Anul 2023 aduce o serie de schimbari pentru investitorii la BVB in ceea ce priveste impozitarea castigurilor din investitii.

Principala schimbare este legata de retinerea la sursa a impozitului profit respectiv aplicarea unui impozit de 1% asupra castigurilor din vanzarea instrumentelor financiare deținute de peste un an repectiv 3% pentru profitul obtinut din vanzarea instrumentelor detinute pentru o perioada mai mica de un an.

O alta modificare importanta este cea legata de modificarea bazei de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS).

Din anul 2023 se impun o serie de praguri pe baza carora se va aplica cota de impozitare de 10%

  • Pragul de 18.000 lei, echivalentul a 6 salarii minime brute pe țară, în cazul în care valoarea veniturilor realizate este cuprinsă între 6 și 12 salarii minime brute pe țară;
  • Pragul de 36.000 lei, echivalentul a 12 salarii minime brute pe țară, în cazul în care valoarea veniturilor realizate este cuprinsă între 12 și 24 salarii minime brute pe țară;
  • Pragul de 72.000 lei, echivalentul a 24 salarii minime brute pe țară, în cazul în care valoarea veniturilor realizate este de peste 24 salarii minime brute pe țară.

Mai multe detalii despre schimbarile fiscale care vor fi aplicate din 2023 gasiti in acest articol – Fiscalitatea la bursă în 2023

Brokerii de la Goldring au realizat si cateva simulari in ceea ce priveste impozitele datorate de investitor activ si unul pasiv.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!