Anul 2017 a adus o explozie în domeniul criptomonedelor. Zeci de monede digitale s-au lansat iar investitorii s-au bătut să fie primii care dețin aceste instrumente. Euforia a mers atât de departe încât o monedă digitală creată în glumă a ajuns la începutul anului 2018 la o capitalizare de 1,1 miliarde de dolari. Dorința de îmbogățire rapidă și frica de a nu rata o oportunitate îi face pe multi investitori să ia decizii de moment fără a cântări eventualele riscuri ce sunt asociate cu acea investiție.
Un alt caz care demonstreaza încă odată nebunia la care s-a ajuns cu aceste instrumente financiare este dat de compania Kodak, care a anunțat în luna ianuarie că va lansa propria criptomonedă numită “KODAKCoin”. Anunțul a provocat mult entuziasm în rândul investitorilor astfel că acțiunile au crescut de la 3.10$ la 10.7$ într-o singură zi, în condițiile în care compania nu a anunțat nici un rezultat financiar spectaculos sau vreun produs inovator care să ducă la creșterea profitului.
Volatilitatea criptomonedelor – o armă cu 2 tăișuri
Volatilitatea unui instrument financiar măsoara variația prețului pe o perioadă definită de timp, această valoare fiind deseori asociată cu gradul de risc al acelui instrument financiar. O volatilitate mai ridicată însemnând implicit un risc mai ridicat, pe când o volatilitate mai redusă însemnând un risc mai redus. Creșterile spectaculoase de preț ale diverselor criptomonede înseamnă așadar și un risc pentru o corecție cel puțin la fel de mare.
“Criptomonedele” de pe bursa locală
Interesul pentru monede digitale în România a crescut fulminant în 2017 după cum se vede în graficul de mai jos ce exprimă numărul de căutari pe Google a cuvântului bitcoin.
În tot acest timp bursa locală a avut un an 2017 foarte bun chiar dacă indicele BET nu reflectă prea bine acest lucru afișând la finalul anului 2017 o creștere de 9%. Pentru o imagine mai clară a evoluției bursei locale specialiștii recomandă evaluarea indicelui BET-TR ce înglobează în evoluția sa și dividendele distribuite de companiile locale, astfel creșterea cumulată a indicelui BET-TR este de peste 19%.
Pe primele 2 poziții în topul randamentelor aduse de companiile listate pe bursa de la București, cu evoluții ale prețului comparabile cu diverse monede digitale se află 2 companii care nu fac parte din indicele BET și nici au ținut prima pagină a publicațiilor economice în 2017.
Acțiunile Turbomecanica au adus un randament de peste 200% investitorilor în 2017
Acțiunile Turbomecanica și-au triplat valoarea în 2017, creșterea având la bază atât rezultatele financiare foarte bune raportate de companie în 2017 cât și distribuția unui dividend în valoare de 0.0105 lei/acțiune ce a adus un randament de aproape 11% investitorilor care au cumpărat acțiunile companiei încă de la începutul anului 2017. Rezultatul net mai mare cu 138% la finalul lunii septembrie și indicatorul PER de 5.2 menține la începutul anului 2018 compania în topul celor mai ieftini emitenți listați la Bursa de Valori București.
Alro Slatina dublează banii investitorilor în 2017
Producătorul de aluminiu Alro Slatina a oferit o surpriză plăcută investitorilor în 2017, acțiunile companiei urcând de la 1.17 lei/acțiune la 3.25 șei/acțiune la finalul anului 2017. Creșterea acțiunilor a beneficiat de un trend ascendent puternic pe tot parcursul anului creștere susținută și de rezultatele bune raportate de companie. Astfel, la finalul lunii septembrie compania a raportat un profit net de 223 milioane de lei de 3.5 ori mai mare față de cel raportat în perioada similară a anului trecut. Alro este și una dintre companiile cu o tradiție în distribuția de dividende, în 2017 distribuind investitorilor ce au deținut acțiunile la data de înregistrare un dividend în valoare de 0.0942 lei/acțiune ce echivala cu un randament brut de 8% la prețul de la începutul anului 2017.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.