În 2018 mă voi concentra să construiesc un portofoliu de investiții care să beneficieze din plin de dividendele mari distribuite de companiile de stat și de foamea de bani a guvernului. Când vine vorba de construirea unui portofoliu de investiții, anul 2017 a fost o lecție bună pentru mine. Decizia guvernului de a obliga companiile de stat să distribuie 90% din profit prin dividende a provocat, pe bună dreptate, un val mare de critici în presă dar a amplificat în același timp și goana după dividende la început de an.
Dacă ne uităm la graficul multor companii de stat putem observa că acțiunile Transgaz s-au apreciat peste 60%, acțiunile Romgaz cu 37%, acțiunile Transelectrica cu 16% și lista poate continua.
Chiar dacă strategia de investiții pe care mi-am propus-o la început de an a fost bună, consecvența mea în a respecta acea strategie a lipsit. Lipsa consecvenței a condus la ratarea unor oportunități de investiții și la un randament la final de an mult mai mic decât mi-am propus. Având experiența anului 2017 în 2018 mi-am propus ca mare parte din capitalul pe care îl am la dispoziție să-l investesc în companii ce au o șansă mare sa distribuie dividende cu randamente ce pot depăși 10%.
Cum arată portofoliul meu de investiții in 2018
Investiții în fonduri mutuale
Îmi voi menține și în acest an expunerea pe fondul BT Clasic al celor de Banca Transilvania urmând să cumpăr periodic unități de fond. Am ales fondul BT Clasic deoarece sunt client Banca Transilvania și pentru că profilul de risc al fondului este unul mediu. Totodată posibilitatea lichidării în orice moment a unităților de fond cumpărate și păstrarea randamentului obținut îmi oferă o flexibilitate mai mare decât în cazul depozitelor bancare.
Scopul acestei investiții este de a crea un fond de urgență disponibil spre lichidare oricând a cărui valoare să fie protejată de inflație și valoarea lui să nu fluctueze agresiv de la o zi la alta. Studiind prospectul fondului am constatat că strategia de investiții a fondului prevede menținerea unui portofoliu mixt în instrumente, cu o lichiditatea ridicată, cum ar fi depozite bancare, obligațiuni guvernamentale sau obligațiuni corporative și maxim 20% din expunerea portofoliului în acțiuni tranzacționate pe piața principală a Bursei de Valori București. Având această strategie aș fi înclinat să zic că fondul este destinat unui investitor cu profil moderat spre conservator.
Performanțele fondului nu surprind tocmai datorită structurii portofoliului și profilului de risc moderat ce îl oferă, astfel fondul afișând la finalul anului 2017 un randament de 3.3%.
Obținerea unor randamente mai ridicate în condițiile unor dobânzi la depozitele bancare de chiar sub 1% este greu de obținut fără un portofoliu adecvat, dar creșterea dobânzii de politică monetară operată de BNR la începutul acestui an, aduce pentru a doua parte a acestui an, speranțe pentru dobânzi mai mari și implicit randamente ceva mai mari pentru fond.
Investiție în aur în 2018
O altă investiție spre care merită să ne uităm în 2018 ar putea fi aurul. Într-un articol publicat pe blog în 2017 am arătat cum puteți investi inteligent în aur folosind certificate index listate la Bursa de Valori București. După o perioadă lungă de timp (2012 -2016) în care prețul aurului s-a aflat pe un trend descendent anul 2016 a adus inversarea acestui trend. O scurtă privire asupra graficului aurului pe o perioada mai lungă de timp ne face să constatăm ca odată cu anul 2016 perspectiva investitorilor asupra aurului a început să se schimbe.
Anul 2017 a adus câștiguri de peste 13% celor care au avut curajul să mizeze pe cotația aurului iar anul 2018 prin prisma așteptărilor tot mai ridicate asupra revenirii inflației la nivel global și riscului unei corecții ce ar putea afecta obligațiunile și acțiunile creează premisele continuării unui trend ascendent.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.