După ce Teraplast a fost vedeta BVB în timpul pandemiei cu creșteri impresionante ale prețului/acțiune și dividende generoase ca urmare a vânzării unor divizii, începând cu sfârșitul anului 2021 prețul acțiunilor s-au prăbușit cu peste 60%. În continuare, vom analiza ce s-a întamplat mai exact cu compania în ultimul an și perspectivele acesteia.

Teraplast e prima companie de la BVB care și-a publicat rezultatele la 9 luni și considerăm că acestea au fost sub așteptările pieței. Deși presa de specialitate nu a insistat pe acest subiect, Teraplast a prezentat pe T3 pierdere netă la nivelul profitului.

mil leiT3 2022T3 2021T2 2022
Venituri totale190178.1203.1
EBITDA12.821.820.1
Rezultat net-0.0114.69.5

Dacă am compara cu perioada asemănătoare a anului precedent, putem observa la nivelul T3 o creștere a veniturilor cu doar 6.6% și o scădere a EBITDA cu 41%. Comparativ și cu trimestrul precedent (T2 și T3 fiind cele mai bune trimestre ale companiei) rezultatele au fost mai slabe, astfel veniturile au scăzut cu 6.4% iar EBITDA cu 36.6%.

Unde ne aflam acum un an?

  • Compania se aștepta la o creștere a veniturilor de peste 20% în anul 2022 – la 9 luni creșterea a fost de 25% în linie cu așteptările companiei;
  • Pornire a proiectelor din PNRR începând cu T2, T3 2022 – acestea au fost întârziate;
  • Achiziții de companii (compania nu a reușit să anunțe nici o achiziție);
  • EBITDA de 130 mil – compania și-a bugetat ulterior un EBITDA de 112 mil lei revizuit, ulterior de două ori la 83 mil lei și acum la 60 mil lei.

Încă de anul trecut compania era evaluată la multiplii extrem de ridicați, dar aceștia erau susținuți de așteptări mari din partea investitorilor care nu ar fi permis companiei vreun pas greșit. Dar cum putem să observăm, din noiembrie 2021 și până la momentul actual EBITDA estimat de companie a scăzut cu peste 50%. La acest moment compania se tranzacționează la un P/E de 71.5x și la un indicator EV/EBITDA de 22.1x, indicatori extrem de ridicați.

Cu toate că perspectivele pe termen scurt pentru Teraplast nu sunt atât de grozave, iar afectarea bussines-ul  fiind greu de estimat, totuși compania rămâne un lider de piață pe segmentul de instalații, cu investiții importante ce își vor arăta roadele în anii următori. Consideram de asemenea faptul ca Teraplast va fi un beneficiar important al proiectelor din PNRR și Anghel Saligny.

În concluzie, trebuie menționat faptul că acțiunile Teraplast nu au scăzut accelerat în ultimul an doar din cauza evaluării companiei (acea evaluarea era susținută de piloni solizi ai unei creșteri accelerate a bussines-ului în perioada următoare), piloni ce au fost retezați de imposibilitatea companiei de a oferi investitorilor cifrele promise.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!