Am intrat in sezonul raportarilor financiare la 9 luni Teraplast, fiind ca de obicei, prima companie care isi publica rezultatele.

Cu toate ca Teraplast a raportat rezultate financiare bune, conform asteptarilor, actiunile companiei au intrat in picaj, in 3 zile actiunile companiei scazand cu 15%

Avand acest context, i-am intrebat pe brokerii de la Goldring ce asteptari au de la sezonul de raportari financiare.

Care sunt sectoarele care vor raporta rezultatele financiare bune?

Pentru acest trimestru ne așteptăm să putem observa efectele crizei energetice actuale, cu un preț al energiei menținut în zone record în toată perioada.

Nuclearelectrica ar fi o primă beneficiară a acestei crize , estimăm că va raporta o cantitate totală de energie vândută similară cu aceeași perioadă a anului trecut, deși au existat două deconectări a unității 2 în acest trimestru.

Diferența se va vedea însă la prețurile la care a fost vândută energia produsă, fiind în preajma maximelor istorice în majoritatea trimestrului. O situație similară avem și la Romgaz și OMV Petrom.

Prețul gazelor s-a apreciat puternic pe sfârșitul trimestrului 3, iar cantitatea de gaze livrate a crescut de asemenea cu 34,2% față de aceeași perioadă a anului trecut (conform raport BVB). De asemenea, ar fi binevenit și un update referitor la situația centralei de la Iernut, care are potențial foarte mare în această perioadă. Și în cazul OMV Petrom, diferența o putem observa în viață cotidiană, la pompele benzinăriilor, fiind vizibilă creșterea cotației barilului de petrol, ne așteptăm ca această diferență să fie vizibilă și în rezultatele financiare.

O altă performeră a acestui an, Medlife, ar putea continua trendul de rezultate financiare în creștere. Dată fiind situația crizei actuale sanitare, cu spitalele publice arhipline și o creștere a cererii de teste PCR, analize și tratamente, preconizăm o creștere a liderului sectorului medical privat.
Știm despre Purcari că are o sezonalitate a rezultatelor financiare, cu importanță crescută a celei de a doua jumătate de an, ne așteptăm să observăm o creștere a vânzărilor, pe măsură ce produsele lor devin recunoscute pentru calitatea ridicată.

Anul acesta am văzut multe companii care au ales bursa pentru a se finanța, iar BRK Financial Group a fost printre cei mai activi intermediari care au facilitat aceste operațiuni, cu plasamente private la GoCab Software, DN Agrar și Inox SA, în acest trimestru.

Pe lângă activitatea corporate, ne așteptăm să vedem un trend pozitiv și pe segmentul de tranzacționare și market maker.

Radu Cojoc broker Goldring

Care sunt sectoarele care credeti ca vor dezamagi?

Pe partea opusă credem că vom regăsi companii din sectoarele de producție și industriale, creșterea prețului energiei electrice punând presiune asupra costurilor operaționale ale acestor companii, aici putem aminti Alro, care este foarte sensibilă la astfel de aprecieri a energiei.

Pe lângă aceste companii, vom regăsi probabil și sectorul de utilități, prin Electrica și Transelectrica, care de asemenea vor avea cu siguranță afectate marjele de profit.

O ultimă companie pe care estimăm scăderi, este Transgaz, pe care o vedem în continuare afectată de lipsa contractelor importante, în special după încheierea contractului cu Gazprom.

Radu Cojoc broker Goldring

Vrei să investeși la bursă în 2023?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!