De-a lungul celor patru ani de activitate pe canalul de Youtube Investestelabursa am primit foarte multe întrebări de la investitori începători care au fost inspirați de video-urile mele dar nu înțelegeau cum funcționează mecanismul investițiilor la bursă.

Cel mai vizionat video de pe canalul Invesestelabursa este Cum sa investestesti la bursa în care am explicat că pentru a putea investi în acțiunile Băncii Transilvania sau Romgaz întâi ai nevoie de un cont la un broker autorizat.

Analizând întrebările primite în secțiunea de comentarii am constatat că prin “broker autorizat” mulți investitori începători înțeleg că au nevoie de ajutorul unei persoane fizice (broker) pentru a investi la bursă.

În limbajul investitorilor la bursă “cont la un broker” înseamnă un cont la un intermediar autorizat (o companie de brokeraj) prin intermediul căreia se pot face tranzacții la bursă.

Am observat însă că din păcate, odată cu apariția a tot mai multe aplicații de telefon care permit investițiile la bursă, mulți investitori începători sunt derutați și au impresia că tot ce au nevoie pentru a investi, e o aplicație și 100 lei pentru a deveni acționar la Apple. Totodată, aceștia au falsa impresie că prin intermediul aplicației ei au un cont de investiții creat la bursă și comunică direct cu bursa.

YouTube player

Cum funcționează investițiile la bursă?

Adevărul este că, pentru a putea investi în acțiunile unei companii, orice investitor are nevoie de un cont la un intermediar/broker autorizat.

Toate tranzacțiile la bursă se realizează printr-un intermediar autorizat!

Chiar și cele de pe telefonul mobil despre care vom discuta în cele ce urmează.

Așa cum pentru a face transferuri bancare ai nevoie de un cont la bancă acreditată de BNR, pentru a face tranzacții la bursă ai nevoie de un intermediar/broker acreditat de ASF (autoritatea de supraveghere financiară în România). Brokerul va pune la dispoziția investitorilor platforma de tranzacționare prin intermediul căreia se vor putea lansa ordine de cumpărare sau de vânzare.

De fiecare dată când investitorul execută în platformă un ordin de vânzare sau de cumpărare ordinul va pleca din platforma brokerului către serverele bursei.

Bursa este locul unde cererea se întâlnește cu oferta. Toate ordinele de cumpărare și de vânzare introduse de investitori ajung în serverele bursei iar dacă cererea se va întâlni cu oferta bursa va trimite o notificare brokerilor cum că tranzacțiile introduse de către clienții pe care îi reprezintă s-au executat cu succes. Totodată, în România, bursa va trimite o notificare privind participanții la tranzacție și către Depozitarul Central în vederea compensării și decontării.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!

Ce se întâmplă când investești de pe telefon prin aplicații?

Cred că nu reprezintă pentru nimeni un secret faptul că aplicațiile reprezinta de fapt o platformă pusă la dispoziție de un broker/intermediar clienților.

Ca și în cazul prezentat mai sus, ordinele de cumpărare sau de vânzare lansate de clienți prin intermediul aplicațiilor sunt trimise automat de către broker către serverele bursei.

Ce se întâmplă când investești prin Revolut?

Dacă ne uităm peste un raport de tranzacționare emis de companie putem observa în partea de jos:
“Clearing and Execution by DriveWealth LLC member of FINRA and SIPC Custodian Services provided by Electronic Transaction Clearing Inc”

Așadar, conform paragrafului de mai sus Revolut NU este brokerul prin care investitorii tranzacționează defapt la bursă, ordinele de cumpărare sau de vânzare lansate de investitori ajung defapt la DriveWealth LLC care mai apoi le trimite mai departe către bursă.

Mai multe detalii gasesti in articolul – Is Revolut Trading safe?

Acest lucru este confirmat chiar și de către Revolut pe propriul website:

We have partnered with a Third Party Broker whom we believe has the experience, knowledge and relationships required to provide you with best execution in relation to your Orders and who will enable us to act in your best interest.

În concluzie, investițiile prin intermediul Revolut sunt defapt investiții prin intermediul brokerului DriveWealth, Revolut oferind doar aplicația.