Dupa o evolutie laterala pe tot parcursul lunii Februarie actiunile SNP au crescut brusc ieri si am putut observa un interes puternic la cumparare.

Cresterea brusca a actiunilor Petrom poate fi pusa pe seama declaratiilor facute de presedintele ANAF Lucian Heiuş care spunea ca inca nu exista un rezultat in ceea ce priveste ancheta desfasurata de autoritati in cazul taxei de solidaritate.

„Încă avem la OMV Petrom inspectori de la Antifraudă, nişte inspectori foarte buni, specializaţi în produse energetice, care analizează, verifică şi controlează cu foarte multă atenţie modelul de business pe care l-a avut OMV anul trecut. Furnizăm în acelaşi timp toate informaţiile pe care ni le cere Ministerul de Finanţe pentru a continua discuţiile cu Comisia, pentru a stabili foarte clar modul de aplicare şi de implementare a regulamentului, atât în litera, dar şi în spiritul lui. Termenul final de depunere a declaraţiei pentru acest impozit de solidaritate este 25 iunie. Atunci se va trage de fapt linia şi vom vedea cine va depune, cine nu. Este o acţiune mult, mult mai complexă şi mai dificilă de cât ne-am imaginat la început, dar eu cred că la final rezultatul va fi cel pe care îl aşteaptă mulţi dintre dumneavoastră”, a menţionat Lucian Heiuş, potrivit Agerpres

La inceputul anului presedintele ANAF declara ” Dar cu probabilitate de 99,9% vom şti undeva am estimat eu în maxim două săptămâni ce companii se încadrează pe prevederile Ordonanţei 186″.

Asadar, cresterea din ultima perioada a actiunilor SNP poate indica faptul ca investitorii sunt tot mai siguri ca daca pana acum autoritatile nu au ajuns la o concluzie, cel mai probabil Petrom nu va plati taxa de solidaritate si atunci ar putea distribui un dividend consistent.

Autoritatile mentioneaza insa ca si faptul ca “Termenul final de depunere a declaraţiei pentru acest impozit de solidaritate este 25 iunie. Atunci se va trage de fapt linia şi vom vedea cine va depune, cine nu.”

Ce dividend ar putea plati Petrom?

Analistii Goldring au publicat recent un raport in care au venit si cu doua scenarii privind dividendul special pe care l-ar putea distribui compania in vara acestui an.

Asa cum, anticipam in webinarul de joi seara, dividendul nu va fi la nivelul maxim estimat pe site-ul companiei de 0.15 lei/actiune ci mult mai jos.

Scenariul 1

Dividendul special urmează a fi distribuit strict din fluxul de numerar de la finalul exercițiului financiar.

Cu o valoare a fluxului de numerar de la finalul perioadei de 3,8 mld. lei și o pondere de 35% ce urmează a fi distribuită către acționari, estimăm distribuirea de dividende speciale în valoare de aproximativ 1,32 mld. lei, rezultând astfel valoarea dividendului special de 0,021 lei/acțiune.

DividendValoare
Dividend de bază propus0.0375
Dividend special0.021
Dividend total0.059
Randament estimat11.8%

Scenariul 2

Dividendul special urmează a fi distribuit strict din rezultatul reportat

Cu o valoare a rezultatului reportat de la finalul perioadei de 34,1 mld. lei și o pondere de 9% ce urmează a fi distribuită către acționari, estimăm distribuirea de dividende speciale în valoare de aproximativ 3,21 mld. lei, în creștere cu 26% față de dividendele distribuite anterior. Rezultă, astfel, o valoare a dividendului special de 0,052 lei/acțiune.

DividendValoare
Dividend de bază propus0.0375
Dividend special0.052
Dividend total0.089
Randament estimat17.8%

Comunitatea Investestelabursa

  • Informații financiare pentru companiile listate la Bursa de Valori București

  • Date financiare istorice începând cu anul 2015

  • Resurse utile pentru a face investiții bine documentate

  • Peste 20 de cursuri si tutoriale de investitii

  • Webinarii LIVE saptamanale