in aur?

Cele mai mai mari dividende din lume

Conform unui studiu realizat de banca Berenberg din Germania, în 2016, companiile din România ofereau cele mai mari dividende din lume cu un randament mediu de 7,9%.

Raportul este semnat de Carsten Hesse. Analistul estimează că anul acesta companiile din principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti, BET, va plăti un randament al dividendelor de 7,9%, cel mai mare randament din lume. România este urmată în top de Kuwait (7,6%) şi de Bahrain (7,2%).În regiune, Cehia oferă randamente ale dividendelor de 6,4%, Croaţia 5,7%, Austria 4,6% şi Polonia 4,2%.

Sursa: Ziarul Financiar 9 Mai 2016

Același studiu arată că în 2017 randamentul dividendului s-a mai diminuat ajungând la 6,9% dar adăugând și dividendele speciale ce le distribuie unele companii de stat e destul de probabil ca și în acest an companiile din România să fie din nou pe primul loc din lume în topul dividendelor.

Cum poți beneficia de dividende?

Pentru a beneficia de dividende trebuie să urmărești comunicatele emise de compania de care ești interesat pe site-ul oficial la secțiunea investitori sau pe site-ul Bursei de Valori București și să deții acțiunile companiei la o anumită dată.

Pentru a putea înțelege și a beneficia de dividende un investitor trebuie șă cunoască mecanismele calendarului de dividende.

După publicarea rezultatelor financiare aferente anului fiscal anterior, companiile fac o propunere de distribuire a profitului prin dividende urmând ca această propunere să fie votată în adunarea generala a acționarilor.

Data de înregistrare

În cadrul propunerii de distribuire a profitului către acționari se stabilește valoarea brută a dividendului și o dată la care cei ce doresc să beneficieze de dividende trebuie să dețină în portofoliu acțiunile companiei.

Data cum-dividend

Reprezintă ultima zi în care un investitor poate cumpăra acțiunile acelei companii pentru a beneficia de dividende. De obicei aceată dată nu este comunicată de către companii dar este cunosctă de investitori ca fiind cu 2 zile lucrătoare înainte de data de înregistrare. Pentru a fi înregistrat ca acționar al acelei companii și pentru a beneficia de dividende un investitor trebuie să cumpere acțiunile companiei cu cel puțin 2 zile înainte de data de înregistrare. Ideea e că la închiderea sesiunii de tranzacționare din data cum-dividend investitorul trebuie să dețină acțiunile în contul de tranzacționare pentru a fi înregistrat la Depozitarul Central ca investitor al acelei companii. Decalajul de 2 zile lucrătoare se numește termen de decontare al tranzacțiilor T+2 fiind o practică unitară în Europa. În SUA termenl de decontare este 3 zile lucrătoare.

Apropierea datei cum-dividend împarte investitorii în doua tabere. Una, reprezentată de cei care sunt interesați de dividendele oferite de companie și doresc să cumpere acțiunile pentru a fi înregistrați ca investitori la Depozitarul Central și cealaltă tabără care au cumpărat acțiunile anterior datei cum-dividend și acum doresc să marcheze profitul bucurându-se de investitorii ce se îngrămădesc să cumpere și oferă prețuri din ce în ce mai mari.

Data ex-dividend

Este reprezentată de prima zi după data cum-dividend în care cei ce cumpră acțiunile companiei NU mai pot beneficia de dividende. Data ex-dividend este stabilită ca fiind cu o zi înainte de data de înregistrare. Dat fiind decalajul de 2 zile pentru decontarea tranzacțiilor un investitor ce cumpără acțiunile la data ex-dividend va fi înregistrat ca acționar al acelei companii cu o zi după data de înregistrare așadar nu va fi eligibil pentru a primi dividendele.

La data ex-dividend se constată o corecție abruptă a prețului acțiunilor de regulă cu valoarea dividendului fiind mai exact o ajustare tehnică. Prin faptul că o companie distribuie o parte din cash acționarilor se decapitalizează deci capitalizarea bursieră atomat trebuie să scadă și ea. În piață scăderea prețului aduce multă agitație unii investitori profită de acestă corecție a prețului pentru a cumpăra acțiunile mai ieftin, alții vând acțiunile pentru a face rost de cash pentru alte achiziții.

Date importante in calendarul dividendelor

Date importante in calendarul dividendelor

Data plății

Este stabilită de companie de regulă la 2 săptămâni după data de înregistrare. Reprezintă data la care acționarii ce sunt eligibili pentru dividende vor primi în cont de tranzacționare banii. De obicei la acestă dată se poate constata în piață o presiune la cumpărare investitorii folosind banii primiți pentru a face noi achiziții.

Concluzie

Companiile din România distribuie dividende generoase în fiecare an iar impozitul pe dividende de 5% (în anul 2017) fac cu atât mai atractive aceste venituri. Opțiunea  pentru a ține acțiunile pentru dividende sau de a vinde acțiunile la data cum-dividend este la atitudinea fiecărui investitor în funcție de strategia lui investiții neexistând o regulă generală. 

Unelte utile pentru investitii de succes la bursa

  1. Patru unelte utile oricarui investitor incepator
  2. Analiza graficelor pentru investitii de succes la bursa
  3. Cum identifici cele mai ieftine actiuni de la bursa

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!