Activând în domeniul educației financiare și bursiere din 2015, am intrat de-a lungul timpului în contact cu foarte multe persoane care au venit către mine cu întrebări sau nelămuriri legate de domeniul investițiilor.
Alegerea instrumentelor financiare nepotrivite – prea riscante
Analizând întrebările primite de-a lungul timpului am observat că de cea mai mare greșeală pe care o fac cei mulți investitori este alegerea unor instrumente financiare prea riscante sau nepotrivite profilului de risc.
Din dorința de a se îmbogăți rapid sau, pur și simplu din neștire multe persoane ajung să investească sume importante de bani în instrumente financiare cu levier care sunt foarte riscante. Aceste instrumente sunt recomandate doar investitorilor cu multă experiență care înțeleg foarte bine mecanismele pieței de capital și dispun de cunoștințe avansate de analiză tehnică sau management al riscului.
Fiind instrumente financiare riscante, cei mai mulți investitori începători ajung să-și piardă într-un timp relativ scurt mare parte din suma investită deoarece în cazul instrumentelor cu levier orice variație a prețului este amplificată de 20 ori sau chiar 100 ori.
Un bun exemplu în acest sens este investiția făcută de Andrei, un investitor începător din Arad, care mi-a scris un mesaj disperat la începutul lunii Martie, în care îmi cerea disperat ajutorul pentru a recupera o pierdere aproape 600 de dolari pe care o suferise în urma investiției într-un instrument CFD care urmărea prețul petrolului.
Necunoașterea modului de funcționare a instrumentelor financiare și a riscurilor cu care vin acestea poate duce la pierderea totală a sumei investite.
În concluzie, înainte de a investi în orice instrument financiar asigurați-vă că ați înțeles foarte bine modul în care funcționează și care sunt riscurile asociate.
În acest sens te invit să parcurgi – Tutorialul GRATUIT de investiții pe care l-am creat
Urmarea valului în mod orbește
O altă greșeală pe care am observat că mulți investitori o fac este urmarea valului de entuziasm sau de pesimism în mod orbește fără a verifica sau a analiza care sunt motivele care stau la baza acelui sentiment.
De-a lungul timpului au existat multe acțiuni sau alte instrumente financiare (Bitcoin) care s-au bucurat de o popularitate excesivă și astfel prețul acestora a urcat accelerat ajungând la un moment dat la valori uriașe și astfel făcând evaluarea companiei sau a instrumentului mult prea mare.
Datorită popularității excesive și din teama de a nu pierde o oportunitate bună de investiții mulți investitori nu au mai avut răbdarea de a analiza sau verifica care sunt motivele care stau la baza creșterii accelerate a prețului ci pur și simplu s-au aruncat cu capul înainte să cumpere la prețul din piață împingând astfel prețul și mai sus.
Din păcate, de-a lungul istoriei, s-a dovedit că aceste bule la un moment dat se sparg iar prețul ajunge inevitabil la valoarea lui reală care poate fi chiar zero în unele situații.
În concluzie înainte de a investi în orice realizați o minimă analiză, căutați părerile experților în domeniu, cereți părerea brokerului sau luați legătura prin e-mail cu persoane care lucrează în domeniul respectiv.
Cinci sau zece minute de cercetare sau documentare vă poate salva de la o pierdere majoră.
Investiții în companii fără o documentare prealabilă
Analiza rezultatelor financiare înainte de a investi în acțiunile unei companii este esențială în evaluarea riscurilor asociate acelei investiții.
Companiile cu un grad de îndatorare ridicat, companii cu un grad de redus de acoperire a datoriilor pe termen scurt, companii care nu reușesc să obțină un flux de numerar pozitiv din activitatea operațională ar trebui evitate.
Toate aceste semnale de alarmă se pot observa însă doar dacă avem răbdarea de a studia rezultatele financiare publicate de companii.
Pentru a veni în întâmpinarea investitorilor care doresc să facă investiții mult mai bine documentate am creat o secțiune specială pe site-ul Investestelabursa numita Comunitatea Investestelabursa.
In aceasta sectiune am construit o serie de instrumente cu ajutorul carora investitorii pot identifica mult mai usor companiile in care merita sa investeasca.
Avantajele membrilor din Comunitatea Investestelabursa
- Rapoarte detaliate pentru 30 de companii (BET și BET-FI)
- Agregator de rezultate financiare trimestriale (38 companii)
- Agregator de rezultate financiare anuale (38 companii)
- Finbord extins
- Wiki-ul comunității (articole și tutoriale video)
- Chat intern
- Comunitate de investitori pasionați
Vrei să investeși la bursă în 2025?
Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.
Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.