In urma cu doua saptamani am primit un comentariu pe canalul de Youtube care mi-a atras atentia:

Investesc la BVB din anul pandemiei. Nu stiu cum naiba…adica stiu… cum am cumparat Teraplast, Simtel si SAFE pe varfuri.

Acum am pierdere la Teraplast 49% si la SAFE 6.6%… Am fost bucuros cand am scapat la SIMTEL la 28.50 lei/actiune si am fost ban pe ban… Dupa acesti 3 ani petrecuti pe BVB, PERSONAL, consider ca indiferent daca citesti din scoarta in scoarta toate rapoartele, nu o sa ghicesti compania castigatoare…adica nu o sa te imbogatesti dupa unele informatii date de Rares.

“Smekerii” afla intotdeauna inaintea omului de rand ce se va intampla rau pe Bursa si vand actiunile aflate in varf, care urmeaza sa scada.

Si BVB mai este “manipulata” de fondurile de investitii (pensii…etc) care cand incep sa vanda actiuni la o companie bine cotata (si nu vand de 100 de lei, ci sume colosale), micul investitor este prins in tavalugul acestor scaderi…si pierde…si pierde…

De exemplu la TLV am inca pierdere 13% iar la BRD am pierdere 23%… Sunt curios cat au pierdere la aceste 2 companii, fondurile de pensii NN?

Bursa dupa parerea mea e un fel de loto, in care intr o secunda poti pierde toata agoniseala de o viata!

Rares isi face datoria sa faca publicitate bursei, pt ca si din asta traieste acum. Datorita lui eu sunt la GOLDRING…nu regret.. Datorita lui am luat FP si nu regret. Rares da informatii cat poate de pozitive in marea de rele BVB. Felicitari Rares!

Citind comentariul postat de dansul m-am întristat pentru ca mi-am dat seama ca dupa peste trei ani de bursa și după atatea sute de filmulete pe canalul de Youtube Investestelabursa încă mai sunt persoane care mă urmăresc si considera ca la bursa trebuie “ ghicesti compania castigatoare” și mai grav “bursa e un fel de loto, in care într-o secundă poți pierde toata agoniseala de-o viata”

Observațiile și frustrările scrise de urmăritorul meu consider ca sunt normale pentru un un investitor la început de drum care nu este multumit de performanta companiilor in care a investit.

Mulți investitori la început de drum care la un moment dat se trezesc la un moment dat cu portofoliul înroșit au tendința de a cauta vinovați.

De ce a scăzut cotația după ce am cumparat eu?

  • Speclatorii sunt de vina
  • Influencerul de pe Youtube care dupa ce a zis ca acea companie e buna el vandut și eu m-am luat dupa el și am cumparat
  • Smekerii de pe bursa și cei care au informații din interiorul companiilor

In nici un caz nu sunt eu vinovat ca am cumparat o companie prea scumpă pentru rezultatele sau perspectivele de la acel moment sau ca nu am citit ultimul raport in care se spunea ca…..

Nu, adevarul e ca sunt vinovati mereu altii.

Sunt tutosi de acord cu o mica parte din ce a spus acolo.

Exista la bursa perioada de evolutie total haotica a cotatiilor in care chiar dacă ai citit din scoarță în scoarță rapoartele financiare și ai participat la conferințe și AGA și cunoști foarte bine compania prețul în piața tot va scădea. Dar asta nu ar trebui sa te ingijoreze daca esti un investitor pe termen lung si compania are un business stabil.

Cateva precizari pentru urmaritorii la început de drum:

  • In activitatea voastra de investitori la bursa nu veti avea mereu un portofoliu verde complet și veti vedea in fiecare zi creșteri de +20%
  • NU ești un investitor prost dacă ai companii cu performanța negativă în portofoliu
  • Chiar si companiile bune pot scădea o perioada mai lungă sau mai scurta de timp
  •  O companie nu TREBUIE sa creasca din momentul in care ai cumparat tu. Nu ești tu singurul și cel mai important actionar
  • Concentreaza-te pe business-ul companiei și nu pe evoluția prețului din piața
  • Adevărata bune vor fi recunoscute de piață la adevărata lor valoare mai devreme sau mai târziu

Vrei să investeși la bursă în 2023?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!