Sezonul raportarilor financiare ne-a adus pana in acest momen rezultate financiare bune insa au existat si cateva cazuri in care rezultatele financiare semestriale ne aratau o imagine buna dar daca analizam rezultatele la nivel trimestrial obtineam o cu totul alta imagine asupra companiei.

Este cazul companiei Transgaz despre care presa financiara scria imediat dupa publicarea raportului semestrial:

Transgaz raporteaza un profit de 177 mil lei in S1 2022 in urcare cu 33% fata de primele sase luni din 2021

Intr-adevar, rezultatele la nivel semestrial arata ca profitul a crescut cu 33% insa daca ne uitam la nivel trimestrial putem constata ca pe T2 2022 compania a raportat o pierdere neta de 81 mil lei fiind cea mai mare pierdere trimestriala inregistrata de companie din ultimii 7 ani.

IndicatorT2 2022T2 2021T1 2022
Venituri457 mil244 mil246 mil
Rezultat Op-210 mil-46 mil239 mil
Profit Net-81 mil-13 mil258 mil

Rezultatul semestrial foarte bun vine pe fondul unui profit record raporta de companie pe T1 2022 de 258 mil lei.

In T1 2022 rezultatul net a fost ajutat de doua elemente nerecurente:

  • anularea unor provizioane in valoare de 116.3 mil lei
  • venit financiar din ajustarea unei creante privind Acordul de Concesiune pentru reteaua de transport

Capcana rezultatelor financiare

Situatia prezentata mai sus este una des intalnita pe bursa iar multi investitori se lasa influentati de articolele citite in presa in care de cele mai multe ori nu ni se prezinta mereu situatia detaliata din spatele rezultatului raportat de companie.

In calitate de investitori, este important sa intelegem cum a reusit compania in care investim sa obtina rezultatele raportate.

Profitul prezentat, vine din activitatea operationala sau dintr-un element nerecurent ce tine cont de sezonalitate sau de un context exceptional de piata?

Va recomand sa analizati atat rezultatele prezentate de companie in raport dar sa verificati si rezultatele la nivel trimestrial si sa le comparati cu aceeasi perioada a anului trecut dar si cu trimestrul anterior pentru a vedea in ce masura compania poate sa mentina ritmul de crestere.

YouTube player

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!