Perioada carantinei și a diverselor restricții impuse de statul român pentru a opri răspândirea virusului a făcut ca mulți români să se trezească la final de lună cu mult mai mulți bani în buzunar.

De la începutul crizei depozitele în valută au un ritm de creştere mai mare decât cele în lei, respectiv 6,4%, faţă de 4,5%.

Faţă de mai 2019, creşterea depozitelor în valută ale populaţiei a fost de 18,4%, în timp ce la lei creşterea a fost de 13%.

Sursa: Ziarul Financiar

Consider că această perioadă i-a determinat pe mulți să realizeze cât de mulți bani pot economisi dacă taie o serie de cheltuieli considerate până nu de mult minore (covrig în drum spre serviciu, cafea, prânz în oraș, etc.)

Finalul lunii Iulie a adus o veste care se potrivește perfect celor care în acestă perioada s-au trezit cu o sumă de bani în cont pe care nu știu cum să o economisească sau să o investească.

Pentru a-i determina pe români să nu mai stea cu banii în depozite bancare statul român a venit pe piață cu o ofertă de titluri de stat cu dobânzi foarte atractive care pornesc de la 4% în lei si 2% îm euro.

Găsiți în urmatorul articol toate detaliile ofertei – TITLURI DE STAT PENTRU POPULAȚIE, ACUM ȘI PE BURSA DE VALORI BUCUREȘTI

Dacă până nu demult modalitatea de subscriere era destul de greoaie fiind nevoie de deplasări la trezorerie sau poștă acum, în cadrul noului program FIDELIS, subscrierea se poate efectua prin intermediul băncilor sau prin intermediul unui intermediar autorizat – societate de brokeraj.

În cele ce urmează m-aș axa pe cele trei avantaje pe care le văd în cazul subscrierii prin intermediul unei societăți de brokeraj

Posibilitatea lichidării investiției înainte de maturitate

Unul din principalele avantaje ale subscrierii prin intermediul unui broker autorizat este cel dat de posibilitatea vânzării titlurilor de stat pe Bursa de Valori București.

În cazul în care investitorul are nevoie de suma de bani investită mai devreme deci, nu poate aștepta până la data maturității, poate vinde titlurile de stat deținute pe bursă unui alt investitor.

Prețul la care va vinde titlurile va fi dictat de cerere și ofertă însă acest preț va include dobânda acumulată până la data vânzării.

Cu alte cuvinte dacă investitorul a deținut titlurile de stat timp de 6 luni va primi de la cumpărator dobânda aferentă perioadei deținute. Acesta fiind un alt avantaj important dat de posibilitatea tranzacționării titlurilor de stat pe bursă.

Spre deosebire de dobânzile bancare sau titlurilor de stat cumpărate în programul TEZAUR unde dacă erai nevoit să te retragi înainte de maturitate pierdeai integral dobânda, în cazul titlurilor de stat FIDELIS, investitorul primește dobânda aferentă perioadei de deținere.

Capitalizarea dobanzii primite

Într-un articol publicat recent, brokerii Goldring, făceau o simulare pentru a evidenția rezultatele unei investiții de 5000 lei în titlurile de stat FIDELIS și rezultatele obținute în urma constituirii unui depozit bancar cu aceeași suma.

Column 1Titlul de statDepozit bancar
MonedaLEILEI
Scadenta2 ani2 ani
Dobanda anuala4%2.59%
Suma investita5000 lei5000 lei
Dobanda anul 1200 lei116.5 lei
Dobanda anul 2200 lei116.5 lei
Total la maturitate5400 lei5233 lei

2.59% Dobânda medie a pieței pentru toate ofertele de depozite constituite în lei pentru o perioadă de 2 ani, conform datelor furnizate de www.conso.ro la 20.07.2020

Consider însă că odată deschis un cont la o companie de brokeraj investitorul ar putea reinvesti dobânda primită la finalul fiecărui an în alte instrumente financiare disponibile în oferta brokerului sau chiar în alte titluri de stat putând astfel beneficia de puterea dobânzii compuse.

Posibilitatea creării unui portofoliu de investiții diversificat

Un vechi proverb românesc spune “Nu-ți pune toate ouăle într-un singur coș”.

Pornind de la acest proverb, un alt avantaj major pe care îl văd în subscrierea prin intermediul unei companii de brokeraj este posibilitatea diversificării portofoliului de investiții.

Crearea unui cont de investiții la o societate de brokeraj vă oferă posibilitatea explorării unui nou univers de instrumente financiare pe care le puteți include în portofoliu.

La Bursa de Valori București veți găsi o gamă variată de acțiuni, obligațiuni și certificate index care mimează evoluția prețului aurului, argintului sau chiar a petrolului.

În funcție de profilul de risc a fiecărui investitor acesta poate adăuga în portofoliu său pe lângă titlurile de stat și acțiuni ale celor mai mari companii din domeniul energetic (OMV-Petrom, Nuclearelectrica), bancar (Banca Transilvania, BRD) sau utilități (Transgaz, Transelectrica).

Deschiderea unui cont de tranzactionare la un Intermediar autorizat se poate face acum online in 5 minute prin intermediul telefonului mobil.

În cazul in care doresti sa afli mai multe informatii sau sa investesti in titlurile de stat FIDELIS poți face acest lucru prin intermediul GOLDRING SA (www.goldring.ro), Intermediar autorizat pe piata de capital cu o experiență de peste 22 de ani.