Probabil că majoritatea investitorilor s-au lovit măcar o data de acest termen prin diferitele articole bursiere, cu precădere acelea ce vorbesc despre investițiile în criptomonede și nu numai.

FOMO- în engleză fear of missing out- reprezintă în lumea bursieră frica și anxietatea pe care o resimțim atunci când considerăm că ratăm oportunități de investiții, situație ce ne determină să luăm decizii pripite și mai riscante fără a mai analiza companiile respective. Acest tip de mișcări apar de regulă pe diferitele companii sau industrii puternic mediatizate și aflate la un moment dat în centrul atenției. Companii precum Gamestop și AMC reprezintă exemple clare ale acestui concept care s-au bucurat de o puternică mediatizare și de mișcări ale cotației spectaculoase ce nu au mai ținut cont de fundamentele companiilor.

Astfel, doar pentru că la un moment dat prețul unei acțiuni se bucură de o evoluție bună pe bursă nu înseamnă că acea acțiune va continua să evolueze favorabil și în perioada următoare. De altfel, acest mod de a investi, aduce și cele mai importante pierderi pentru investitori.

Dar nu este nevoie să ne uităm la exemple ale companiilor de pe bursele americane pentru a întelege ce reprezintă FOMO. Avem suficiente exemple și în cadrul BVB pe care în acest moment media prea puțin le discută.

Ținând cont că cele mai bune învățături le putem desprinde din greșelile altor sau din greșelile noastre, să luăm spre exemplu piața Aero în anul 2021, an ce s-a bucurat de o abundență de listări pe piața de capital de la București.

Anul 2021 a fost marcat profund de numărul uriaș al companiilor ce au ales să se listeze pe piața de capital, iar la BVB acest lucru a reprezentat o premieră pentru bursa noastră. De altfel, această exuberanță de listări a reprezentat de altfel și o ultimă încercare de strângere de capital pentru diferitele companii înainte de apariția valului inflaționist și a schimbărilor de politică monetară.

Revenind la piața de la București așa cum aminteam anterior, aceasta s-a bucurat de numeroase listări, care în primă fază au venit ca o gură de aer proaspăt, reușind să acopere un gol imens din piață, listări ce au fost întâmpinate cu entuziasm din partea investitorilor.

Safetech Innovations a fost una dintre primele companii listate la BVB, companie care a efectuat un plasament privat (PP) la multiplii extrem de atractivi (poate că mult prea atractivi, mai ales dacă ținem cont de domeniul din care aceasta face parte și multiplii la care se tranzacționează în acest moment) și care s-a listat la BVB la un preț de 4-5x mai mare decât cel din PP. Imediat după listare, prețul pe bursă a continuat să crească accelerat aducând randamente și de peste 300% pentru investitori (preț alimentat și de rezultatele bune pe care compania a continuat să le livreze). Ulterior perioadei de FOMO prețul companiei a scăzut și cu 50% de la maxime, deși compania a continuat să livreze ceea ce a promis, iar pe parcursul anului 2022 mișcarea a fost una laterală.

Altă companie listată la începutul anului 2021 a fost MAM Bricolaj. După o listare la un preț peste cel din plasamentul privat, prețul acțiunilor au continuat să crească accelerat, oferind investitorilor randamente și de peste 100%. Dar spre deosebire de Safetech, compania a dezamagit investitorii prin prisma rezultatelor financiare oferite și a planurilor de dezvoltare, astfel prețul acțiunilor s-a corectat agresiv cu peste 80% de la maximele obținute de companie.

Nevoia de noi companii a fost de altfel rapid acoperită prin numeroasele listări. În continuare am putea observsa acest fenomen de FOMO în plasamentele private, prin suprasubscrierea unor companii nu foarte strălucite și cu evaluări ridicate. Prețul acestor companii nu și-a putut suporta nici o secundă evaluarea ridicată, astfel am putut vedea scăderi impresionante imediat de la listarea pe bursă.

Nu doar piața Aero a fost afectată de FOMO, dacă aruncăm o privire pe graficul acțiunilor Teraplast, putem observa o dinamică asemănătoare, cu creșteri impresionante ca urmare a unor rezultate excepționale, o mediatizare puternică a companiei, creștere urmată ulterior de o scădere inevitabilă ținând cont de multiplii la care compania ajunsese să se tranzacționeze.

Cum ne protejam investițiile de FOMO?

Este important sa nu uităm faptul că atunci când investim, principalul nostru inamic sunt propriile emoții, care de multe ori ne devansează planul investițional și ne erodează investițiile. Astfel, este important să punem un zid între partea emoțională și cea rațională, concentrându-ne pe ceea din urmă. Un plan bine conturat ne va ajuta să luăm deciziile corecte indiferent de situația economică.

Un alt punct important este acela de a analiza în detaliu fiecare companie în care decidem să ne plasăm banii și să nu facem investiții influențați de știrile pe care le citim sau de evoluția prețului. Trebuie, de asemenea, să accepăm faptul că prețul unei acțiuni poate merge într-o direcție complet diferită față de așteptările noastre, iar atâta timp cât analiza noastră este una corectă, mai devreme sau mai târziu și prețul din piață va ajunge să reflecte valoarea companiei.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!