Noi, in calitate de investitori, in ziua de astazi sunt mereu “bombardati” cu informatii, stiri, breaking news, analiza, rapoarte, webinarii, social media etc.

Avand la dispozitie atat de multe informatii, investitorii incepatori sunt adesea tentati sa faca miscari mai dese in portofoliu care din pacate de cele mai multe ori se vor dovedi a fi miscari haotice care duc la erodarea randamentului la final de an.

Cu totii visam la un portofoliu atat de bine construit ca cel al celebrului Buffet insa, din pacate, putini avem rabdarea necesara pentru a-l construi si mai ales pentru a-l mentine o perioada atat de lunga de timp.

Putine persoane stiu ca cea mai mare parte “a averii” din portofoliul Berkshire Hathaway a fost creata in urma aprecierii instrumentelor financiare pe care Buffet le-a cumparat la varsta de 20 – 30 de ani.

Din pacate, astazi atat in presa cat si pe retelele sociale ni se “serveste” mereu senzationalul, castigul rapid, bomasticul, socantul si mai ales totul a ajuns sa fie condensat intr-un timp cat mai scurt (shorts, tik-tok, reals etc)

Astazi, parca nimeni nu mai are rabdare sa citeasca un text mai lung 5 linii sau sa vizioneze un filmulet mai lung de 5 secunde.

Investitiile in actiuni la bursa sunt insa “un joc” al rabdarii pe care, s-a dovedit de-a lungul timpului, ca il vor castiga doar cei care vor trece testul timpului si mai ales cel al emotiilor.

Uneori bursa / piata ne recompenseaza mai repede pentru investitiile facute. Investim astazi in actiunile unei companii si la scurt timp pretul creste in mod accelerat.

Insa de cele mai multe ori castigurile apar dupa o perioada mai lunga timp pe masura ce acea companie confirma asteptarile investitorilor prin rezultatele publicate.

Investitorii fara experienta cel mai adesea cumpara actiunile unei companii pentru ca “au crescut” sau de frica sa nu piarda o oportunitate si spera ca la un moment dat sa apara “alt fraier” care sa dea mai mult pe ele.

Investind folosind aceste principii de cele mai multe ori rezultatele nu vor fi cele asteptate.

Din pacate cei mai multi investiori uita ca in spatele unei actiuni si a unuei pret de 2.3 lei sta o companie, o banca, un producator de gaze, un business.

Analizand datele istorice putem constata ca mereu pretul unei actiuni pe bursa a urmat trendul rezultatelor financiare.

Evolutia unei companii pe bursa este mereu dictata de evolutia business-ului acelei companii si pana la urma e fireste sa fie asa.

Un business cu o evolutie buna (crestere a cifrei de afaceri, crestere a profitului net) e normal sa valoreze mai mult decat unul cu o evolutie mai proasta.

Asadar, pretul unei actiuni pe bursa evolueaza in concordanta cu evolutia indicatorilor financiari publicati de acea companie si de cele mai multe ori anticipand rezultatele viitoare.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!