O dată cu începerea sezonului de vară, fiecare dintre noi investitorii ne gândim la câteva sâptămâni de vacanță pentru a ne putea reîncărca bateriile. Cu toate acestea, spre deosebire de investitori, investițiile la bursă nu intră nici o secundă în vacanță. Ele „muncesc” zi și noapte pentru independența noastră financiară. Având în vedere acest lucru, în caz de volatilitate crescută pe piețele financiare, precum în primăvara anului trecut este necesar să ne pregatim portofoliul pentru perioada de vacanță.
Înaite de a dezvăluirea unor tips and tricks, trebuie menționat faptul că atitudinea pe care o are fiecare investitor în astfel de perioade depinde de strategia sa de investiții și de capacitatea de a-și manageria sentimentele. Deci, pentru un investitor cu experiență și o strategie de investiție pe termen lung, odinele de tip stop loss nu își vor regăsi utilitatea atunci când orizontul de timp depășește 10-20 de ani, iar companiile alese sunt unele solide. Informațiile prezentate mai jos trebuiesc analizate de către fiecare investitor în parte, pentru a vedea dacă acestea se potrivesc cu strategia personală de investiție.
Ordinele de cumpărare în cascadă
În cazul companiilor solide, care prezintă perspective bune de evoluție în timp putem folosi ordinele de cumpărare în cascadă, pentru a ne îmbunătății costul mediu de cumpărare.
În cazul în care acțiunile companiei pe care o urmărim suferă o corecție neașteptată putem profita de această scădere prin a ne seta ordine de cumpărare la diferite trepte față de prețul de achiziție. În cazul anterior am folosit o un interval de 5% ca zonă de intrare. Desigur că aceste procente nu trebuiesc respectate cu strictețe, putând fi alese oricare interval în funcție de cash și de preferințe sau în funcție de zonele de suport pe care le observăm pe grafic. De asemenea, cu cât fiecare ordin este setat mai jos putem crește suma investită pentru a ne optimiza și mai mult costul mediu.
Ordinele take profit și stop loss
Acest tip de ordin specifică un anumit preț peste cel de achiziție la nivelul căruia se va declanșa automat vânzarea acțiunilor. Atâta timp cât prețul nu atinge valoarea respectivă, ordinul nu se va executa. De aceea, de cele mai multe ori acest tip de ordine sunt folosite împreună cu cele de tip stop loss. Ordinele sunt utile în limitarea pierderilor în cazul evoluției nefavorabile a pieței. Ele sunt folosite în special în strategiile pe termen scurt, pentru profituri rapide când suspicionăm o volatilitatea crescută pe o anumită poziție.
În exemplul anterior prezentat se poate observa un triunghi ascendent cu o zonă de rezistență la 16.2 lei pe acțiune. În momentul când observăm că acest triunghi este spart, putem plasa un ordin de cumpărare și în același timp un ordin de take profit la un procent prestabilit sau la nivelul la care consideram că există o rezistență puternică în fața prețului, în cazul de față acest ordin fiind situat la 10% față de prețul de achiziție. În același mod, putem seta și un ordin de stop loss în cazul în care spargea triunghiului este una falsă, iar prețul acțiunilor are o evoluție negativă. De asemenea, în grafic avem reprezentat și raportul risc/recompensă care sugerează potențialul câștig raportat la capitalul investit. În exemplul anterior avem un potențial câștig de 10% și un risc de pierdere setat la 5%, raportul risc/recompensa situându-se la 2. Astfel, pentru fiecare leu investit ne așteptăm să câștigăm 2 lei.
Vrei să investeși la bursă în 2024?
Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.
Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.