La prima vedere identificarea celor mai ieftine sau celor mai scumpe companii tranzacționate la bursă pare o sarcină foarte ușoară. Intram pe site-ul BVB și facem un top al acțiunilor în funcție de prețul de vânzare. Probabil în vârful clasamentului la categoria cele mai scumpe acțiuni ar fi acțiunile transportatorului de gaze Transgaz care la sfârșitul lunii noimbrie 2016 se tranzacționau la 300 lei/acțiune. La o analiză mai atenta însă acțiunile Transgaz par însă relativ subevaluate. Cum am ajuns la concluzia asta? Cum se poate ca cele mai scumpe acțiuni tranzacționate la bursă să fie totuși subevaluate? Răspunsul stă în valoarea indicatorului PER.
PER – cel mai utilizat indicator în evaluarea companiilor
Indicatorul P/E sau PER este folosit de foarte mulți investitori acesta fiind unul din primele puncte de evaluare atunci când se ia o decizie de investiție. Valoarea indicatorului este calculată ca un raport între prețul curent al acțiunii și profitul pe acțiune.
PER = Preț acțiune / Profitul pe acțiune
Profitul pe acțiune (earnings per share) se calculează la rândul lui împărțind profitul total la numărul de acțiuni emise de companie. Profitul utilizat trebuie să fie profitul la final de an. Deasemenea și indicatorul profitul pe acțiune este extrem de urmărit de investitori o valoare în creștere de la un an la altu indicând o creștere a profitabilității companiei.
Revenind la indicatorul PER, acesta este intepretat de investitori ca fiind numărul de ani necesari pentru recuperarea investiției în acțiunile unei companii din profitul obținut de acea companie în cazul în care profitul ar rămâne constant. Cu cât valoarea PER este mai mică cu atât este mai bine pentru investitori, aceștia recuprându-și investiția mai repede.
Cum folosești indicatorul PER în compararea acțiunilor
Indicatorul PER se folosește de regulă în compararea acțiunilor, prin calcularea valorii acestui indicator acțiunile companiilor sunt aduse la un numitor comun făcând mai ușoară indentificarea acțiunilor subevaluate sau supraevaluate. Ca regulă generala o valoare PER:
- între 1 și 5 indică acțiuni puternic subevaluate
- între 5 și 10 indică acțiuni relativ subevaluate
- între 10 și 15 indica acțiuni la un preț corect/rezonabil
- valori peste 15 indica acțiuni puternic supraevaluate
Atunci când comparăm valorile PER a 2 sau mai multe companii este bine să evaluăm companii din același sector de activitate, altfel riscăm să comparăm mere cu pere. Este cunoscut deasemenea și faptul că acțiunile companiilor din sectoarele de perspectivă cum ar fi sectorul IT sau biotehnologie au valori PER mai mari.
Investitorii experimentați folosesc datele la 6 luni sau 9 luni pentru a calcula valori estimative ale acestui indicator pentru companiile de care sunt interesați și compară valorile PER ale mai multor companii pentru a determina cele mai subevaluate companii. Deasemenea compară valorile PER cu cele ale companiilor la nivel sectorial european pentru a vedea cum se poziționeaza companiile repsective față de media europeană.
Indicatorul PER se calculează de regulă folosind profitul raportat de companii la sfârșit de an însă se pot face și estimări ale valorii acestuia folosind metoda de aducere la zi. Astfel în cazul în care avem rapoartele la 9 luni de zile putem estima profitul de la final de an înmulțind profitul de la 9 luni cu 4/3 sau putem folosi datele din trimestrul al 4-lea ale anului precedent.
Închei articolul cu topul celor mai subevaluate și supraevaluate companii de la BVB calculat folosind datele de la 9 luni 2016.
Vrei să investeși la bursă în 2024?
Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.
Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.