Price vs. Value
“Long ago, Ben Graham taught me that ‘Price is what you pay; value is what you get.’ Whether we’re talking about socks or stocks, I like buying quality merchandise when it is marked down.”
— Warren Buffett
Probabil că nimeni nu ar putea explica diferența dintre valoare și preț mai bine decât Warren Buffett în paragraful anterior, însă în continuare vom încerca să dezvoltăm această problemă și să oferim exemple pentru o întelegere optimă.
Atât prețul, cât și valoarea, reprezintă două fețe ale aceleași monede. Pentru a putea ajunge să investim în mod inteligent este absolut necesar să întelegem diferența esențială dintre cei doi termeni.
Prețul este ceea ce plătim pentru o acțiune, acesta având fluctuații constante și este foarte arbitrar depinzând de percepția pieței. Aceste fluctuații sunt date de numeroși factori precum emoțiile investitorilor, momentul în care ne aflăm în piață, stabilitatea economică, precum și mulți alții. De fapt, prețul ne spune foarte puține lucruri despre valoarea companiei. Un alt lucru foarte important de menționat este faptul că un preț mic al unei acțiuni nu înseamnă că acea companie este și o companie ieftină. O companie cu un preț al acțiunii de 38 de lei, precum SNN, nu este mai scumpă decât TLV spre exemplu, unde prețul unei acțiuni este de doar 2.65 de lei.
Valoarea intrinsecă sau valoarea reală reprezintă valoarea calculată a unei companii, determinată printr-o analiză care include evaluarea activelor atât tangibile, cât și cele intangibile. Pentru calcularea valorii intrinseci se pot folosi numeroase modele, precum Discounted cash flow, dar și altele. Rezultatele obținute sunt foarte subiective, în funcție de estimările realizate de fiecare persoană în parte cu privire la evoluția companiei în următorii ani. Astfel, nu există o valoare intrinsecă standard care ar putea fi folosită de investitori pentru a știi exact momentul când o companiei este subapreciată.
Cu toate că prețul poate fluctua cu mult peste sau sub valoarea intrinsecă a unei companii, întotdeauna prețul va tinde să ajungă la nivelul valorii intrinseci dacă avem suficientă rabdare. Pe baza acestei strategii Warren Buffett a devenit cel mai cunoscut investitor, cumpărând companii solide, în momentul în care prețul din piață se situa la un discount generos față de valoarea intrinsecă a companiei.
Să luam spre exemplu explozia prețurilor din ultimul an al materialelor. Dacă puteam să cumpărăm o cărămidă cu 5 lei acum o lună, iar astăzi exact aceași cărămidă, de la același producător, o cumpărăm cu 10 lei, nu înseamnă că valoarea acelei cărămizi s-a dublat în valoare. Din contră, calitatea acesteia rămâne identică, iar valoarea ei aceași, dar în schimb prețul pe care noi trebuie să îl plătim este dublu.
Să luam un alt exemplu, de data aceasta din bursă. La începutul anului s-au listat acțiunile Safetech. Să luăm în considerare 3 prețuri.
- Prețul din plasamentul privat de 4 lei;
- Prețul de închidere din prima zi de 24 lei;
- Prețul de închidere din 16.07.2021 de 80.2 lei.
*toate prețurile sunt calculate înainte de majorarea capitalului social.
Putem observa o paletă extrem de variată a prețurilor companiei, de la 4 lei până la 80 lei în decurs de jumătate de an. Trebuie înteles faptul că în această perioadă valoarea companiei nu a putut suferi modificări atât de radicale, singurul lucru care s-a modificat fiind prețul acțiunilor.
Fără a calcula valoarea intrinsecă a companiei Safetech și folosind o cifră pur teoretică a valorii intrinseci a unei acțiuni SAFE la 24 de lei atunci putem spune că:
- În momentul plasamentului privat prețul acțiunilor Safetech erau subevaluate în raport cu valoarea intrinsecă a acestora;
- În prima zi de tranzacționare prețul acțiunilor Safetech erau corect evaluate în raport cu valoarea intrinsecă a acestora;
- În data de 16.07.2021 prețul acțiunilor Safetech erau supraevaluate în raport cu valoarea intrinsecă a acestora.
! Aceasta nu reprezintă o recomandare de investiție, valoarea intrisecă folosită fiind complet teoretică pentru facilitarea exemplului, fară a ține cont de fundamentele companiei.
În concluzie, fiecare investitor trebuie să înteleagă faptul că prețul pe care îl plătește pe o acțiune poate fi peste sau sub valoarea acelei companii. De asemenea, prețul poate sta luni sau ani de zile peste valoarea intrinsecă a acelei companii, dar în final acesta va ajunge la valoarea intrinsecă sau chiar sub aceasta, ori prin scăderea prețului, ori prin creșterea valorii intrinseci a companiei. Fiecare investitor trebuie să caute acele companii care se află sub valoarea lor intrinsecă, iar apoi să investească în ele.
Vrei să investeși la bursă în 2024?
Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.
Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.