Istoria pieței bursiere se întinde pe durata câtorva secole iar unii dintre investitori au devenit celebri datorită averii impresionante pe care au reușit să o acumuleze de-a lungul timpului. Odată cu acumularea acestor averi impresionante investitorii au acumulat și înțelepciune.

Cred că și voi sunteți de acord cu ideea că nu oricine poate să acumuleze o avere impresionantă (desigur prin mijloace legale) iar cei care reușesc acest lucru e nevoie să aibă o serie de calități.

În acest articol o să ne referim la câteva dintre cele mai cunoscute citate din lumea investițională, însoțite de explicații și exemple.

If you don’t find a way to make money while you sleep, you will work until you die!

Warren Buffet

“Dacă nu găsești o cale să faci bani în timp ce dormi, vei munci până vei muri!” Acest enunț direct și dur dar plin de înțelepciune pune în antiteză pe deoparte venitul activ generat de munca noastră, venit care se oprește odată cu încetarea muncii și pe de altă parte venitul pasiv, reprezentat de un sistem care odată pus la punct, generează bani.

Să facem bani atunci când dormim înseamnă să generăm venituri pasive. Înseamnă să creăm o valoare concretizată într-un produs sau într-un serviciu, iar accesul celor interesați la acea valoare să se facă în mod automatizat și contra cost.

Sunt oameni care obțin venituri pasive din diverse direcții, cum ar fi: vânzarea de produse educaționale, chirii, comisioane din promovări sau afilieri, venituri din dobânzi, venituri din dividende, venituri din vânzări de spații publicitare, afaceri și multe altele.

Investițiile la bursa, domeniul pe care îl aprofundăm mai mult aici în cadrul proiectului Investestelabursa, reprezinta doar una din soluțiile pe care le avem la îndemână pentru a genera venituri pasive. Atât la Bursa de Valori București, cât și pe bursele internaționale, sunt listate multe companii care distribuie acționarilor în fiecare an o parte din profitul generat în anul anterior prin dividende.

Investind în acțiunile acelor companii vom putea și noi încasa o parte din profitul generat de acele companii. Dacă vrei sa afli mai multe despre acest subiect te invit să citești materialul – Cum câștigi bani din dividende 

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!

Compound interest is the eight wonder of the world. He who understands it, earns it, he who doesn’t, pays it!

Albert Einstein

Acesta e un citat care ne-a atras atenția în ultima perioadă, chiar dacă nu aparține unui investitor celebru: “Dobânda compusă este a opta minune a lumii. Cine o înțelege, o câștigă, cine nu, o plătește!”

Asemenea unei companii care își reinvestește profitul pentru a crește mai accelerat, și noi investitorii, putem să ne atingem scopurile mai repede, folosindu-ne de dobânda compusă, numită și dobânda la dobândă.

Ne folosim de dobânda compusă atunci când la obținerea câștigurilor realizate de pe urma unei sume investite nu cheltuim acele câștiguri ci le adăugăm la investițiile inițiale. Făcând acest lucru an de an, se poate ajunge ca după o anumită perioadă, valoarea câștigurilor să depășească suma inițială investită. Cu cât perioada de timp e mai îndelungată, cu atât mai impresionante sunt rezultatele obținute în urma dobânzii compuse.

În mediul online există mai multe pagini care conțin calculatoare ale dobânzii compuse. De aceea vă invit să alegeți unul dintre ele și să priviți în viitor cu cifrele care vi se potrivesc.

Am facut și eu un asemena exercitiu folosind calculatorul MoneyGeek în care am introdus următoarele date: o investiție inițială de 5000$ (dar dacă alegem altă monedă, calculele sunt aceleași), o rată a dobânzii de 6% și o perioadă de acumulare de 20 de ani. Obținem un câștig din dobânda compusă de 11551$ iar suma totală economisită va fi de 16551$. Dobânda compusă, ca rezultat al unei sume inițiale investite și a trecerii timpului.

Însă dacă în toată această perioadă vom contribui în fiecare lună cu 100$, rezultatele sunt și mai spectaculoase. După 20 de ani, la investiția inițială de 5000$ vom fi contribuit cu 24000$ iar câștigul din dobândă va fi de 33755$. Deci, în total vom dispune de 62755$.

Acesta este efectul dobânzii compuse. Cine îl înțelege, îl câștigă iar cine nu, îl plătește.

Modalitatea cea mai comună prin care noi plătim această dobândă compusă pentru că nu o înțelegem și nu o folosim în favoarea noastră este atunci când facem un credit imobiliar. În primii ani de rambursare a creditului vom plăti foarte puțin din principalul datorat dar foarte mult din dobânda percepută de bancă pentru că banca are grijă ca cel îndatorat să plătească cu prioritate dobânda la care s-a împrumutat.

Never invest in a business you can’t understand!

Warren Buffet

Acesta probabil că e cel mai celebru citat din lumea investițională.

Este un sfat dat de Warren Buffet și reluat iar și iar de către educatorii financiari de pretutindeni. Atunci când e vorba de a investi în piața de capital: “Niciodată să nu investești în afacerea pe care nu o înțelegi”.

Înainte de a investi la bursă e nevoie să fim bine informați, să ne facem temele și să investim doar în companiile pe care le cercetăm temeinic și le înțelegem.

În aceeași ordine de idei tot Warren Buffet spunea: “Before you invest in something, invest in time to understand it”.

De ce?

Pentru că lipsa de informare și de cercetare costă. Dacă intrăm într-o investiție cu o atitudine de jucător, dacă doar pariem pe o anumită companie și ne bazăm pe sentimentul că lucrurile vor merge bine, mai devreme sau mai târziu, vom avea de pierdut. E necesar, deci, să cunoaștem compania în contextul domeniului de activitate din care face parte, să cunoaștem istoricul acesteia dar și liniile de dezvoltare pe care dorește să le urmeze în viitor, să ne intereseze mentalitatea oamenilor care o conduc etc.

Dacă ești interesat să înveți mai multe despre modul în care trebuie analizate investițiile la bursă, te invit să parcurgi un Tutorial de investiții gratuit din care vei înțelege cum poți găsi companiile în care merită să investești.

Cunoașterea tuturor acestor aspecte pot să ne convingă de faptul că investirea în acea companie ne poate aduce un beneficiu, atât nouă în calitate de acționari cât și celor care beneficiază de pe urma serviciilor sau produselor create de acea companie.

Pe de altă parte, e mai ușor de suportat la nivel emoțional scăderea acțiunilor unei companii în care am investit dacă investiția noastră s-a bazat pe o cercetare amănunțită și am ajuns la concluzia că are perspective favorabile pe termen lung. Informarea temeinică dinainte de a investi poate fi mai apoi argumentul că scăderea e doar una temporară.

Dacă v-am captat atenția cu acest articol, expunerea învățăturilor pline de înțelepciune ale investitorilor de pretutindeni vor fi și pe viitor în preocupările noastre.