Câștigurile raportate de transportatorul de energie Transelectrica au început să aibe de suferit odată cu diminuările tarifelor de transport impuse de ANRE. Practic, T1 2017 este al 3-lea trimestru consectiv în care rezultatul net raportat de companie este mai mic față de perioada similară din anul trecut. Deși veniturile totale raportate de companie au crescut cu 49%, creștere datortă veniturilor din echilibrare segment pe care compania evoluează pe un profit 0, cheltuilile în aceeași perioadă au crescut și ele cu aproape 62% la 1,03 miliarde de lei. Transelectrica a obținut astfel un profit EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) de 170 milioande de lei în scădere cu 14,3%. Veniturile din activitățile de echilibrare ce au profit 0 au înregistrat o creștere de 95% ca urmare a temperaturilor scăzute din prima parte a anului ce au dus la valori mari ale consumului de energie electrică.

Transelectrica va distribui un dividend de 2,257 lei/actiune data de înregistrare fiind 07 Iunie 2017 iar data plății fiind 28 Iunie 2017.

transelectrica rezultate financiare T1 2017

transelectrica rezultate financiare T1 2017

Evolția acțiunilor impulsionată de dividendele generoase

Acțiunile Transelectrica au stat o perioadă lungă de timp sub rezistența de la 30 lei/actiune reușind doar pentru scurt timp să efectueze un brake-out peste acest prag de preț pentru ca ulterior să revină rapid sub rezistență. Vestea acordării unor dividende mai mari anul acesta a reușit să provoace mult entuziasm în rândul investitorilor și să ducă la spargerea decisivă a rezistenței de la 30 lei/actiune.

Graficul zilnic Transelectrica se poate încadra destul de ușor într-un canal ascendent de la mijlocul anului 2015 până în prezent. Pe lângă liniile superioare și inferioare ale canalului media mobilă de 100 de zile oferă și ea un suport sau rezistență cotației.

canal ascendent transelectrica

Canal ascendent Transelectrica

Rezultatele în scădere raportate au dus la o depreciere a cotației Transelectrica. Primul nivel de suport ar putea fi la prețul de 32 lei/actiune ce coincide cu retragerea Fibonacci 38.2 și este sustinută deasemenea și de media mobilă de 100 de zile. În cazul în care acest suport nu reușeșeste să susțină prețul cotația ar putea atinge în scurt timp nivelul Fibonacci 61.8 la prețul de 31 lei/acțiune sau linia inferioară a canalului ascendent.

Niveluri de suport Transelectrica

Niveluri de suport Transelectrica

Graficul săptămânal al Transelectrica se poate încadra sub un pitchfork ascendent încă din 2012, linia de mijloc a acestuia reprezentând o rezistență serioasă pentru preț. Media mobilă de 50 de săptămâni ar putea oferi un suport pentru preț în perioada ce urmeză, oscilatorii prezentați în imaginea de mai jos indicând deprecieri pentru cotația transportatorului de energie.

Grafic saptamanal Transelectrica

Grafic saptamanal Transelectrica