Indicele BET a încheiat primele patru luni ale anului 2021 cu randament de peste 15%, iar dacă am compara cu minimele de anul trecut, indicele BET s-a apreciat cu peste 60%. Dacă ne referim și la principalii indici internaționali, BVB a prezentat una dintre cele mai bune evoluții de la începutul anului, reușind să depășească atât piețe dezvoltate cât și piețe emergente.

De asemenea, în această perioadă indicele BET a reușit să depășească pragul de 11.000 de puncte pentru prima dată în istoria sa. Cu toate acestea, din punct de vedere al multiplilor de tranzacționare, piața noastră de capital este în continuare una dintre cele mai ieftine piețe emergente cu dividente în continuare atractive. Deși evoluția indicelui BET în acest an a fost una foarte bună, câteva companii din compoziția sa au atras atenția, reușind să ofere investitorilor randamente impresionante. În continuare vom discuta despre aceste companii și motivele care au dus la aprecierea lor.

Nume CompanieSimbolRandament 4 luniRandament 12 luni
Teraplast S.A.TRP88.13%277.98%
S.N. Nuclearelectrica S.A.SNN53.98%79.04%
Alro S.A.ALR42.86%108.47%

  Teraplast este vedeta ultimului an, reușind o creștere de 278% în ultimele 12 luni și o creștere de 88.13% în acest an. În primul trimestru al anului 2021, compania a raportat o creștere de 27.6% a cifrei de afaceri din operațiuni continue și un profit net din operațiuni continue de 11.66 mil RON, de 2.2 ori mai mare decât cel din anul 2020. Se adaugă la cele prezentate și vânzarea diviziei Steel, ce a fost finalizată în luna februarie și a adus un câștig de 189.63 mil RON. Această creștere a fost ajutată și de către îmbunătățirea marjelor companiei. Astfel, marja EBITDA a crescut la 16%, iar marja operațională la 12%.

Ținând cont de profitul obținut prin vânzarea diviziei Steel, Teraplast propune distribuirea unui divident special, în valoarea de 0.13 RON pe acțiune și un randament de peste 15%, precum și majorarea capitalului social prin distribuirea de 1 acțiune gratuită la 4 deținute. Începând cu luna aprilie compania Somplast S.A. va face parte din Grupul Teraplast, aceasta venind cu o capacitate de producție de 4000 de tone de polietilenă și 20.000 mp de hale. În aceași ordine de idei, compania dorește să își dubleze capacitatea de reciclare la 31.000 tone, materiale ce vor fi folosite pentru producția de țevi pentru canalizări exterioare.

Astfel, creșterea marjelor de profitabilitate, dividentul atractiv oferit de companie și proiectele de investiții ce urmează a fi implementate, au contribuit la evoluția foarte bună a prețului acțiunilor din acest an.

Nuclearelectrica a avut a doua cea mai bună evoluție din indicele BET în anul 2021, cu o creștere de 54%. Această evoluție pozitivă a fost inițiată de către lichidarea deținerii totale a Fondului Proprietatea în companie, eliberându-se astfel presiunea de la vânzare și antrenând o explozie a prețului.

O altă cauză pentru evoluția favorabilă din acest an a fost reprezentată de liberalizarea completă a pieței de energie electrică, precum și de prețurile în creștere ce avantajează compania, în special datorită faptului că aceasta nu mai este obligată să vândă energie la preț reglementat. De asemenea, includerea în indicii FTSE Russell reprezintă și ei unul dintre motivele aprecierii prețului, fapt ce va fi mai vizibil în perioada următoare. Chiar dacă dividentul brut de 1.56 de lei oferit de companie a fost sub așteptări, acesta nu a reușit să demoralizeze entuziasmul investitorilor, prețul acțiunilor continuând să crească până la un maxim de 28 de lei pe acțiuni. Pentru anul 2021 Nuclearelectrica și-a bugetat venituri de 2.74 mld lei, în creștere cu 6% față de 2020 și un profit net de 562 mil lei, cu 20% mai puțin. Pentru anul în curs, compania și-a bugetat investiții de 689 mil lei față de 534 mil in 2020. Cu toate acestea, având în vedere prețurile energiei electrice din prima parte a acestui an, bugetul companiei poate fi considerat ușor conservator.

Alro a reușit să ofere investitorilor un randament de peste 100% de la minimele înregistrate în primăvara anului trecut. Evoluția pozitivă a fost dată în special de creșterea prețurilor la aluminiu de la un minim de sub 1500$ anul trecut, la 2400$ în acest moment. Aceste valori ale prețului aluminiului sunt asemănătoare cu cele din anul 2018, periodă în care compania se tranzacționa la valori de peste 4 lei pe acțiuni.

Fiind cel mai mare consumator de energie electrică din România, prețurile în creștere de anul acesta pot duce la erodarea profitabilității companiei. Cu toate acestea, analiștii de la WOOD oferă un preț țintă de 4.4 lei/acțiune în perioada următoare. Pentru anul 2021 compania și-a bugetat venituri de 665 mil $ în creștere cu 22% și un profit net de 58 mil $ în scădere cu 17%. Cu un P/E de doar 6.8, compania pare în continuare subevaluată și cu perspective bune de creștere în perioada următoare.

Alte companii din afara indicelui BET cu randamente de peste 50% în 2021 sunt detaliate în următorul tabel:

Nume CompanieSimbolRandament 4 luniRandament 12 luni
SSIF BRK Financial GroupBRK341.46%380.11%
SafetechSAFE126.47%*/
IHunt TechnologyHUNT120.57%972.22%
Mambricolaj S.A.MAM86.65%*/
Impact DeveloperIMP64.89%129.63%
Farmaceutica RemediaRMAH54.69%111.54%
Biofarm S.A.BIO51.87%71.96%
Norofert S.A.NRF50.04%297.73%

*De la listare

În încheiere dorim să prezentăm declarația lui Radu Hanga, Preşedinte BVB: ”Piaţa de capital ar putea deveni a doua sursă de venituri după salarii. Cine investeşte lunar o parte din salariu poate ajunge să acumuleze resurse financiare semnificative graţie randamentelor şi dividendelor oferite de companiile listate la bursă. Pe termen lung, un comportament investiţional constant va conduce la atingerea independenţei financiare într-un mod mult mai rapid şi realist. A lipsi acum ca investitor din piaţa de capital este ca şi când ai refuza o majorare salarială, iar în viitor şi pe termen lung o astfel de absenţă este mult mai costisitoare.”

Vrei să investeși la bursă în 2023?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!