Portofoliul meu de investiții a trecut în anul 2019 printr-o restructurare importantă ce a venit odată cu o nouă strategie de investiții și o nouă alocare a activelor. Conform planului meu de investiții pe care l-am detaliat în articolul Planul de investiții pentru anul 2019, în acest an voi administra două portofolii de investiții:
- Un portofoliu de investiții format din instrumente listate la Bursa de Valori București compus din obligațiuni corporative și acțiuni
- Un portofoliu de investiții format din instrumente de tip ETF cotate în euro și dolari listate pe bursele internaționale, portofoliu ce va beneficia de o administrare pasivă
Strategia mea de investiții pentru anul 2019 va fi una de tip Buy & Hold care se va axa pe construirea unui portofoliu de investiții moderat-conservator și reducerea comisioanelor de tranzacționare.
Până la finalul anului 2018 structura portofoliului meu de investiții era una agresivă având o expunere de 100% pe acțiuni cotate la Bursa de Valori București care e încă o piață de frontieră. Piețele de frontieră sunt cunoscute atât pentru randamentele mai ridicate pe care le oferă dar și pentru riscurile la care sunt supuși investitorii: riscul de lichiditate, riscul politic etc.
Deși piața de la București este de regulă imună la schimbările politice (destul de dese în România), la unele șocuri nu poate sta neclintită. Șocurile suferite pe parcursul anului 2017 și 2018 m-au făcut să îmi regândesc alocarea portofoliului de investiții și să iau decizia de a construi un portofoliu de investiții moderat-conservator.
Structura portofoliului meu de investiții pentru anul 2019
Un portofoliu moderat – conservator are o expunere mai ridicata pe instrumente cu venit fix cum ar fi titluri de stat sau obligațiuni corporative și o expunere mai redusă pe acțiuni astfel, reușind să suporte mai bine șocurile, având o volatilitate mai redusă, înregistrând scăderi de o amplitudine mai mică chiar și pe timp de criză.
Pentru a construi alocarea de tip moderat – conservator am folosit instrumente de tip ETF, instrumente ce pot fi achiziționate foarte ușor prin intermediul unui cont deschis la un broker ce oferă acces pe piețe internaționale.
În cazul portofoliului meu, pentru a obține alocarea dorită am achiziționat următoarele ETF-uri:
- iShares USD Treasury Bond 7-10yr UCITS ETF – oferă expunere pe titluri de stat americane cu o maturitate medie
- iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF – oferă expunere pe piețe emergente
- iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF – oferă expunere pe titluri de stat cu o maturitate îndelungată
- iShares Physical Gold ETC – oferă expunere pe aur
- iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD – oferă expunere pe piața de acțiuni americană prin mimarea evoluției indicelui S&P 500
Toate ETF-urile pe care le-am ales (înafară de cel care oferă expunere pe aur) distribuie dividende iar sumele încasate din dividende vor fi folosite periodic pentru rebalansarea portofoliului.
Ce sunt ETF-urile?
ETF-urile sunt de fapt unități ale unui fond de investiții listat la bursă. Fondul respectiv are o politică de investiții definită în prospectul de întocmire al fondului similar cu politica de investiții a unui fond mutual. Caracteristica de „fond deschis de investiții” provine din faptul că numărul unităților ETF emise nu este fix și nici limitat, depinzând în mod direct de cererea și oferta înregistrată în piața primară.
ETF-urile oferă în plus posibilitatea obținerii unei expuneri diversificate și instantanee pe o anumită piață, regiune geografică sau clasă de active prin intermediul unui singur instrument. De exemplu, pentru a investi în piața din SUA este suficient să achiziționezi o unitate de fond a ETF-ului ce mimează evoluția principalului indice bursier din SUA indicele S&P 500.
Investițiile la Bursa de Valori București în 2019
Pentru portofoliul de investiții format din instrumente listate la Bursa de Valori București voi adopta în acest an o strategie mai defensivă doarece mă astept în continuare la o volatiliate destul de ridicată. Astfel, dacă momentan expunerea portofoliului meu pe obligațiuni este în jur de 20% plănuiesc ca până la jumătatea acestui an să cresc expunerea pe obligațiuni corporative până undeva la 50% – 55%.
Îmi propun să realizez o diversificare pe obligațiuni corporative mai ales în contextul în care oferta de astfel de instrumente crește constant. Randamentele obligațiunilor listate sunt și ele destul de generoase depășind în unele cazuri chiar și 10%.
Expunerea pe acțiuni în cadrul portofoliului meu îmi doresc să o reduc până undeva la 45% și va fi compusă doar din companii ce au o politică de dividend stabilă și au o lichiditate ridicată. Voi încerca să reduc expunerea pe companiile ce sunt afectate de ordonanța de urgență și să analizez oportunitate de a investi în companii de nivel mediu cu o lichiditate ridicată și care au potențial de a distribui dividende generoase.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.