Ioana – Business Developer
Azi este timpul pentru un nou interviu. De data aceasta este vorba despre Ioana, care a vrut să rămână anonimă, dar care mi-a acordat din timpul ei pentru a răspunde la câteva întrebări.
- Ce înseamnă pentru tine a fi educat din punct de vedere financiar?
Aș împărți oamenii pe categorii. Cei care sunt la început de drum, având un nivel de bază spre mediu, ar trebui să se concentreze pe a deveni magicieni ai managementului resurselor și al prioritizăii propriilor nevoi.
- Să cunoască cu exactitate care îi sunt sursele de venit și să aibă o viziune clară cu privire la cheltuielile personale, să știe unde îi merg și pe ce se duc banii lui.
- Să fie capabil să își gestioneze eficient resursele financiare
- Să știe să facă diferența între nevoi și dorințe, să aibă un management echilibrat al bugetului personal
- Să aibă un plan de economii
A doua categorie, aceea a oamenilor care au un nivel de educație financiară de la mediu spre avansat, caută noi surse de venit, încearcă să creeze surse de venit pasiv și au o viziune pe termen lung cu privire la investițiile actuale și viitoare.
2. Cum arată bugetul tău pe o lună, împărțit pe categorii? (doar procente)
În ultimii ani veniturile mele au fluctuat mult, în ultimii trei ani am locuit în trei orașe diferite, astfel că nu am o viziune clară cu privire la categoriile mele de cheltuieli. În momentul de față pot spune că 25% reprezintă costurile de întreținere, 10% cheltuielile de transport, 10% cheltuieli pentru îngrijire, 10% vacanțe și relaxare, 15% alimente și 10% cheltuieli neprevăzute și restul de 20% merg spre contul de economii pe termen scurt și lung, dar încă nu sunt gata să economisesc constant.
3. La ce te gândești când auzi termenul „investiții”?
Pe mine termenul investiție mă duce cu gândul la o acțiune întreprinsă în prezent, care îmi va aduce fie abundență, fie o stare de bine, ce mă va îmbogăți pe termen lung – poate fi material, sufletește sau mental. Investiția în timpul oferit altora e foarte prețioasă pentru mine. Dacă vorbim de investiții financiare, mă gândesc la 3 lucruri: fie investiții în bunuri/imobile/servicii/afaceri care sa îmi aducă venituri suplimentare, fie o investiție în servicii educaționale care să îmi crească calitatea vieții și care ar da un plus de valoare profesiei mele. În final, este vorba despre acele elemente care implicit se vor reflecta pe plan financiar, pe termen lung. Putem vorbim și despre investiții în bunuri și obiecte de valoare care te îți pot aduce o împlinire din alte puncte de vedere. Dar să nu uităm în goana noastră după lucruri materiale care este cea mai importantă investiție – investiția în sănătate și un stil de viață sănătos.
4. Cum crezi că ne putem îmbunătăți viața financiară?
Nu aș putea răspunde punctual la această întrebare pentru că fiecare om este diferit, avem nevoi și competențe diferite. Cred însă că privind mai îndeaproape la ceea ce ne place să facem și în același timp acordând timp acelor lucruri/experiențe care ne vor putea aduce un plus de valoare, lucrurile bune vor veni de la sine.
Fiți curajoase! Îndrăzniți!
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.