Mulți investitori aflați la început de drum în domeniul investițiilor la bursă întâmpină probleme atunci când se hotărăsc să facă primele achiziții pentru propriul portofoliu. Accesând pagina oficială a bursei ești bombardat cu o mutitudine de indici, companii care cresc, titluri care se prăbușesc etc.

Răspunsul la toate aceste întrebări este diferit de la persoană la persoană, depinde de gradul de risc pe care fiecare investitor dorește să și-l asume și de orizontul investițional pe care îl are în vedere. Pentru a determina gradul de risc pe care un viitor investitor este dispus să și-l asume cei mai mulți brokeri folosesc diverse chestionare care în urma completării relevă 3 niveluri de risc: scăzut, mediu și ridicat. Eu propun însă un alt tip de exercițiu:

Ești șofer și conduci mașina personală. Tocmai urmează să intri într-o localitate ce are o limită de viteză de 50 km/h. Ce faci?

  1. Reduci viteza până la limita impusă

  2. Circuli cu o viteză până la 60 km/h (cunoscând faptul ca defapt acesta e defapt limita de la care ești sancționat)

  3. Nu iei în seamă limita de viteză și circuli cu ce viteză ești tu confortabil

Fiecare răspuns de mai sus corespunde cu unul dintre nivelurile de risc investițional. Este un mod simplu și poate superficial de a determina nivelul de risc pe care o persoană si-l poate asuma atunci când vine vorba de investiții financiare dar și acest simplu exercițiu ne poate spune multe despre personalitatea unui om mai ales dacă este pus să și argumenteze opțiunea aleasă.

Revenind la alegerea celor mai potrivite companii în care să investești, cred ca cele mai bune sfaturi pentru un investitor începător vor veni de la propriul broker. Este foarte important să alegi un broker priceput în care să ai încredere și care să-ți poată explica principalele concepte legate de investițiile le bursă.

O resursă bună de oportunități de investiții sunt cluburile de investitori. În cadrul întâlnirilor periodice organizate de comunitățile locale de investitori se discută și se împărtășesc păreri legate de piața de capital, companii, economie și mai ales oportunități noi de investiții. Totodată participând la aceste întâlniri poti lua contact cu specialiști ai pieței de capital care îți pot oferi informații valoroase.

Cum te informezi despre o companie?

Am să închei cu listă scurtă de aspecte ce ar trebui verificate atunci când studiezi o companie:

  • Politica de dividend. Unele comanii, mai ales cele în care statul este acționar majoritar, distribuie an de an dividende generoase. Compania aleasă de tine obișnuiește să distribuie dividende acționarilor?
  • Care este sectorul de activitate în care opereză compania și care este starea acelui sector acum în piață. E un sector “pe val”?
  • Cine sunt principalii acționari?
  • Cine sunt clienții?
  • Care e valoarea indicatorului PER?
  • Ce rezultate financiare a avut compania respectivă în ultimul an? Studiază rezultatele finaciare publicate pe pagina oficială a companiei sau pe siteul bursei.
  • Ce rată de îndatorare are compania. Un grad de îndatorare sub 60% reflectă un echilibru financiar bun.
  • Acțiunile companiei se tranzacționeză regulat? Sunt acțiuni lichide? Investind o sumă de mare de bani în acțiuni tranzacționate sporadic pot aduce neplăceri pe viitor când se va dori marcarea unui profit investitorul având dificultăți în gasirea unui cumpărator.
  • Care sunt ultimile știri legate de acea companie. Cauta numele companiei pe google și filtrează rezultatele în funcție de dată.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!