Anul 2018 a pe bursele din întreaga lume a fost un an foarte volatil, pricipalul indice american indicele S&P 500 încheind anul cu o scădere de 6% după ce pe parcursul anului a înregistrat o creștere de peste 9%. Bursa de la București a fost și ea caracterizată de o volatilitate ridicată, indicele BET crescând spectaculos cu aproape 20% până la finalul lunii aprilie și încheind anul cu o prăbușire abruptă.

În ciuda volatilității ridicate și prăbușirii din ultima parte a anului portofoliul meu a rezistat bine încheind anul cu randament de 9%. Mai multe despre rezultatul înregistrat la finalul anului poți citi în articolul rezultate portofoliu de investiții 2018.

Toată experienţa anului 2018 și mai ales nebunia din ultima parte a anului m-a învățat câteva lecții importante despre care vreau să vă vorbesc în continuare.

Guvernul nu e interesat de dezvoltarea pieței de capital

În ciuda declarațiilor diverșilor decidenți din sfera politicului, experiența anilor 2017 și 2018 a dovedit faptul că aceștia nu au nici un interes în dezvoltarea pieței de capital și trecerea la statutul de piață emergentă. Despre beneficiile trecerii la statutul de piață emergentă am vorbit în articolul Companiile subevaluate și tracerea la statutul de piață emergentă.

Atitudinea lor e ceva de genul: dacă e să se întâmple e bine și ne putem lăuda cu asta că s-a întâmplat în mandatul nostru, dacă nu asta e… n-am avut noroc.

Declarațiile iresponsabile de genul: desființarea pilonului doi de pensii, plafonarea prețului gazelor, impozitul pe cifra de afaceri etc. aruncate în presă după care dezmințite au produs panică pe bursă și au crescut volatilitatea transformând piața locală într-un adevărat carusel. Totodată aceste declarații au afectat și rentabilitatea pilonului 2 de pensii afectând milioane de români.

Consider a dacă politicul era cu adevărat interesat de dezvoltarea pieței de capital ar fi depus mai mult efort pentru listarea companiilor de stat și trecerea la statutul de piață emergentă.

Diversificarea portofoliului de investiții trebuie realizată pe mai multe piețe

Experiența anilor 2017 și 2018 mi-a dovedit ca expunerea doar pe o singură piață poate afecta grav rentabilitatea portofoliului.

Îmi aduc aminte și acum, jumătatea anului 2017, când portofoliul meu de investiții arăta un randament de peste 21% și îmi spuneam atunci cu bucurie “anul acesta va fi cel mai bun an”.

Totul s-a prăbușit în câteva săptămâni după declarația iresponsabilă a ministrului de finanțe de la acel moment, declarație care a fost negată la câteva minute după ce a fost făcută publică chiar de Dânsul. Datorită socului și temerii din piață indicele BET a continuat să se deprecieze până la finalul anului 2017. În toată acestă perioadă indicele S&P 500 al bursei americane s-a apreciat cu peste 12%.
Așadar o diversificare cu adevărat eficientă nu trebuie să conțină doar instrumente financiare listate pe o singură piață ci trebuie realizată și pe mai multe piețe și pe diverse zone geografice.

Diversificarea portofoliului de investiții pe mai multe valute

Diversificarea portofoliului de investiții pe mai multe piețe aduce automat și diversificarea pe mai multe valute fapt care nu poate să fie decât foarte benefic în condițiile deprecierii leului față de EUR și USD, depreciere care în opinia analiștilor va continua și în 2019.

În ciuda faptului că deficitul comercial s-a majorat constant pe parcursul anului 2018, leul s-a depreciat doar marginal fată de euro, cu doar 0.5% în 2018. O depreciere mult mai serioasă s-a înregistrat față de dolar, care de altfel s-a întărit fată de toate celelalte valute. Deprecierea leului în acest caz fiind de 6.2%.

Așadar crearea unui portofoliu de investiții diversificat în EUR și USD pe mai multe piețe poate oferi protecție împotriva unor șocuri interne și totodată o protecție împotriva deprecierii leului față de celelalte valute.

O strategie de investiții activă aduce mai mulți bani în buzunarul brokerului

Am adoptat pe parcursul anului 2017 și 2018 o strategie activă de investiții încercând prin intermediul diverselor analize pe care le-am realizat să identific cele mai bune oportunități ale momentului.

Am constatat după acești 2 ani că am ajuns să plătesc brokerului comisioane mai mari de la un an la altul. Deși apreciez enorm platforma de tranzacționare oferită de broker și brokerii companiei cu care lucrez nu trebuie să neglijez nici comisioanele plătite și scopul meu ca investitor, și anume, obținerea unui randament cât mai mare în urma investițiilor realizate. Dacă ar fi să mergem mai departe în analiza obținerii acestor randamente ridicate putem constata că o componentă importantă ce cântărește șerios în obținerea acestor randamente este dată de comisioanele plătite. Cu cât aceste comisioane sunt mai reduse cu atât randamentul la final de an poate fi mai mare.

Investițiile pe piețe de frontieră vin cu o serie de riscuri

Bursa de Valori București este catalogată drept piață de frontieră și aspiră de câțiva ani la statutul de piață emergentă pe care speră să-l obțină în anul 2019. Pe parcursul anului 2017 și 2018 bursa locală a făcut o serie de pași importanți în direcția trecerii la statutul de piață emergentă și potrivit analiștilor mai avem doar un singur pas pentru a fi promovați.

O promovare ar include bursa de București pe radarul investițional a mai multor fonduri de investiții și contribui cu siguranță la creșterea lichdității pieței locale. Până atunci nu trebuie să uităm că Bursa de Valori București este încă o piață de frontieră care vine cu o serie de riscuri precum: riscul de lichiditate, riscul politic etc.

Riscul politic l-am simțit cu toții în ultimii 2 ani (2017, 2018) acesta combinat cu riscul de lichiditate, a făcut ca bursa locală să reacționeze violent la declarațiile iresponsabile ale diversilor lideri politici.