Investițiile la bursă nu sunt lipsite de costuri ca și în cazul tranzacțiilor din domeniul bancar, investițiile și tranzacționarea la bursă presupun o serie de costuri de care investitorii ar trebui să fie conștienți.
În cele ce urmează vă propun să analizăm costurile pe care un mic investitor ar trebui să le suporte în cazul în care dorește să investească la bursă.
Dacă ar fi să continuăm comparația cu sectorul bancar, pentru a investi la bursă ai nevoie de un cont la o companie de brokeraj autorizată. Același lucru se întâmplă și în cazul în care dorești să faci tranzacții bancare de exemplu transferul unei sume de bani.
Pentru a putea transfera o suma de bani dintr-un cont bancar în altul mai întâi ai nevoie de un cont bancar la o bancă autorizată de BNR.
Contul tău de investiții la bursă
La deschiderea unui cont de investiții la un o companie de brokeraj autorizată este nevoie de depozitarea unei o sume minime în contul de investiții, bani care vor fi folosiți ulterior pentru a face investiții în diverse acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente financiare. Banii respectivi vor fi folosiți de investitori așa cum consideră așadar nu putem considera această sumă ca fiind un cost din moment ce banii respectivi aparțin investitorului.
La transferul sumei inițiale de bani pot apărea însă costuri. Banca poate reține un mic comision de transfer bancar. Există desigur și bănci care au comision 0 pentru transferurile bancare. Pentru a evita acest cost exista diverse trucuri la care apelează investitorii:
- Alimentarea contului de investiții prin intermediul unui card bancar – deși exista cazuri în care și acestea pot fi comisionate
- Alimentarea contului prin intermediul Revolut
- Crearea unui cont la bancar la aceeași bancă ca cea a companiei de brokeraj cu care colaborați în ideea în care transferurile bancare între conturile aceleași bănci nu sunt comisionate
Cat costa să investești la bursă?
Așa cum se întâmplă de regulă în domeniul bancar transferurile de bani sunt supuse unui comision de transfer bancar. Același lucru se întâmplă și în domeniul investițiilor la bursă. Pentru a face profit investitorii cumpără și vând acțiuni.
De fiecare dată când investitorii fac astfel de tranzacții compania de brokeraj prin intermediul căreia tranzacționează reține un comision.
În cazul investițiilor la Bursa de Valori București acest comision variază între 0.3% și chiar 1.2% din suma tranzacționată.
Dacă ar fi să luăm un exemplu concret în cazul în care un investitor dorește să investească în acțiunile Băncii Transilvania suma de 1000 lei iar comisionul practicat de compania de brokeraj cu care lucrează este de 0.5%, valoarea comisionului care i se va reține este de 5 lei. Asta înseamnă că suma reală care va fi investită în acțiunile Băncii Transilvania este de 995 lei, cei 5 lei fiind reținuți de compania de brokeraj.
Un aspect foarte important care trebuie subliniat în cazul comisioanelor de tranzacționare este valoarea comisionului minim. Există companii de brokeraj care au stabilit clar un comision minim de tranzacționare. Acest comision minim se reține în cazul în care comisionul calculat procentual este mai mic decât valoarea acestui comision minim.
Să luăm un exemplu concret: să presupunem că aceeași sumă de 1000 lei dorim să o investim în acțiunile Băncii Transilvania iar compania de brokeraj cu care lucrăm percepe un comision de 0.5% însă minim 7 lei.
Așa cum am stabilit în exemplul anterior 0.5% din 1000 lei reprezintă un comision de 5 lei însă constatăm că valoarea obținută este mai mică decât 7 lei (comisionul minim stabilit de compania de brokeraj). În acest caz, compania de brokeraj va reține 7 lei drept comision.
În cazul în care investeam o suma mai mare, de exemplu 1500 lei, comisionul de 0.5% din această sumă ar fi reprezentat 7,5 lei. Fiind mai mare decât comisionul minim stabilit de compania de brokeraj s-ar fi reținut această valoare.
Alte costuri importante de care ar trebui să fie conștienți investitorii
Comision de încasarea al dividendelor – unele companii de brokeraj percep un comision fix sau procentual la încasarea dividendelor. Acest comision desigur erodează randamentul dividendelor.
Comision de inactivitate – unele companii de brokeraj percep un comision fix de administrare în cazul în care investitorul nu realizează tranzacții într-o perioadă definită.
Există desigur companii de brokeraj care se laudă cu comisioane zero.
Modul în care aceste companii de brokeraj operează ar trebui atent analizat iar investitorii, înainte de a-și deschide un cont de investiții la aceste companii, ar trebui să se întrebe cum fac aceste companii profit și cum vor reuși să mențină comisioanele zero pe viitor.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.