Semnalul de 3% reprezintă o strategie simplă ce își propune să obțină randamente superioare pieței cu eforturi și ajustări minime pe parcursul anului.
Această strategie este descrisă în detaliu în cartea autorului Jason Kelly „Semnalul de 3%. Tehnică de investiții care îți va schimba viața”. Cartea afirmă faptul că singurul lucru ce contează într-o investiție este prețul. În cele ce urmează vom explica pe scurt matematica din spatele acestui tip de strategie și avantajele pe care le poate oferi.
În esență, strategia constă în ideea de a vinde scump și de a cumpăra ulterior ieftin, urmărind o rată de creștere anuală de 12% (3% trimestrial) și acordând un timp minim în fiecare trimestru.
Sunt necesare două fonduri de investiții ieftine, unul de acțiuni „small company stocks” (în care vom aloca 80% din portofoliu) și unul de obligațiuni (în care vom aloca 20% din portofoliu), dar și jonglări ale capitalului între cele două fonduri.
Astfel, la sfârșitul fiecărui trimestru este necesară balansarea portofoliului după cum urmează:
- în cazul în care fondul de acțiuni a crescut cu 3% atunci ne aflăm pe traiectoria dorită și nu este necesar să facem ceva în acest sens, situația descrisă reprezentând un scenariu ideal și foarte rar;
- în cazul în care fondul de acțiuni a crescut cu mai mult de 3%, atunci vom vinde profitul suplimentar, reprezentat de procentul ce a depășit 3% și îl vom transfera în fondul de obligațiuni;
- în cazul în care fondul de acțiuni a crescut cu mai puțin de 3% sau am avut pierderi, atunci vom folosi încasările acumulate în fondul de obligațiuni pentru a ridica fondul de acțiuni până la nivelul la care ar fi crescut cu un profit de 3%. De asemenea, și economiile lunare ar trebui adăugate în fondul de obligațiuni.
În momentul când fondul depășește 30% din valoarea portofoliului, atunci este necesară rebalansarea acestuia până la o valoare de 20%.
Trebuie precizat faptul că strategia prezentată necesită cash adițional în perioadele cu scăderi de peste 30%. Atâta timp cât dispunem de cash, aceste perioade reprezintă oportunități excelente pentru acumularea de acțiuni la discount.
Regula de 3% este excelentă pentru persoanele ce nu doresc să aloce prea mult timp portofoliului lor investițional.
Semnalul de 3% – ce trebuie sa știi
Câteva precauții ce merită amintite sunt:
- randamentul de 12% anual se aplică doar pentru 80% din portofoliu (fondul de acțiuni). Pentru fondul de obligațiuni randamentul este inferior, astfel, în final, randamentul total va fi sub 12%;
- fondurile de obligațiuni nu sunt complet lipsite de riscuri. În ciuda faptului că ratele dobânzilor extrem de mici din ultimele 3 decade au favorizat evoluția pozitivă a fondurilor de obligațiuni (într-un mediu cu ratele dobânzilor în creștere), aceste fonduri nu mai sunt la fel de sigure, putând deveni neprofitabile;
- autorul folosește o perioadă de testare a acestei strategii extrem de scurtă, de doar 12.5 ani. Acest interval nu este suficient de lung pentru a oferi o imagine de ansamblu suficient de cuprinzătoare;
- în perioadele de scădere, atunci când fondul de obligațiuni se epuizează, este necesară, dar nu obligatorie, introducerea de cash adițional. Astfel că devine dificil de apreciat procentul de cash necesar pentru a fi alocat. Însă, indiferent de acest procent, trebuie ținut cont de faptul că și acesta va diminua randamentul final.
Este important să știm faptul că oamenii sunt des ghidați de emoții și nu realizează doar investiții raționale.
Deci, strategia descrisă este recomandată investitorilor care nu doresc să caute în continuu companii subevaluate și să realizeze value investing, fiind oferiți, astfel, pași exacți ai modului în care trebuie investit capitalul personal.
Pentru o persoană începătoare ce nu dorește să depună efort în sfera investițională, această strategie oferă semnale clare de cumpărare și de vânzare, precum și alocarea minimă de timp, urmărind ca singur reper prețul indicilor. Practic, în cazul în care piața scade puțin, este indicat să se cumpere în cantitate mică și invers.
În concluzie, chiar dacă regula de 3% nu oferă randamente cu mult superioare celor din piață și nu se știe exact cum va decurge în toate scenariile posibile, ea prezintă un adevărat atu, și anume stabilitatea.
articol scris de Melesteu Ionut – colaborator Investestelabursa
Salutare,
Mulțumesc pentru rezumatul bine făcut! Sunt și eu acum la începutul acestei cărți și mă întrebam dacă există o soluție asemănătoare cu aceea descrisă in carte (fondul de pensii la americani) prin care să se evite impozitarea și astfel declarația unică atunci când cumperi vinzi conform semnalului… Mă gândeam la ETF-uri cu acumulare însă și în cazul acestora va trebui sa declarăm profitul / pierderea atunci când vindem/ cumpărăm. Multumesc !