Nevoile noastre sunt diferite, la fel și sursele noastre de venit, la fel și dorințele noastre. Una dintre primele fraze pe care am auzit-o la cursul de economie din facultate a fost că noi oamenii avem dorințe nelimitate pe care vrem să le satisfacem cu resurse limitate, ceea ce este și adevărat. Dorințele și bucuriile pot fi de moment sau pot fi proiectate pe termen lung. Depinde de noi și de așteptările noastre, de modul în care percepem lumea.
Cu timpul am ajuns la concluzia că aș vrea să fac lucruri mai mari și vreau să le fac având cât de cât siguranța contului în bancă. Știți și voi că prin popor umblă vorba că e bine să ai banii „la saltea”, câțiva bănuți pentru zile mai grele, pentru lucruri neprevăzute. Acum numim acești bani fond de urgență și fond de siguranță.
Constituirea acestor fonduri depinde de nevoile noastre, stilul de viață și de ceea ce ne face pe noi să ne simțim în siguranță. Nu putem anticipa totul, dar unele lucruri sunt realizabile și controlabile dacă avem răbdare și voință. Dar cum putem constitui aceste fonduri? Trebuie să le alimentăm constant?
Nu voi vorbi aici despre inflație, cum ne pierdem banii din cauza acestui monstru sau despre care este cea mai bună metodă de a face ca banii să se înmulțească. Voi vorbi strict despre cum să constituim aceste două fonduri, cu un salariu net de 2500 RON/lună.
În primul rând aceste două fonduri ar trebui să fie constituite pe rând pentru a nu te împovăra și pentru a nu simți că este imposibil să le constitui deoarece veniturile tale nu ar fi suficiente.
Eu consider că din momentul în care reusești să îți acoperi cheltuielile necesare (apă, hrană, adăpost, în general nevoile fiziologice primare, de supraviețuire), poți să renunți pentru o vreme la celelalte lucruri materiale pentru a putea să îți constitui aceste fonduri.
Atunci când începi să fii independentă, începi și să înveți cum să îți gestionezi mai bine propriile venituri.
Așadar, să spunem că locuiești în București și vei sta în chirie. Prețul chiriilor variază de la o zonă la alta, dar cum scopul tău este acela de a economisi bani ar trebui să iei în calcul un preț care să nu te împiedice în constituirea acestor două fonduri. În București am trecut de la chirie de 400 RON/lună până la 900 RON/lună. Dacă reușești să găsești o chirie ieftină, nu foarte departe de locul de muncă și apartamentul să fie decent, știind că vei rămâne acolo pe termen scurt sau mediu, nu văd de ce nu ai opta pentru ceva mai ieftin la început, chiria constituind în general una dintre cele mai mari cheltuieli.
Hrana, nevoia de bază – și ea la rândul ei poate ajunge la sume foarte mari dacă nu știm să ne gospodărim. În general angajatorii oferă și bonuri de masă, care pot ajunge la suma de 300 RON, bani care nu sunt de neglijat și pe care îi poți întrebuința inteligent, mai ales dacă gătești și pentru o perioadă renunți la mesele în oraș.
Pe lângă aceste două nevoi de bază sigur că mai sunt și alte cheltuieli, dar putem pleca de la premisa că după satisfacerea lor rămânem cu o sumă de 1000 RON lunar, pe care o putem folosi pentru crearea acestor două fonduri, pas cu pas. Eu nu am reușit să stau departe de acești bani de fiecare dată, cel puțin nu la început când mi se părea că este foarte greu să aștept atât de mult timp, de la o lună la alta, fără să îmi permit altceva în afară de hrană și chirie. Dar cu timpul devine mai ușor.
Este un proces de învățare prin care trebuie să trecem și nu trebuie să ne simțim frustrați dacă nu reușim de fiecare dată. Țelul propus pentru economisire ar trebui să fie în acord cu stilul nostru de viață. În cazul meu, un fond de urgență ar fi egal cu salariul net pe o lună (2500 RON) despre care am vorbit mai devreme, iar pe acesta am dorit să îl constitui primul. Deși a fost foarte dificil, am reușit într-un timp mai scurt decât cele 6 luni pe care mi le propusesem inițial.
Al doilea pas este constituirea fondului de siguranță, o sumă mai mare, care să ne acopere cheltuielile pentru chirie și hrană sau alte lucruri, pe o perioadă mai mare de timp. În general se consideră că acești bani ar trebui să te ajute pe o perioadă de șase luni în care nu ai mai avea nicio sursă de venit sau dacă veniturile tale s-ar diminua considerabil. Ar însemna ca acest fond, în situația dată, să fie de 15000 RON. O sumă destul de mare, pe care o poți constitui fie într-un an, fie într-un timp mai scurt sau mai lung. Depinde doar de tine. Sunt oameni care doresc „să tragă tare” la început, iar apoi, din momentul în care se simt în siguranță încep să diversifice, să își pună banii să lucreze sau oameni care preferă să o ia mai încet, să își facă timp și pentru alte lucruri. Doar tu poți să alegi ce ți se potrivește.
Din punctul meu de vedere după ce o persoană reușește să își constituie aceste două fonduri nu ar trebui să se oprească din a le alimenta, cu sume mai mici, dar constante. Aș îndrăzni chiar să spun că o parte din bani pot fi și investiți în diverse instrumente financiare, dar rolul acestor fonduri este de a fi la dispoziția noastră imediat în cazul în care vom avea nevoie.
Fiți curajoase! Îndrăzniți!
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.