Titlurile de stat FIDELIS (emise de statul roman in luna August 2020) s-au bucurat de mult interes din partea populației.

Astfel, conform presei financiare, investitorii persoane fizice au introdus ordine de subscriere în valoare totală de peste 1 Miliard de lei în oferta de vânzare de titluri de stat pentru populaţie derulata de Ministerul Finanţelor în perioada 15 iulie – 7 august.

In concluzie, emisiunea de titluri de stat FIDELIS s-a dovedit a fi o reușită și este o dovadă clara că printr-o bună organizare, o subscriere facilă și dobânzi atractive, populația poate fi atrasă și către alte instrumente financiare.

De ce să deții în portofoliu titluri de stat?

Titlurile de stat intră în categoria instrumentelor cu venit fix alături de depozitele bancare sau obligațiunile corporative.

Fiind emise de stat, titlurile de stat sunt considerate cele mai sigure investiții deoarece statul nu poate da faliment. Așadar, nu exista riscul ca odată realizată o investiție în aceste instrumente, statul să nu mai poată să ne returneze banii sau să ne plătească dobânda.

De ce să investești în titluri de stat?

Conservare sau creștere a capitalului investit

Fiind instrumente cu venit fix și cu un risc scăzut randamentele aduse de aceste instrumente nu sunt foarte ridicate.

Titlurile de stat sunt deseori privite mai degrabă ca instrumente de conservare a capitalului, randamentele aduse de acestea fiind de cele mai multe ori cu puțin peste inflația anuală.

Titluri de stat FIDELISDobanda
Maturitate 2 ani4% in lei
Maturitate 4 ani4,5% in lei
Maturitate 5 ani2% in euro

Analizând astăzi oferta de titluri de stat FIDELIS și comparând dobânzile oferite cu cele ale principalelor bănci din România putem constata că dobânzile propuse de stat oferă mai mult decât conservarea capitalului având în vedere estimările privind evoluția inflației.

BancaDobanda oferita
BCR1.8%
Banca Transilvania2.75%
BRD1.35%

Asadar o medie a dobanzilor de 1,97%

Daca analizam si estimările pentru inflație realizate de analiștii de la Erste Group putem observa ca acestia se asteapta la o inflație pentru finalul anului 2020 de 2.8% și de 3.1% pentru anul 2021.

In concluzie, conform acestor prognoze depozitele bancare vor rămâne în continuare neatractive având în vedere că nu acoperă inflația livrând cel mai probabil în următorii doi an randamente reale negative.

Totodata, avand in vedere ca la inceputul lunii August BNR a redus cu inca 0.25% dobanda cheie pana la 1.5%, dobanzile oferite de depozitele bancare vor continua sa scada in urmatoarea perioada!

În ce mai poți investi?

Dacă vrei să înveți mai multe despre domeniul investițiilor și în ce alte instrumente mai poți să-ți plasezi economiile te invit sa parcurgi un tutorial gratuit de investiții pe care l-am compus.

Tutorial GRATUIT de investiții – Investestelabursa.ro

Protecție împotriva scăderii economice și a burselor de acțiuni

Titlurile de stat, prin veniturile fixe oferite devin foarte căutate de investitori în cazul unor tulburențe economice. Scăderea economică aduce implicit o erodare a profitabilității companiilor care se traduce prin scăderi pe bursele de acțiuni.

În acest context investitorii preferă să se refugieze în instrumente cu venit fix care chiar dacă oferă randamente mai scăzute, oferă măcar o protecție împotriva inflației. Totodată, în contextul unei scăderi economice, de cele mai multe ori statul intervine prin scăderi de dobândă, pentru a stimula economia.

Venituri pasive neimpozabile

Spre deosebire de veniturile obținute din dobânzile bancare care sunt impozitate cu 10% veniturile obținute din cupoanele titlurilor de stat sunt neimpozabile.

Totodată, chiar și în cazul obținerii unui profit în urma vânzării titlurilor de stat pe bursă investitorul va fi scutit de plata impozitului pe profit.

Pentru a putea lichida titlurile de stat înainte de maturitate vei avea nevoie de un cont deschis la un intermediar autorizat (companie de brokeraj).

Deschiderea unui cont de tranzactionare la un Intermediar autorizat se poate face acum online în 5 minute prin intermediul telefonului mobil.

În cazul în care dorești să afli mai multe informații sau sa investesti in titlurile de stat FIDELIS poți face acest lucru prin intermediul GOLDRING SA – www.goldring.ro,  Intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 22 de ani.