Pentru un investitor, un portofoliu bine construit este cheia succesului către randamentele mult visate. Ca investitor individual trebuie să știi cum să faci o alocare eficientă a banilor către activele care se potrivesc cel mai bine strategiei tale de investiștii și care nu îți vor provoca nopți nedormite din cauza alegerilor făcute.

În alocarea resurselor financiare către diferite tipuri de investiții, un investitor individual va trebui să țină cont de câțiva factori, cum ar fi vârsta, orizontul de timp pe care îl are în vedere pentru investiții, personalitatea și toleranța la risc. Orizontul de timp, vârsta și strategia de investiții sunt corelate între ele, astfel, un tânar aflat la început de carieră va putea aborda o cu totul altă strategie de investiții decât o persoană care se află la vârsta pensionării. Riscul pe care fiecare investitor și-l asumă ar trebui și el ajustat în funcție de vârsta dar și de personalitatea fiecăruia. În cazul unui investitor tânăr analiștii și brokerii sunt de părere ca acesta ar putea să se orienteze către active cu un grad mai ridicat de risc care pot să aducă câștiguri mai mari într-un termen scurt dar pot în același timp să sufere și corecții însemnate. Ideea este că o persoană tânără este teoretic mai tolerantă la risc și are în față o viață întreagă în care poate recupera o eventuală pierdere prin dividende distribuite an de an (în cazul în care compania distribuie dividende) sau investirea banilor în alte active. Investitorii mai în vârstă sunt ceva mai puțin toleranți la risc, sunt de părere brokerii și de obicei caută siguranță, câștiguri stabile sau companii cu o politiciă de dividende previzibilă și stabilă.

Portofoliu agresiv sau conservator

Agresiv sau conservator, portofoliul de investiții depinde de gradul de risc pe care fiecare investitor dorește să și-l asume.

În cazul unui portofoliu agresiv, investitorul va aloca o mai mare partea  a fondurilor sale către acțiuni, certificate de diferite tipuri etc. cu scopul de a obține un randament cât mai mare. Investițiile de acest tip presupun un grad ridicat de risc, deoarece instrumentele de investiții alese au un grad de volatilitate ridicat, putând genera căștiguri însemnate dar și corecții abrupte în caz de panică în piață. Un portofoliu de investiții agresiv, în anul 2015, bazat pe acțiuni tranzacționate la BVB ar fi inclus titluri ale companiilor IAR Brasov, Teraplast, Aerostar sau Romcab. Toate aceste titluri aparțin unor companii de talie medie ce nu se bucură de o lichidiate ridicată dar au înregistrat creșteri spectaculoase de-a lungul anului 2015, aducând câștiguri însemnate investitorilor ce au avut curajul să mizeze pe ele.

Portofoliu agresiv

Portofoliu agresiv

CompanieEvolutie actiuni 2015Dividend brutRandament dividend*
Aerostar+51%0.0894.84%
IAR Brasov+304%0.158.98%
Romcab+58%
Teraplast+226%

*Randamentul dividendului a fost calculat folosind cotația de la 01.01.2015

Un portofoliu conservator are ca scop protejarea capitalului investit și este bazat mai mult pe obligațiuni, titluri de stat, instrumente cu venit fix, dobânzi bancare și are o expunere mai mică pe acțiuni. Acțiunile incluse în portofoliu ar trebui să îndeplinească anumite criterii cum ar fi:

  • să aibă o politică de dividend stabilă
  • să fie suficient de lichide
  • să nu fie foarte volatile
  • să aibe o evoluție predictibilă a afacerilor.

Investitorii conservatori găsesc astfel de titluri la Bursa de Valori București acțiunile companiilor din domeniu utilităților (Transelectrica, Transgaz) fiind preferatele investitorilor ce caută randamente ale dividendelor ridicate în condiții de volatilitate scăzută.

Potofoliu conservator

Potofoliu conservator

CompanieEvolutie actiuni 2015Dividend brutRandament dividend*
Transelectrica-0.40%2.809.66%
Transgaz+9%21.808.45%

*Randamentul dividendului a fost calculat folosind cotația de la 01.01.2015

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!