Jurnalul Investitorului este un produs unic pe piața din România, produs conceput de un investitor și dedicat tuturor investitorilor la Bursa de Valori București. Investițiile la bursă presupun o muncă continuă de informare și documentare însă pe lângă toate acestea în “ringul bursier” este foarte importantă disciplina. Importanța menținerii unui jurnal a investițiilor a fost evocată în mai multe rânduri de cei mai mari și mai cunoscuți investitori ai lumii cum ar fi Aristotle Onassis, Richard Branson sau chiar Warren Buffet.

My most essential possession is a standard-sized school notebook

Richard Branson

Pornind de la acest citat m-am decis în 2017 să creez primul jurnal dedicat investitorilor la Bursa de Valori București. Ideea care a stat la baza dezvoltării acestui produs a pornit de la necesitatea menținerii unei evidențe a ideilor, emoțiilor și a procesului decizional care a stat la baza investițiilor realizate. Chiar dacă în ziua de azi cu un singur click din platforma de tranzacționare poți obține un raport al tuturor tranzacțiilor realizate acel raport îți va arăta doar profitul sau pierderea realizată la finalul unei perioade de timp. Raportul respectiv nu îți va răspunde niciodată la următoarele întrebări:

  • Care a fost starea ta emoțională la momentul realizării acelor investiții
  • Ce te-a determinat să cumperi acțiunile companiei X în data de….?
  • Ce te-a determinat să vinzi în pierdere acțiunile companiei X?
  • Care a fost strategia ta atunci când ai luat decizia de a investi în compania X?

[/fusion_gallery]

Crearea unui obicei din a nota fiecare investiție făcută și revizuirea notițelor din trecut, îți poate semnala aspectele bune sau mai puțin bune din investițiile realizate. Răsfoind paginile jurnalului vei găsi investiți de randamentul cărora ești foarte mândru, companii pe care nu le-ai păstrat îndeajuns în portofoliu și tranzacții pe care nu ar fi trebuit sa le faci niciodată.

De asemenea, cred că și tu, la fel ca mulți investitori, ai luat deseori decizia de a investi în acțiunile unei companii împins mai degrabă de factori psihologici (lăcomie, teamă, euforie) decât de un raționament prestabilit sau de un plan de investiții. Consider că utilizând un astfel de jurnal și urmând pașii descriși, vei acorda mai multă atenție și timp fiecărei investiții realizate. Vei petrece mai mult timp analizând fiecare mișcare din cadrul portofoliului tău de investiții astfel evitând eventualele greșeli datorate emoțiilor momentului.

[/fusion_gallery]

Menținerea, pe termen lung a unui jurnal a investițiilor realizate, a gândurilor, deciziilor și a stării emoționale din acea perioadă, poate fi un factor esențial în procesul de educare în domeniul bursier. Jurnalul personal de investiții va deveni astfel o “foaie de parcurs” a călătoriei tale în universul investițiilor la bursă, care îți va indica de unde ai pornit, unde ai ajuns dar mai ales cum ai ajuns acolo.