Fiecare investitor își dorește să obțină randamente cât mai ridicate, folosind diferete strategii ce au ca scop obținerea unor randamente superioare pieței. Acest lucru face ca în ultimii ani tot mai mulți investitori să testeze diferite strategii de investiții.
Cu toate acestea, înainte de a începe să investim proprii bani, este necesar să întelegem conceptele din spatele acelei strategii, riscurile și modul în care aceasta se comportă în diferite condiții economice.
Indicii bursieri reprezintă modalități de măsurare ai performanței pieței bursiere și oferim ca exemplu indicele S&P 500 ce este utilizat la scară largă pentru măsurarea performanței pieței bursiere din SUA.
Toți acești indici ponderează companiile ce intră în compoziția acestora în funcție de capitalizarea lor de piață. Cu cât o companie este mai mare, cu atât și ponderea ei în indice va deveni mai importantă, iar creșterile și scăderile acesteia îl vor afecta mai mult decât o companie ce prezintă o pondere mai mică. Însă, acești indici sunt folosiți la scară largă deoarece oferă o modalitate ieftină și pasivă de a obține expunere pe piață.
În următorul tabel se poate observa cum primele 3 companii din indicele BET prezintă o pondere de 57%, în timp ce ultimele 3 companii o pondere de doar 1.6%.
Ce este Smart Beta?
Smart Beta reprezintă o strategie de investiție ce combină avantajele investițiilor pasive cu cele ale managementului activ, prin intermediul unui ETF sau fond mutual.
Aceste strategii urmăresc să utilizeze metode alternative de construcție a indicilor. Deoarece există numeroase tipuri de investiții Smart Beta, în continuare vom descompune această strategie în elementele sale de bază, pentru a evidenția ce o diferențiază de alte strategii.
Termenul de “beta” face referire la o măsură a volatilității istorice, care compară riscul unei investiții cu cel al pieței.
O valoarea de 1 semnifică faptul că riscul unui investiții este egal cu cel al pieței, mai exact faptul că acestea merg în tandem. Dacă o acțiune prezintă o volatilitate mai mare decât cea a pieței, atunci beta va fi mai mare decât 1.
Mai exact, o acțiune cu un beta de 1.5 este cu 50% mai volatilă decât piața. Astfel, dacă indicele S&P 500 crește cu 10%, acțiunea noastră este de așteptat să crească cu 50% mai mult, deci cu 15%.
Dar, pentru că beta măsoară volatilitatea, atunci și scăderile vor fi mai accentuate, astfel, urmărind exemplul de mai sus, dacă S&P 500 scade cu 10%, acțiunea noastră va scădea cu 50% mai mult decât indicele S&P 500.
Termenul de “alfa” pe de altă parte, este folosit pentru a măsura capacitatea unui manager de portofoliu de a depăși un indice de piață.
Măsura de referință pentru alfa este 0, iar dacă un fond mutual ar realiza într-un an un randament peste piață atunci nivelul alfa ar fi peste 0 și viceversa.
Smart Beta reprezintă o strategie care își propune să obțină randamente superioare celor din piață, să îmbunătățească diversificarea și să reducă riscul prin investiția în indicii personalizați ce îmbină beta cu alfa.
Nu există o abordare unică pentru acest tip de strategie, deoarece obiectivele investitorilor pot fi diferite în funcție de nevoile lor la acel moment în timp.
Anumite strategii smart beta urmăresc aceleași companii ca cele din indicele tradițional, dar oferă o pondere diferită companiilor din compoziția sa.
Aceste ponderi nu vor mai ține cont doar de capitalizarea companiilor, dar și de alte caracteristici precum volatilitatea, lichiditatea, valoarea sau impulsul acestora.
Spre exemplu, într-o strategie Smart Beta ce ar urmări indicele BET, o companie precum Teraplast ar putea primi o pondere mai mare de 1.83 datorită volatilității și impulsului ascendent din ultimul an.
Alte strategii Smart Beta nu folosesc companii folosite de indicele tradițional, dar prezintă reguli stabilite în selectarea acestora. Un astfel de indice poate include companii în funcție de profiturile companiei, valoarea contabilă, dividendele oferite și altele în detrimentul capitalizării.
Există de asemenea strategii Smart Beta ce urmăresc factori specifici precum componentele bilanțului contabil, companii subevaluate în raport cu valoarea intrinsecă sau companii mai mici cu potențial de creștere accelerat.
De asemenea, pentru investitorii ceva mai conservatori, există strategii ce se concentrează pe acțiuni cu volatilitate istorică mică și dividende atractive cu o istorie indelungată.
Fondurile de tip Smart Beta, numite și indici personalizați, prezintă un cost puțin mai crescut decât ETF-urile tradiționale bazate pe capitalizare, dar cu mult mai puțin decât fondurile mutuale.
Acest tip de strategie a crescut în popularitate în ultimii ani, mai ales în rândul investitorilor instituționali, ca urmare a modalitățiilor mai avansate de implementare a strategiilor active și pasive.
Acest tip de strategie este ideal pentru investitorii ce doresc să își maximizeze randamentul potențial, portofoliul fiind în același timp diversificat, minimizând astfel pe cât posibil riscurile.
Această strategie este una la care se apelează tot mai frecvent în Statele Unite ale Americii, însă în România pentru a putea fi implementată necesită structurarea unui indice care să o definească.
Vrei să investeși la bursă în 2024?
Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.
Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.