Bursele internationale au încheiat în scădere în această săptămână. Indicele american DIJA a scăzut față de vinerea trecută cu 5,67%. Indicele european DAX a înregistrat și el o scădere, ceva mai redusă de 4,06%.
Graficul indicelui american Dow Jones a format de la începutul anului un triunghi simetric. Conform teoriei, formațiunea tip triunghi simetric este o formațiune de continuare de trend, trendul major actual fiind unul ascendent. Robert Edwards și John Magee autorii cărții “Technical Analysis of Stock Trends” susțin că 75% din triunghiurile simetrice aduc o continuare a trendului precedent. Pentru a estima pretul țintă analiștii măsoară înălțimea triunghiului așa cum vedeți și în imaginile atașate. Cu toate că teoria spune că este o formațiune de continuare de trend, indicatorii tehnici arătau încă de la începutul săptămânii mai degrabă o spargere în sens descendent a triunghiului, fapt care s-a și întâmplat în utlimile ședințe tranzacționare.
Trei evenimente stârnesc panica pe piețele internaționale
Piețe internaționale au reacționat negativ, înregistrând minime anuale datorită a trei evenimente mai puțin favorabile pieței de capital. Cel mai puternic l-a constituit faptul că președintele american Donald Trump a semnat decretul prin care sunt taxate importurile de oțel și aluminiu din China. Sloganul “America first” este pus în aplicare pas cu pas. Anunțul a stârnit reacții la Beijing și investitorii percep declanșarea unui război comercial.
Al doilea semnal nefavorabil îl constituie scandalul privind confidențialitatea datelor personale în care a fost implicat gigantul Facebook, proprietarul acestuia fiind interprelat în Parlamentul englez.
Al treilea semnal negativ pentru piața de capital îl constituie majorarea dobânzii de referință pentru SUA anunțată de FED.
Sentimentul fricii VIX a ajuns la valoarea de 24,87, aproape de maximele anuale iar indicele Frică și Lăcomie a ajuns la minimul anual 7,00, ceea ce indică un masiv sentiment de frică. Dacă ne uităm și la cotația aurului de 1.347,20 USD/uncie, foarte apropiată de maximul anual de 1.359,10 USD/uncie, putem spune că avem toate condițiile necesare pentru o corecție severă. În aceste condiții, debutul săptămânii viitoare nu pare a fi foarte favorabil.
Panica bursieră si portofoliile de investiții
Cum ne afectează volatilitatea bursieră portofoliile de investiții?
Panica de pe piețele externe atinge marginal bursa de la București
Piața internă s-a corectat și ea, însă mult mai puțin, scăzând doar cu 1,77%. Pe parcursul săptămânii au fost două zile de creșteri și trei zile cu scăderi ale indicelui BET. Decuplarea față de piețele externe s-a datorat anunțurilor de convocare AGA în care principalii emitenți de pe BVB vor aproba dividende generoase ca urmare a profiturilor înregistrate în anul 2017. Companiile din indicele BET au avut în anul trecut o marjă a profitului de 23%, conform evaluărilor efectuate de Prime Transaction iar dividendele propuse pot aduce randamente chiar și de 13%.
Chiar și cu corecția din această săptămână dacă luam în calcul referința de la finele lunii decembrie 2017, indicele BET are un avans de 11,70%.
Săptămâna ce tocmai se încheie a adus propunerile de dividende pentru majoritatea emitenților listați fapt care a condus și la o lichiditate ceva mai însemnată. Media tranzacțiilor săptămânale pentru anul 2018 este de 293 milioane lei iar valoarea tranzacțiilor din săptămâna încheiată a ajuns până la 251 milioane lei.
În topul creșterilor de preț găsim o companie mai puțin cunoscută de investitori, Alumil, a cărei acțiuni s-au apreciat în săptămâna ce tocmai se încheie cu +25,17%. Creșterea a fost determinată de propunerea de dividend cu un randament de 30%.
Cum va afecta panica de pe piețele externe bursa de la București?
Consider că în următoarea perioadă, în ciuda propunerilor atractive de dividende, bursei locale îi va fi destul de greu să realizeze noi maxime având în vedere contextul extern de panică și nesiguranță. Pentru perioada care urmează vad mai degrabă o perioadă de corecție modestă și de consolidare, cumpărătorii poziționându-se în așteptare la prețuri ceva mai scăzute și așteptând probabil corecții mai serioase de preț pentru a profita de panică în vederea acumulării de acțiuni la prețuri mai bune.
Pentru indicele BET consider că un prim nivel de suport ar fi la nivelul de 8500 de puncte iar al doilea nivel de suport, ceva mai serios, ar fi la 8300 de puncte.
Articol scris cu sprijinul lui Mircea Ciocian membru fondator CIZ invest
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.