Bursele internationale au încheiat această săptămână cu scăderi semnificative. Indicele american DIJA a marcat o scădere săptămânală de 3,05%. Indicele reprezentativ european DAX a căzut față de vinerea trecută cu 4,57%. Scăderile înregistrate sunt corecții severe, mai rar întâlnite în piață. Mișcarea negativă are la bază două știri majore, la care piața a răspuns cu îngrijorare: intenția FED-ului da a majora dobânda cheie pentru SUA și declarația lui Donald Trump de a impune tarife suplimentare pentru importurile de oțel și aluminiu ale SUA, pentru a proteja industria americană. Trump motivează măsura spunând că tendinţele comerciale au „distrus” industria americană de oţel şi aluminiu. Deocamdată, nu este clar dacă aceste taxe vor fi valabile la toate importurile de oţel şi aluminiu ori doar la cele din anumite ţări. Bursele din întreaga lume a reacționat negativ, anticipând un adevărat război economic cu China și Europa.

Piața românească, analizată din punct de vedere a indicilor reprezentativi, practic a fost în stagnare. Indicele BET a cam bătut pasul pe loc, cu trei zile de creștere și două de descreștere, indicele a rămas în zona unde era și vinerea trecută, marcând o corecție ușoară de 0,05%. Luând în calcul referința de la finele lunii decembrie 2017, indicele BET menține un avans de 7,72%. Media tranzacțiilor săptămânale pentru anul 2018 este de 313,17 milioane lei. Valoarea tranzacțiilor din săptămâna încheiată este de 818,81 milioane lei. Din punct de vedere al volumului tranzacționat, înregistrăm un maxim săptămânal, datorat răscumpărărilor efectuate de Fondul Proprietatea.

In topul tranzacțiilor din săptămâna ce tocmai se încheie găsim Fondul Proprietatea cu tranzacții în valoare de 641,34 milioane lei, Banca Transilvania ce a cumulat tranzacții în valoare de 74,23 milioane lei și Romgaz cu tranzacții în valoare de 16,22 milioane lei.
TOP 3 creșteri a fost: EFO +11,57%, BRK +11,14%, CEON 8,33%
TOP 3 scăderi a fost: OLT -13,64%, SFG -11,76%, AMO -9,09%

Articol scris cu sprijinul lui Mircea Ciocian membru fondator CIZ invest

Banca Transilvania depășește paragul de 2.4 lei/acțiune

Cotația Băncii Transilvania a reușit săptămâna trecută să depășescă rezistența de la 2.40 lei/acțiune prag ce nu a mai fost depășit din vara anului trecut. Corecțiile de pe piețele externe a declanșat un val de vânzări în zilele de Joi și Vineri însă prețul acțiunilor TLV a reușit să închidă săptămâna peste pragul de 2.4 lei/acțiune fapt ce arată că la acest nivel de preț acum s-a format un suport. După cum se poate vedea și în graficul de mai jos cotația băncii pare că formează un canal ascendent ce la bază are susținere și din partea mediei mobile de 50 de zile ce îi întărește suportul. Dacă suportul de la 2.4 lei/acțiune va reuși să suțină prețul în zilele care urmează am putea asista la noi creșteri ce ar putea împinge cotația băncii către partea superioară a canalului ascendent 2.5 2.51 lei/acțiune. O altă rezistență în calea prețului ar putea veni și din partea retragerii Fibonacci 76.4 de la nivelul de preț 2.47 lei/acțiune. În cazul în care suportul de la 2.4 lei/acțiune nu va reuși să susțina prețul am putea asista la o revenire a prețului către 2.35 sau chiar 2.33 lei/acțiune.

Analiza TLV – grafic zilnic